StoryEditor
Kazališteblagi simptomi tuge

‘Francuzica‘ Ilije Zovka u izvedbi i režiji Snježane Sinovčić Šiškov i Trpimira Jurkića večeras otvara dramsku sezonu HNK-a Split

Piše Renato Kragić
8. listopada 2020. - 08:00
Snježana Sinovčić Šiškov i Trpimir Jurkić kao Greta i Petar, sažvakani  intenzivnim tranzicijskim događanjima i obilježeni osobnim tragedijama  Matko Biljak

Dramsku sezonu HNK-a Split otvorit će predstava "Francuzica" u četvrtak, 8. listopada, s početkom u 20 sati, na velikoj sceni splitskoga kazališta. Premijera je to predstave koja je s velikim uspjehom prvi put izvedena ovog ljeta na sceni na otvorenom u dvorištu splitskog Nadbiskupskog sjemeništa. Tekst Ilije Zovka tumače, a ujedno i potpisuju režiju komada, dramski prvaci HNK-a Split Snježana Sinovčić Šiškov i Trpimir Jurkić. Predstava je to o susretu dvoje, kako je uobičajeno reći, "malih", skromnih i osamljenih ljudi.

Susret Petra i Grete, dvoje umirovljenika na razmeđu između zrele i starije životne dobi, pokraj klupe u parku započinje kao nesporazum, no postupno poznanstvo koje se tom prilikom rađa prerasta u nešto više i veće. Dramski likovi su ljudi koje su sažvakala intenzivna tranzicijska događanja, obilježeni osobnim tragedijama, koji se osjećaju suvišni i osamljeni. "Francuzica" je izuzetno vješto napisan dramski tekst, prožet nenametljivim humorom i stalnim osjećajem blage tuge.

"Snježana Sinovčić-Šiškov kreirala je svoju Gretu vrlo životno, ocrtala je ženu koja se suzdržava, ali iz nje lako briznu smijeh, suze, i želja za životom. Jurkić je svoga Petra donio kao čovjeka naizgled pomirenog s neveselim, uredno posloženim trajanjem, a u suigri pronašli su kopču koja će spojiti dva različita karaktera", konstatira se u obrazloženju nagrade "Judita" koja je dodijeljena predstavi u cjelini i režiji i izvedbi Snježane Sinovčić Šiškov i Trpimira Jurkića.

Osim glumaca i redatelja Snježane Sinovčić Šiškov i Trpimira Jurkića, autorski tim čine scenograf Ozren Bakotić, kostimografkinja Sonja Obradović, skladatelj Nenad Šiškov, oblikovatelji svjetla i tona Miroslav Mamić i Tomislav Luetić, te asistentica režije Ana Babić. Nakon premijerne izvedbe 8. listopada, sljedeće izvedbe "Francuzice" na programu su 16. i 17. listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

10. listopad 2020 11:28