StoryEditor
Kazalištesvi marš na ples

Danas u 12.30 sati, na Međunarodni dan plesa, baletani HNK Split pozivaju na zajednički ples na Facebooku, danas je potrebniji nego ikad

29. travnja 2020. - 10:30
Prizor iz videa Zadarskoga plesnog ansambla povodom obilježavanja Svjetskog dana plesaZadarski plesni ansambl

Na Međunarodni dan plesa - u srijedu 29. travnja - Balet HNK Split održat će zajednički baletni class za sve one koji se žele uključiti preko Facebook stranice HNK Split. Unatoč tome što su vrata kazališta još uvijek zatvorena, plesači u svojim domovima svakodnevno održavaju fizičku kondiciju, a na svoj međunarodni dan odlučili su održati zajedničke vježbe za sve kojima nedostaju baletne vježbe ili su nekad u životu imali dodira s baletnom umjetnošću i željeli bi ponovno početi s vježbanjem. Online vježba počinje u 12.30, a završava u 13.15 sati. Vježbe će voditi solist Baleta HNK Split Aaron Kok. Link na Facebook event je https://bit.ly/2xjtJie.

Također, na Facebook stranici Zagrebačkog plesnog centra mogu se pronaći linkovi na kojima će se moći pogledati plesne predstave nekih od umjetnika koji djeluju u ZPC-u, kao i dva plesna intervjua: s hrvatskom koreografkinjom Marjanom Krajač i belgijskim koreografom Davidom Hernandezom.

Međunarodnu poruku u povodu Svjetskog dana plesa svim plesačima uputio je južnoafrički plesač i koreograf Gregory Vuyani Maqoma i poručio da u današnjoj situaciji treba plesati više nego ikada.

I PLES JE POLITIČAN

- Živimo nezamislive tragedije, u vrijeme koje najbolje mogu opisati kao posthumano razdoblje. Više no ikada, moramo plesati sa svrhom, podsjećajući svijet da ljudskost još postoji - istaknuo je Maqoma, kazavši kako ples nije političan, ali postaje političan jer nosi u svom tkivu ljudsku povezanost i tako, u svom nastojanju obnove ljudskog dostojanstva, reagira na okolnosti.

- Dok plešemo našim isprepletenim tijelima, strmoglavljujući se kroz prostor, postajemo pokretna sila utkanih srca, dodirnutih duša i pružanja iscjeljenja koje je očajnički potrebno. I svrha postaje jednoglava hidra: nepobjediv i nerazdvojiv ples. Sve što nam je potrebno sada je plesati još više - poručio je.

Na poziv plesnog odbora Hrvatskog centra ITI godišnju hrvatsku poruku napisao je plesni umjetnik Matija Ferlin, ustvrdivši da u neizvjesnosti vremena i "koreografiji sveobuhvatne paralize" nije lako pisati čestitku, već je možda primjerenije uputiti poziv, "mali zadatak vama i sebi", zatvorenima u stanu, ograničenog prava i prostora za kretanje, da u situaciji u kojoj se nalazimo osvijestimo radost života u njegovim najsuptilnijim manifestacijama. Zato je pozvao sve da obrate pažnju na sve ono što u svakodnevici već jest ples i sve ono što bi mogao biti ples.

- Pogledajte na vlastitu svakodnevicu kao na malu koreografiju života. Dodajte joj ono što mislite da nedostaje, oduzmite suvišno. Podijelite pokret s ukućanima. Uhvatite nekoga za ruke. Prisjetite se koraka engleskog valcera. Pozovite one koje gledate preko ekrana da za vas izvedu malu koreografiju prkosa globalnoj situaciji krize kroz koju prolazimo - poručio je Ferlin, dodavši:

- Čak i kad je sveden na mikrokoreografiju vlastitog životnog prostora, bez izvedbi, bez predstava, bez publike, ples u svojoj mirnoći neprestano titra. Važno je da zajedničkim snagama održimo to titranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2021 20:24