StoryEditorOCM
KazališteVELIKE PROMJENE

Balerinama svanulo! Bolji uvjeti za mirovinu, a mladi plesači će se lakše zapošljavati; evo što je još novo

22. veljače 2023. - 12:27

Profesionalnim baletanima i balerinama životna se situacija potpuno promijenila i mogu sa više optimizma planirati budućnost. Novi zakonski propisi otvorili su im mogućnost da kada više ne budu fizički u stanju odrađivati svoje umjetničke zadatke mogu promijeniti karijeru ili otići u mirovinu a da pri tom, nakon godina iscrpljujućeg treniranja i asketskog života, ne potonu u potpuno siromaštvo.

Olakšanje je to i za nacionalna kazališta ili ustanove, poput splitskog HNK, kao i zagrebačkog, riječkog, osiječkog, u kojima se svježa plesačka krv traži u honorarcima te oni nose veliki teret baletnih predstava a da nemaju sigurnost stalnog zaposlenja kao njihovi starije kolege. Sada će moći lakše pomlađivati baletni ansambl.

Naime, novi Zakon o kazalištima, dugo najavljivan i od kojega su se očekivale korjenite promjene, nije ispunio do kraja očekivanja, ali je makar usrećio plesače.

Oni su vrlo zadovoljni, kaže predsjednik Hrvatskog društva profesionalnih baletnih umjetnika dr. sci. Svebor Sečak.

image

Predsjednik Hrvatskog društva profesionalnih baletnih umjetnika dr. sci. Svebor Sečak.

Nino Verdnik/Slobodna Dalmacija

- Neka od najvažnijih postignuća ovog zakona su, prvo, odlazak plesača u mirovinu nakon odrađenih 27 kazališnih sezona, odnosno 40 godina staža uključivši staž osiguranja s povećanim trajanjem ("beneficirani staž") kojeg ova struka ima zbog medicinski dokazanog opadanja tjelesnih sposobnosti nakon 45 godine života, kao i povećane opasnosti po zdravlje. Drugo, povoljniji izračun mirovine kao za primjerice vojsku, policiju, vatrogasce, te treće, mogućnost rada na pola radnog vremena uz zadržavanje mirovine – objašnjava Sečak.

- HDPBU već dugi niz godina pokušava riješiti odlazak u mirovinu baletnih plesača sukladno beneficiranom stažu kako bi stariji plesači bili adekvatno zbrinuti i nagrađeni za svoj dugogodišnji rad i doprinos baletnoj struci, a mladima bi se otvorila mogućnost zapošljavanja, te se mogućila određena fluktuacija unutar ansambla i generacijska smjena.

image
Nikola Vilic/Cropix

Nakon što je stručnoj javnosti prezentiran nacrt prijedloga novog Zakona u ožujku 2021., uključeni smo u pregovore s Ministarstvom kulture i medija. Na godišnjoj skupštini HDPBU ugostili smo ministricu kulture i medija dr.sc. Obuljen Koržinek, izrazili neslaganje s tadašnjim prijedlogom i pojasnili naše stavove. Uslijedilo je godinu dana pregovora i nekoliko sastanaka s nadležnima u koje su bili uključeni i Sindikat djelatnika u kulturi i druge umjetničke strukovne udruge. Smatramo da smo tijekom pregovora postigli sve naše strateške ciljeve – zadovoljno će čelni čovjek profesionalnih plesača u Hrvatskoj.

image

Zagreb, 200223.
Hebrangova 1.
Otvorenje gradilista i pocetak konstrukcijske obnove u potresu stradale zgrade palace Vranyczany Dobrinovic Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.
Na fotografiji: Nina Obuljen Korzinek.
Foto: Damjan Tadic/CROPIX

Damjan Tadic/Cropix

Osim boljih uvjeta za mirovinu, baletani dobivaju mogućnost prekvalifikacije o trošku države a da za to vrijeme imaju plaću:

- Prije svega oslobodit će se radna mjesta, a mladi plesači će nakon četiri godine rada na određeno, imati pravo na ugovor na neodređeno. Također, uvodi se provjera tj. revizija umjetničkog djelovanja svake četiri godine samo za pojedince koji eventualno ne sudjeluju u repertoaru, te će takve pojedinačne slučajeve ocijeniti povjerenstvo u kojem bi trebao biti i predstavnik struke kako ne bi ravnatelji sami, subjektivno odlučivali o nečijem doprinosu.

Ukoliko se ipak pokaže da neki pojedinac nije u stanju više plesati bit će mu ponuđena prekvalifikacija na račun države za vrijeme koje će primati punu plaću. Nakon 20 godina rada plesači više ne podliježu reviziji te rade do 27. sezone.To će mlađim generacijama dati određenu materijalnu sigurnost u smislu podizanja kredita, osnivanja obitelji, porodiljnog dopusta i drugo – kaže Svebor Sečak, dekan Alma Mater Europaea Akademije za ples u Ljubljani, a od prošle godine član Europske akademije znanosti i umjetnosti.

Također, izvanredni je profesor na Studiju baletne pedagogije na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti.

- Zakon dolazi u pravo vrijeme da regulira budućnost naše profesije. Baletna umjetnost u Hrvatskoj ima tradiciju dugu 147 godina, otvara se sve veći broj baletnih škola, a prije desetak godina osnovan je i Studij baletne pedagogije na ADU u Zagrebu čime ova umjetnost potvrđuje svoj akademski status.

Repertoar naših kazališta, kao i brojna priznanja i nagrade, govore o tome da kvaliteta baletnih ansambala nije u opadanju, ali stekli su se uvjeti za pomlađivanje ansambala i reguliranje načina zapošljavanja i umirovljenja – smatra dr. Sečak.

Kazališta imaju šestomjesečni period prilagodbe novom Zakonu o kazalištima, a očekivanja su da će sljedeću sezonu početi s novom generacijom plesača.

Intendantica zagrebačkog HNK Iva Hraste Sočo najavila je da će do kraja godine oko 30 balerina i baletana otići u mirovinu, a za splitski ansambl se očekuje da će se umiroviti njih osam, no intendant Srećko Šestan kaže da nisu još o tome razgovarali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 20:13