StoryEditorOCM
Kulturaskulptura postala prava atrakcija

Ispred crkve: i Vinjani Donji imaju svoju Pietu

Piše PSD.
15. travnja 2009. - 13:00
Skulptura je u rekordnom roku postala jednim od najfotografiranijih motiva imotskog kraja. Kako je krenulo, govore mještani, i Stari most u Mostaru će zasjeniti

Jasenka Kapitanović pokraj svoje tri metra duge brončane
skulpture / Branimir Boban / CROPIX
Splitska skulptorica Jasenka Kapitanović, koja se tijekom desetak godina profilirala za pretežno sakralnu tematiku, odnedavno je zaslužna za jednu seosku atrakciju: ispred crkve svetog Roka u Vinjanima Gornjim, krhke ruke mlade umjetnice izradile su kip uistinu grandioznih dimenzija - brončana Pieta, naime, tri metra je duga, visoka gotovo dva i pol metra, a duboka metar i osamdeset centimetara.

Brončani odljev plod je Jasenkina višemjesečnog rada, ali isplatilo se - skulptura je u rekordnom roku postala pravom turističkom atrakcijom i jednim od najfotografiranijih motiva toga imotskog kraja na granici s Hercegovinom.

Kako je krenulo, govore mještani, i Stari most u nedalekom Mostaru će zasjeniti! Šalu na stranu, riječ je o djelu koje je na najljepši način zaokružilo cjelinu, a prvostolnicu toga kraja učinio stjecištem brojnih znatiželjnika i štovatelja umjetnosti.

Autorica je, naime, pola godine prije otkrivenja impresivne Piete, dara Splitsko-dalmatinske županije na čelu s Antom Sanaderom, Imoćanima, izradila i vratnice iste crkve, glavni i bočni ulaz, te ih ukrasila prizorima iz života sveca - zaštitnika crkve, svetog Roka.

No, skulptorica nema puno vremena za predah na lovorikama, jer već radi na novim vratnicama. Jasenka će, naime, u neosecesijskom stilu uljepšati ulaz u crkvu svetog Franje u Imotskom.

S bočne desne strane odabirom motiva počastit će zaštitnicu grada - Gospu od Anđela, dok će s lijeve strane biti prikazan dolazak franjevaca u Imotski. Središnji ulaz, pak, bit će obilježen stigmatizacijom svetog Franje.

- Imam pomalo tremu budući da otkrivenje vratnica pada na dvije velike obljetnice: 800 godina od osnutka franjevačkog reda, te na 270. godišnjicu dolaska franjevaca u Imotski, što se slavi početkom kolovoza. Dosad je javnost, sakralna i svjetovna, radove ocijenila vrlo pozitivno. Nadam se da ću i ovaj put opravdati povjerenje - veli skromo umjetnica.

Zahvaljujući svom marljivom radu, zgodno je reći, Jasenka Kapitanović, po formalnoj naobrazbi profesorica likovne kulture i diplomirani restaurator, zaslužila je mjesto i u Monografiji likovnih umjetnika Hrvatske povodom 60-te obljetnice postojanja, iako nije njihov član, što je rijetka iznimka, i to kao umjetnica koja je obilježila 2008. godinu.

Oduševljenje njezinim djelima ne skriva ni dr. Ivo Babić, ugledni povjesničar umjetnosti, koji je jednom prilikom izjavio da je njezin talent “impresivan”, te da u njezinu umjetničkom izrazu “ima Meštrovića i Augustinčića”, a opet je tako originalan i uvjerljiv.

Podsjetimo, Jasenka je naslikala i prikaz Križnog puta (ulje na platnu) za crkvu u Kninu, te izradila golemi vitraj, visok šest metara, za crkvu svetog Nikole u Vinjanima Gornjim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2023 14:44