StoryEditor
KulturaMediterannea 16

Kako se stvara umjetnost?

Piše PSD.
11. prosinca 2013. - 09:21
Mediterannea 16, pogled na Bijenale mladih Europe i Mediterana u Anconi, postavljena je u galerijskom prostoru splitskoga MKC-a do 19. prosinca.

Izložbu čine radovi ovogodišnjih hrvatskih predstavnika na 16. bijenalu mladih Europe i Mediterana održanog u srpnju u Anconi. Umjetnici koji su sudjelovali u projektu su: Igor Bezinović, Tea Hatadi, Ana Vuzdarić, Mreža solidarnosti (Gildo Bavčević, Antej Jelenić, Nina Jurić, Anita Lunić i drugi) i zagrebačka organizacija studenata Kontraakcija.

Na splitskom odrazu Bijenala, uz njihove radove, pridružena su im ostvarenja autora iz Francuske, Njemačke, Slovenije i Srbije (umjetnici Nika Autor, Fabian Bechtle, Etienne de France i Andrea Palašti) te videoprogram umjetnika iz arapskog svijeta, s Bliskog istoka i iz sjeverne Afrike u selekciji Charlotte Bank i Delphine Leccas.
Postav u galeriji MKC-a Split potpisuje kustoski tim Slobodne veze – Ivana Meštrov i Nataša Bodrožić.
Izložba se može pogledati do 19. prosinca svakim danom osim nedjeljom, od 14 do 20 sati.

Kako se navodi u katalogu: “Bijenale mladih umjetnika Europe i Mediterana nomadska je manifestacija koja postoji već više od 30 godina i svake dvije godine okuplja umjetnike/ce iz zemalja partnera te ih predstavlja na zajedničkoj izložbi, svaki put u drugom gradu, potičući mobilnost umjetnika i produkciju umjetničkih radova. Do sada su se selekcije umjetnika odvijale lokalno te je završna izložba bila patchwork različitih vizija više od 70 partnera koji su sudjelovali u mreži BJCEM. Ove je godine nastupila promjena jer je organizator pokušao uvesti novi pristup Bijenalu, imenujući kustoski tim koji je postavio zajednički/ujedinjujući koncept i selektirao umjetnike na temelju pristiglih prijava/prijedloga na zadanu temu.”

Međunarodni kustoski tim Bijenala mladih Mediterana – Mediterranea 16 – činili su pojedinci i kolektivi: Slobodne veze/Loose Associations (Zagreb), Alessandro Castiglioni (Milano), Marco Trulli (Viterbo), Claudio Zecchi (Rim), Nadira Laggoune (Alžir), Delphine Leccas (Damask, Pariz, Belfast) i Charlotte Bank (Berlin, Luxembourg, Damask). Oni su pozvani na osnovi različitog kustoskog pristupa i prakse te kulturnog zaleđa i geografskih odrednica. Kustoski tim je radio u nekoliko intenzivnih višednevnih sastanaka u Anconi i preko ekstenzivne komunikacije koja se odvijala on-line tijekom godine dana.

Konkretna zbilja

Na prvom sastanku kustosa, bilo je jasno da tema Bijenala treba krenuti od konkretne zbilje i ticati se samih protagonista, umjetnika i umjetnica te tematizirati njihov status kao kulturnih proizvođača/radnika. Budući da je riječ o Bijenalu mladih, tema (samo)obrazovanja i režima (proizvodnje) informacija i znanja nametnula se kao potreba, ali i veliko pitanje, budući da Bijenale obuhvaća vrlo široko geografsko područje i vrlo različite kontekste.

“Krećući se zaobilaznim putem, pokušavajući se probiti kroz zamke dominantne politike kulture, Mediterana, egzotizacije, klišeja i mitova, došli smo do prakse Cornelija Cardewa (kojom su se Slobodne veze bavile u nizu workshopova i filmskih projekcija 2011.) i teksta o njegovu radu/metodi naziva From the Great Learning to the Freedom of Listening (dostupan je na našem blogu) i tu se zaustavili. Naslov Errors Allowed samo je drugačiji, pomalo provokativan pristup istoj problematici, donekle prilagođen formatu Bijenala mladih.

Odabrani autori i grupe autora problematizirali su specifične društvene kontekste, uvjete rada te mehanizme produkcije i recepcije umjetnosti i kulture unutar svojih sredina. Izložba je artikulirana nizom podtema u dijalogu s pristiglim radovima: Univerzitet neposluha, Nove strategije aktivizma u javnom prostoru,
Umjetnik/ca kao istraživač/ica, Umjetnik/ca-građanin/ka, Čija suvremenost? te, naposljetku, i Analiza kustoskog pristupa Bijenalu Mediterranea 16.”, zaključuju kustosice Ivana Meštrov i Nataša Bodrožić u katalogu izložbe.

jakov kosanović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

02. ožujak 2021 09:32