StoryEditor
Kultura11. RUJNA U HNK SPLIT

Jelena Bosančić, Jure Bučević i Ilir Kerni trebali bi biti novi ravnatelji Drame, Opere i Baleta HNK Split. Ivo Lipanović bit će šef dirigent, a Igor Kirov koerograf

Piše Jasmina Parić
9. rujna 2019. - 20:06

Natječaj za nove ravnatelje Opere, Drame i Baleta, upravitelja tehnike i poslovnog ravnatelja HNK Split, koji je intendant Srećko Šestan raspisao nakon Splitskog ljeta, zaključen je, ali, kako doznajemo, prijave se još neće otvarati. Učinit će se to najranije u srijedu, 11. rujna, jer su teatarske službe, pa tako i pravna, na godišnjem odmoru.

Nakon otvaranja prijava, intendant će zainteresirane pozvati na razgovor i do polovine mjeseca odlučiti tko će mu biti najbliži suradnici. Takva će se forma poštovati, ali razumljivo je da se u teatru i teatarskim krugovima već naveliko govori o najizglednijim "odabranicima".

Najvjerojatnije će mjesto ravnatelja Opere zapasti Juru Bučevića. Njegovo se ime već dvije godine spominje u tom kontekstu. Bučević je violinist koji dugi niz godina surađuje s HNK-om Split, a lani je diplomirao i dirigiranje. Nakon debitantskog ravnanja Operom "Ero s onoga svijeta", nastavio je dirigirati u HNK-u i drugim djelima. Njegov prethodnik, maestro Ivo Lipanović, trebao bi preuzeti mjesto šefa dirigenta.

Šestan je dao naslutiti da će suradnike birati iz kuće ili barem iz grada; tako se pretpostavljalo da će Balet preuzeti netko od starijih članova baletnog ansambla s pedagoškim iskustvom. Ipak, čini se da bi novi ravnatelj mogao stići iz Zagreba, spominje se Ilir Kerni, nagrađivani plesač i koreograf koji je u karijeri ostvario niz vrsnih uloga, u zagrebačkom HNK-u i diljem svijeta.

Šezdesetogodišnji Kerni rodom je iz Tirane, gdje je diplomirao i stekao status prvaka baleta, a usavršavao se u Operi u Strasbourgu i u pariškoj Operi. Bio je i intendant Albanskoga narodnog kazališta, Opere i Baleta u Tirani. Dosadašnji ravnatelj Baleta Igor Kirov dobit će novi ugovor u HNK-u Split, gdje će vjerojatno biti koreograf idućih godinu dana.

Kao nova ravnateljica Drame spominje se glumica i redateljica Jelena Bosančić. Poznato je da je Šestan o mjestu ravnatelja Drame razgovarao najmanje s dvojicom redatelja i jednim glumcem, a ime Jelene Bosančić počelo se spominjati tek kasnije.
Mlada, 33-godišnja diplomirana glumica pripada prvoj generaciji splitskih studenata glume, a trenutno je zaposlena u HNK-u kao pomoćnica redatelja Opere.Zadovoljava kriterij "osobe iz kuće", bavi se glumom, glazbom i režijom. Uz to, poseban interes ima za mjuzikle, koje je Šestan i najavio u budućim sezonama pa bi taj detalj mogao biti posebno važan.

Milivoj Hekman, pravnik, sada zaposlenik Grada, navodno bi se trebao nakon Vesne Čotić prihvatiti mjesta poslovnog ravnatelja. On je tu funkciju već obavljao, što znači da bi se mogao vratiti u svoj stari ured.

#HNK SPLIT#RAVNATELJ DRAME#JELENA BOSANČIĆ#JURE BUČEVIĆ#ILIR KERNI

Izdvojeno

03. srpanj 2020 04:34