StoryEditor
Kulturaodržana izborna skupština hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Jakša Fiamengo postao član suradnik HAZU

Piše PSD.
2. lipnja 2008. - 20:57

Jakša Fiamengo
U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti održana je izborna skupština na kojoj su izabrani novi članovi Akademije u kategorijama redoviti član, dopisni član i član suradnik, a jedan od njih je i novinar Slobodne Dalmacije, književnik Jakša Fiamengo.

U radu izborne skupštine sudjelovalo je 113 redovitih članova Akademije, pa je skupština imala potrebnu dvotrećinsku većinu. Natpolovičnom većinom glasova ukupnog broja redovitih članova Akademije, izabrani su za nove redovite članove: Nikola Kallay (matematičke, fizičke i kemijske znanosti), Darko Novaković (filološke znanosti), Milivoj Solar, Krešimir Nemec i Goran Tribuson (književnost) te Marko Ruždjak i Frano Parać (glazbena umjetnost i muzikologija).

Novi dopisni članovi su: Vatroslav Grubišić, Georg Holzer, Tomislav Nearlić, Gherardo Ortalli, Norman Sartorius, Joseph Schlessinger, Maurice Tucker i Irena Vrkljan.

Za članove suradnike Akademije izabrani su Arsen Bačić (društvene znanosti), Silvia Tomić (matematičke, fizičke i kemijske znanosti), Miloš Judaš (medicinske znanosti), Marko Tadić, Goran Filipi i Mira Menac-Mihalić (filološke znanosti), Jakša Fiamengo (književnost), Nikola Bašić i Nenad Fabjanić (likovne umjetnosti), Eva Sedak (glazbena umjetnost i muzikologija) te Ignac Lovrek i Jurica Sorić u Razredu za tehničke znanosti.

Potvrđen je i reizbor jedanaest dosadašnjih članova suradnika.

- To je u svakom slučaju veliko priznanje, kruna svega što sam dosad napisao, a draža mi je utoliko što je inicirana iz Razreda za književnost i na glavnoj izbornoj skupštini gotovo jednoglasno podržana - komentirao je Jakša Fiamengo i dodao:

- No, to ne znači da treba staviti točku već malo bolje podebljati zarez, iza kojeg me očekuje još mnogo novih stihova, rečenica. Uostalom, nije li uvijek najbolja pjesma ona koju tek valja napisati? Činjenica što sam član suradnik HAZU neće me ni za dlaku promijeniti, nastavljam onim putem i kriterijima koje sam u svojoj poetici odavno odredio i postigao. Hrvatska književnost je jedna jedina, za nju nije važno jesi li član ovoga ili onoga – pred svojim rukopisom čovjek ostaje sam, kao otok pred morem. A što je čovjek nego, kako bi rekao naš veliki Ranko Marinković, sam za sebe jedan otok.

jasmina parić

Izdvojeno

13. srpanj 2020 21:50