StoryEditorOCM
Kazalištepredstava voz

Gledatelj u kazalištu prčkao po mobitelu, evo kako je na to reagirao izrevoltirani Sergej Trifunović

Piše KULTURA SD
8. veljače 2023. - 19:36

Predstavu ‘Voz‘ Zvezdara teatra iz Beograda ljubiteljima kazališta u Rijeci poklonili su Vijeće Srpske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije i Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta”.

Na predstavi u kojoj glavne uloge imaju Vojislav Brajović i Sergej Trifunović, u nedjelju navečer u riječkom HNK-u, okupilo se dosta publike, a karte su bile besplatne.

Međutim, kako nam je posvjedočilo nekoliko ljudi koji su došli na predstavu, jedan od muškaraca u publici nije prestajao ‘prčkati‘ po mobitelu, pa mu je Trifunović prišao i oduzeo mu mobitel, piše Jutarnji.

Podsjetimo kako je prije par mjeseci Dawid Runtz, dirigent na čelu Zagrebačke filharmonije, zaustavio početak koncerta, nakon što je nekome zazvonio telefon, što je izazvalo poprilične reakcije u javnosti.

Što se tiče ove predstave, koja je dan kasnije izvedena i u Zagrebu, ‘Voz‘, tumači se da je to filozofska drama o dva junaka koji se susreću na željezničkoj stanici – profesoru Belom koga tumači Brajović i bivšem zatvoreniku Crnom koga igra Sergej Trifunović.

Rasprava o smislu i besmislu

Na samom početku, Crni spašava Bijelog da se ne baci pod vlak i odvodi ga u svoj stan gdje se odigrava cijela akcija. Crni je bivši osuđenik i vjernik, dok je Bijeli ateist i profesor. Upoznavši se, vode raspravu o smislu i besmislu, mogućnostima i željama, razočaranju i nadi te o pitanju zašto živimo i zašto je Bijeli pokušao samoubojstvo.

Predstava ne nudi jednostavne odgovore na pitanja, ona želi potaknuti publiku na razmišljanje o ovim temama. Trifunović je o predstavi rekao: ‘Ovo nije kazališna predstava. Ovo je nešto s čime ćemo se svi mi sudarati do kraja života, vlak bez konduktera, kojem se početna, krajnja i usputne stanice ne mogu znati‘.

Predstava je nastala po tekstu Cormaca McCarthyja, u režiji Vojislava Brajovića, koji je ideju za režiju dobio nakon odgledanog filma ‘The Sunset Limited‘ po McCarthyjevom djelu, kojeg je 2011. godine režirao Tommy Lee Jones, a u kojem su uloge Crnog i Bijelog odigrali Jones i Samuel L. Jackson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 23:52