StoryEditor
Kulturanova poslovna ravnateljica

Iznenađenje u teatru: financije splitskog HNK vodit će Sanaderova prijateljica i bivša HDZ-ova blagajnica; Svjedočila je i na suđenju za Fimi mediju, a oni koji je poznaju tvrde da je vrlo pedantna i odrješita

Piše Jasmina Parić
19. rujna 2019. - 18:42

Kazališno vijeće splitskog HNK sastalo se ovoga četvrtka i donijelo odluke o novim ravnateljima Opere, Drame i Baleta te poslovnom ravnatelju i upravitelju tehnike.

Prihvatili su, kao što smo objavili, jednoglasno prijedloge intendanta Srećka Šestana i za ravnatelja opere imenovali dirigenta Juru Bučevića, za ravnateljiicu drame glumicu i redateljicu Jelenu Bosančić, a za ravnatelja baleta Ilira Kernija, plesača, koreografa i pedagoga iz Zagreba.

Bijeli dim iznad HNK Split: Jelena Bosančić nova je ravnateljica drame, Jure Bučević ravnat će operom, a balet će voditi Ilir Kerni

Nova poslovna ravnateljica bit će Marica Glavaš, ekonomistica, ranije zaposlena na splitskom Sveučilištu a kao upravitelj tehnike ostaje u svojstvu vršitelja dužnosti, na godinu dana, dosadašnji upravitelj Damir Punda. Ni jedna molba za ovo mjesto - a stiglo ih je šest - nije bila potpuna ili kandidat nije ispunjavao uvjete. Inače, za ravnateljsko mjesto u Drami, kao što smo ranije objavili stigla je samo jedna molba i to ona Jelene Bosančić. Za balet su stigle dvije, šest za operu i tri za mjesto poslovnog ravnatelja.

Intendant Srećko Šestan nije sklon objavljivati imena svih koji su se javili - veli to mu ni zakon ne dozvoljava.Doznajemo ipak iz teatra da je bilo više molbi iz same kuće. Šestan ipak tvrdi da će s mnogima ostvariti suradnju u nadolazećem vremenu.

Kod izbora umjetničkih ravnatelja nije bilo iznenađenja, imena trojice čelnih ljudi ansambala već su se zadnjih dana iskristalizirala.

Međutim, malo tko je očekivao na mjestu poslovne ravnateljice Maricu Glavaš, štoviše, spominjala su se dva muška imena, jednog pravnika i jednog ekonomista.

Marica Glavaš, rukovoditeljica Službe za financijsko-računovodstvene poslove i nabavu na Sveučilištu, u fokus je javnosti ušla kao svjedokinja u slučaju FIMI- medija.

Bila je blagajnica HDZ-a, a posao je preuzela 2008. godine na poziv Ive Sanadera s kojm se poznavala još iz vremena dok su bili kolege u poduzeću Logos. Kako je tada na sudu izjavila, bivši ju je premijer pozvao da sredi račune i poslovanje s kojim je bilo velikih problema. Oni koji je poznaju vele da je vrlo pedantna i odrješita.

Srećko Šestan kazao je da se u vrijeme dok je radila u HDZ-u nije bilo u njenom radu nikakvih nepravilnosti, dapače; uz to, radila je i u brojnim drugim ustanovama.

Za mjesto upravitelja tehnike, za koje je bilo najviše interesa, kaže intendant da je svakome od kandidata nešto nedostajalo - bilo radno iskustvo bilo obrazovanje. Za taj se specifični posao traži i visoka stručna sprema i iskustvo (prema Statutu kazališta) i moguće da će pri nekom idućem izboru malo "olabaviti" kriterije.

Jelena Bosančić, nova ravnateljica drame trenutno zaposlena u HNK Split kao asistentica režije u operi, ima 33 godine i okušala se u raznim žanrovima kazališne umjetnosti. Talentirana je glumica, glazbeno obrazovana, ugodnog i školovanog glasa pa nije čudno da je mjuzikl jedna od njenih velikih ljubavi.

Vjerojatno se u toj točki "susrela" s interesima novog intedanta koji također kani pojačati program mjuzikla. Režirala je nekoliko predstava, dječjih opera i opereta, samostalno je postavila "Nabucca" na Peristilu i asistirala zadnjih godina svim opernim redatejima koji su radili u Splitu.

Ilir Kerni rođen je prije šezdeset godina u Albaniji, u Tirani. Na tamošnjoj Baletnoj akademiji završio je ples i baletnu pedagogiju. Od 1977. angažiran je u Nacionalnom kazalištu u Tirani, gdje je ubrzo stekao status prvaka baleta. Zahvaljujući petomjesečnoj stipendiji UNESCO-a, 1991. godine se usavršava u Operi u Strasbourgu i u pariškoj operi.

Od 1991. do 1993. angažiran je u baletnoj trupi Ballet du Rhin. Surađivao je s mnogim velikim koreografima. Član Baleta HNK u Zagrebu postao je 1994. godine. Djeluje i kao baletni majstor. Od 2013. do 2016. bio je intendant Albanskoga narodnog kazališta Opere i Baleta u Tirani.

Njegov prethodnik Igor Kirov ima mogućnosti još ostati u Splitu,kao koreograf s jednogodišnjim ugovorom ali je upitno hoće li prihvatiti.Intendant mu je, u svakom slučaju, ponudio takvu mogućnost.

Sam program nove sezone bit će predstavljen javnosti za tjedan dana, idućega petka a tada bi trebao otpočeti i upis pretplata. Program je osmislio sam intendat ali, kaže, kroz sedam dana raspravit će o njemu s ravnateljima pa su moguće i manje izmjene.

-Sada se svi zajedno moramo uhvatiti posla, i rješavati, uz umjetnički segment, najveći problem u kazalištu a to su financije, veli Šestan.

U ovom nesvakidašnjem izboru suradnika - do sada nije bila praksa da se biraju putem natječaja - upada u oči i to koliko je nevaljanih prijava bilo; za pet radnih mjesta javilo se čak 17 osoba, ali ih je samo devet pozvano na ragovor. Ostali ili nisu ispunjavali uvjete ili su imali nepotpunu dokumentaciju. Slični slučajevi događaju se kod izbora i u drugim ustanovama.Kandidati u pravilu zaborave neki papir, potvrdu o nekažnjavanju ili zaborave ovjeriti diplomu.

#HNK SPLIT# HDZ# MARICA GLAVAŠ

Izdvojeno

07. srpanj 2020 14:19