StoryEditor
KulturaIZLETJELA 'LEPURICA'

Kate iz Sinja grleno je prodavala cviće, pa se žestoko svadila s profesorom, stigla i policija!: totalni show na splitskom Pazaru, nije se znalo je li ovo istina ili je netko 'malo zaglumija'...

Piše Jasmina Parić
6. studenog 2019. - 16:05
hnk_pazar

Kate Bitanga iz Sinja prodavala je cvijeće na splitskom Pazaru - sve domaće iz vlastitog uzgoja - pa se posvađala s profesorom fonetike Tartagliom, koji je snimao njene grlene uzvike "ajmo cviće, ruže, margaritele, sve po deset, dvad'set, trid'set".

Potom joj je profesor održao malo predavanje puno osude: njen jezik je jezik Držića, Marulića i Krleže, a ne zna se njime služiti.

Skupilo se svijeta; policajac ih je došao rastjerati, intendant splitskog kazališta umirio ga je nekakvom kuvertom, navodno potvrdom, a Kate, profesor, i Frane, momak koji je kupovao ruže, završili su u pritvoru.

Ovim malom performansom u kojem su sudjelovali splitski glumci uz jedan od banaka sa cvijećem, splitski  HNK najavio je premijeru "Lepurica", koja će biti na programu 22. studenoga.

Ravnateljica drame Jelena Bosančić odlučila se na ovakvu najavu, izvan zgrade. Okolnim prodavačima i kupcima bilo je zabavno, a stranci ionako nisu ništa shvatili.

'Moje je prezime iz Glavica!'

Predstavu režira Mario Kovač, a tekst drame" Pigmalion" Geogea Bernarda Shawa adaptirala je Ana Prolić.

Ona je priču, staru više od stoljeća, o londonskoj prodavačici cvijeća koju profesor Higgins uči ispravno govoriti i damski se ponašati smjestila u današnji Split.


- Radimo komediju i naš posao je jasan i čist - komedija mora biti dobra i ako se publici bude sviđala, ako se budu smijali i dolazili u kazalište, znači da smo postigli cilj - kazao je Mario Kovač.

U splitskoj predstavi Eliza se zove Kate i rodom je iz Glavica kod Sinja, a igra je Katarina Romac.

- Ja sam Sinjanka i moje je prezime iz Glavica, pa mi je taj dijalekt najbliži - priča Katarina Romac i dodaje kako njen lik, djevojka odrasla u duhu "vlaške furbarije", govori tvrdo i guta vokale, i nastoji slijediti svoje želje i nagone.

U predstavi još nastupaju Marjan Nejašmić Banić, Filip Radoš, Nenad Srdelić, Snježana Sinovčić, Andrea Mladinić, Pere Eranović, Petra Kovačić, Nives Ivanković, Stipe Radoja i Andrijana Vicković.
 

#HNK SPLIT#LEPURICA

Izdvojeno

06. srpanj 2020 15:48