StoryEditorOCM
Kazalištepremijera Marulićeva djela

Dike ter hvaljenja za studentsku ‘Juditu‘: mlada glumačka ekipa zapljusnula je scenu jakom energijom i otupila oštricu teškoj drami

Piše Jasmina Parić
11. lipnja 2021. - 21:23

Jako dobar put za približavanje Marulićeve "Judite" suvremenom gledatelju (i čitatelju) trasiran je premijerom koju su zajednički ostvarili splitska Umjetnička akademija i Gradsko kazalište lutaka u režiji, adaptaciji i dramatizaciji Brune Bebić.

Akademija je dala mlade izvođače, GKL tehničku i logističku potporu, a izvedba je održana u Meštrovićevu kašteletu koji svojim dostojanstvenim skladom velikodušno u sebe prima velike, drevne priče.

Marulićev pet stoljeća star spjev, uz svu ljepotu i bogatstvo izričaja, izmiče nam polako ali sigurno. Arhaični jezik, Dalmatincima doduše bliži nego kontinentalcima, sporadično je razumljiv.

Bruna Bebić, glumica i profesorica, ipak se nije odlučila za prijevod na današnji književni standard nego je studente dovela do one razine sigurnosti, u kojoj starim jezikom govore kao svojim vlastitim.

Veoma spretno – i oštro – kraćenje, preslagivanje stihova te njihovo prekrajanje u dijaloge učinilo je tekst prohodnijim i pitkijim, a ipak se zadržala fabularna linija i poštovanje prema djelu.

Uz to, priča o starozavjetnoj junakinji dobrim je dijelom ispričana scenskim pokretom (Jure Radnić) i glazbom (Jakov Salečić, Frane Duilo, Petar Salečić, Dea Marija Računica, Karolina Šuša).

Izvrstan Holofernov govor

Mlada glumačka ekipa zapljusnula je scenu jakom energijom u kojoj je i puno stvaralačke radosti. Time su otupili oštricu teškoj drami, prezentirali su talent i dugotrajan, ozbiljan rad koji je bio potreban da bi oživjeli mrtvi dijalekt.

Riječ je o studentima završnih godina, veoma mladim ljudima čiji je elasticitet zavidan, pa su scene borbe ili plesa izvedene naizgled bez imalo napora znatno obogatile igru.

Među sedamnaestoricom izvođača (Nika Petrović, Petar Salečić, Lovre Kondža, Stipe Jelaska, Luka Šatara, Dea Marija Računica, Lara Jerončić, Paola Kuvačić, Mirna Mihelčić, Mia Bujan, Danica Katunarić, Petra Krolo, Katarina Lekić, Filip Luka Gospić, Mate Tavrić, Denis Tomić i Zdravko Vukelić) mnogi tumače i više uloga, a nekoliko je karaktera detaljnije razrađeno.

Vatru i barut, odnosno Juditu i Holoferna tumače Nika Petrović i Petar Salečić. Glumica, sitna, lakonoga, u početku naizgled zasjenjena, u ključnom momentu zavođenja transformira se u punokrvnu ženu, spoj ljupkosti i lukavosti. Holofernov govor je izvrstan, posve prirodan. Salečić je kreirao asirskog osvajača kao surov, ali vojnički jednostavan, otvoren karakter. Gotovo je za požaliti što nisu imali još zajedničkih noći.

Valja spomenuti i kostime Sonje Obradović od prirodnih materijala, te majstorsko svjetlo Lucijana Rokija koje je dočaralo vatru i krv, asirsku raskoš punu boja i betulijsku jednostavnost, a uz igru sjena nadogradilo grupne scene.

Slika s osvajačevim šatorom i sjenama vjerojatno je diskretni hommage čuvenoj "Juditi" Marina Carića iz osamdesetih. Premda je riječ o studentskoj predstavi, produkcija je tako vrsna i profesionalna da s punim pravom zaslužuje nastup na Splitskom ljetu u koje je uvrštena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2023 23:02