StoryEditor
KulturaPIANO LOOP FESTIVAL

Ivo Pogorelić oduševio Splićane: virtuoz nakon šest godina opet u Dioklecijanovom gradu

Piše Renato Kragić
22. kolovoza 2019. - 01:33

Pijanistički recital maestra Ive Pogorelića u Podrumima Dioklecijanove palače u Splitu u sklopu 11. Piano Loop Festivala nedvojbeno je publiku dojmio kao što i inače širom svijeta njegova gostovanja oduševljavaju ljubitelje glazbe.

Danas 60-godišnji umjetnik koji nastupa već više od 40 godina posljednji je put u Splitu gostovao u Kazalištu prije šest godina, a nastup u Podrumima četvrti mu je koncert u ovom gradu. Naime, on je prvi put nastupio u Splitu kao vrlo mladi umjetnik prije ravno 37 godina i to u kongresnoj dvorani nekadašnjeg hotela Marjan, a drugi put prije 23 godine na Prokurativama gdje je održao koncert na otvorenju Splitskoga ljeta.

Pogorelićev recital bio je isti kao i onaj u Dubrovniku prošle nedjelje kad je nastupio u Kneževu dvoru u programu 70. Dubrovačkih ljetnih igara. Započeo je Trećom engleskom suitom u g-molu J.S.Bacha, a potom je publika poslušala Pogorelićevu izvedbu Beethovenove 11. sonatu u B-duru op.22 u kojoj je osobito dojmljivo zvučao drugi stavak, Adagio con molto espressione, u kojoj su Pogorelićeva interpretacija i koncentracija te njegova potpuna predanost glazbi bez daha ostavila znalce u publici. Dakako, ni ostala tri stavka ove četverostavačne forme nisu zaostajali u izvedbenoj snazi.

Briljantni su bili I Chopinova Barkarola op.60 i Preludij u cis-molu, a na kraju programa Splićani i brojni gosti čuli su Ravelov Gaspard de la Nuit, znamenito djelo pijanističke literature.

Izdvojeno

10. kolovoz 2020 14:08