StoryEditor
KulturaSPLITSKI CVIT NA PJACI

Kako žene vide raj na zemlji: 27 umjetnica udružilo je snage u ovoj posebnoj splitskoj izložbi

1. ožujka 2017. - 11:45

Kako splitske umjetnice vide zemaljski raj, što on uopće podrazumijeva, kako mu se može pristupiti i koju je snagu iz njega moguće crpiti, tek je dio pitanja na koja će pokušati odgovoriti izložba što se otvara večeras, s početkom u 19 sati, u Staroj gradskoj vijećnici, u sklopu šestog izdanja manifestacije "Splitski cvit".

"Zemaljski raj" okupio je 27 umjetnica koje su svoje interpretacije ove utopijske sintagme izrazile kroz različite medije, počevši od slikarstva i kiparstva, preko instalacija i videoradova, pa do fotografije. Za selekciju unutar potonjeg medija bila je zadužena fotografkinja Jagoda Mihanović, a za sve ostale slikarica Ana Marija Botteri Peruzović, s kojima smo razgovarali uoči izložbe.

Široka tema

Zašto uopće zemaljski raj, upitali smo selektorice.

– U nekom trenutku sjetila sam se istoimene slike što predstavlja idealan suživot biljnog, životinjskog i ljudskog svijeta, a koju smo zajedničkim snagama nas petnaestak umjetnika izradili za Dječji odjel KBC-a Split prije nekoliko godina, pa sam pomislila da bi to mogla biti zanimljiva i dovoljno široka tema o kojoj će se imati što reći. Ideja se na koncu i pokazala dobrom jer je 27 umjetnica donijelo 43 rada, a ja sam naprosto oduševljena kako su one toliko različito reagirale, odnosno kako je svaka ispričala priču na svoj specifičan način, koristeći se svojim originalnim jezikom.

Tako smo dobili jednu široku sliku svijeta nastalu iz vrlo različitih perspektiva – kazala je Ana Marija, napominjući kako to samo dokazuje da koliko god smo različiti i koliko god vidimo različite puteve prema idealnom svijetu, ipak svi možemo ići k istom cilju, a taj je život u ljubavi, spokojstvu i miru.

– Kad čujem "zemaljski raj", prije svega pomislim na nešto vrlo osobno: ljubav, toplina gnijezda, mir i nemir, otvoreni morski beskraj, otvoreno srce... i za mene je sve moguće. Zapravo, putujući od sebe k sebi, otkrivam vlastiti zemaljski raj. Rekla bih da svi mi već jesmo u raju, samo je pitanje što smo od njega napravili i kako ga koristimo – kaže Jagoda, ujedno priznajući da nisu baš sve umjetnice koje je kontaktirala bile inspirirane ovom temom.

– Nekim ljudima se teže fokusirati na lijepo, štoviše, mislim da fotografija, ali i čitava umjetnost, ide baš u suprotnom smjeru jer se valjda boje da bi ljepota mogla umanjiti umjetničku vrijednost njihova stvaralaštva – zaključuje ona, a slično razmišlja i Ana Marija.

– Raditi ružnoću, ono što je mračno, bez boje i tona, po meni je ziheraški pristup. No, nije poanta u umjetnosti igrati na sigurno. Mislim da je danas veći izazov baviti se onim što je na putu estetike ljepote i dobrote jer si time uvijek u opasnosti da sklizneš u domenu kiča. Osobno sam estet i veliki idealist i trudim se stvarati slike koje će zračiti pozitivnom energijom. No, realnost je da svatko od nas može samo minimalno mijenjati svijet, a ja to pokušavam kroz umjetnost. Ne trudim se samo mijenjati percepciju stvarnosti, nego i samu stvarnost time što govorim o svijetu kakav bi mogao biti – kazala je Ana Marija.

Ipak jedan muškarac

A postavljanje ove izložbe možda bismo također mogli vidjeti kao mali pokušaj mijenjanja stvarnosti.

– Već dugo vremena je zamrlo skupno izlaganje ljudi, posebice onih koji se izražavaju u klasičnim medijima. Nama je cilj to ponovno oživiti. U kraćem vremenu dogodilo se nekoliko takvih projekata na razini grada. Što se, pak, tiče ženske likovne scene, "Splitski cvit" jedna je od rijetkih manifestacija koja nas je ponukala da se okupimo.

Držim da je vrlo vrijedno na jednom mjestu moći vidjeti lijepi dio splitske likovne ženske scene pa se zaista nadam se da će ova izlaganja postati prava tradicija jer je ženski pogled na svijet ipak specifičan – poručila je Ana Marija, uz napomenu da je i jedan muškarac odigrao vrlo značajnu ulogu u ovom projektu.

Naime, povjesničar umjetnosti Ivor Igrec pružio je ruku splitskim umjetnicama pa je napisao tekst izložbe te je izradio e-katalog koji će ostati kao trajni podsjetnik na događaj. On će ujedno i otvoriti izložbu, a događaj će uveličati i zbor Marjanke.

Otvoreno do 8. ožujka

Izložba će biti otvorena do 8. ožujka, a umjetnice čije radove je moguće razgledati su: Ivana Bilić Antičević, Ana Bošković Freund, Ana Marija Botteri Peruzović, Alma Božanić Čače, Nives Čičin-Šain, Branka Dubovac, Karin Grenc, Tonka Jelača, Tisja Kljaković Braić, Petra Kovačić, Daria Lepkova, Tea Morić Šitum, Andrea Musa, Gloria Oreb, Nina Petrović, Ivana Puljić, Danijela Šušak, Sanja Taraš Praničević, Žaklina Antonijević, Maja Gijevski, Anna Hero, Lidija Lolić, Jagoda Mihanović, Ivana Miletić, Bruna Miličić, Lili Zaneta, Anita Živaljić Čotić

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. rujan 2020 23:02