StoryEditorOCM
KulturaDjevojka koja zna što hoće

Iskustvo sa snimanja 'Igre prijestolja' teško je opisati, neke stvari vam ne mogu ni otkriti, kaže Sanja Srdić Jungić, kojoj je upravo objavljen roman 'Zvijezde među nama'

3. lipnja 2019. - 22:00

Roman 35-godišnje Sanje Srdić Jungić, magistre komunikologije iz Zagreba, naslova "Zvijezde među nama" nakladnika Media Bara (biblioteka Fabula), nije samo idealno štivo za ljeto koje (ne) dolazi; riječ je o pravom melemu za one koji žele legitimno uživati u dobrom ljubiću a da ih se ipak ne etiketira kao konzumente te nepravedno stigmatizirane "niže književne vrste".


Jer, drage čitateljice (a i čitatelji), pred vama je pravi zvjezdani chic-lit! To barem bolje zvuči, a i sadrži dašak Hollywooda, Dubrovnika, pokoju filmsku klapu, prilično eksplicitne erotske prizore, malo zvjezdane prašine celebrityja sa svjetske A-liste, uz odvažnu "djevojku iz susjedstva" kao glavnu protagonisticu, koja zna što hoće!


Eto povoda za ćakulu s novopečenom spisateljicom Srdić Jungić, rečenom Sanjom...


Roman "Zvijezde među nama" vaš je knjižni prvijenac, a prve reakcije su izvrsne. Osjećate li se i sama pomalo "zvjezdano"?


– Moje prijateljice i obitelj šaljivo su me prozvali "Zvijezda među nama" zbog intervjua i televizijskih gostovanja, no nadam se da još uvijek stojim s obje noge na zemlji.

Naravno, iako je roman izišao prije koji mjesec, i dalje me, baš kao prvog dana, vesele pozitivne reakcije, kojih je stvarno puno.

Dijalozi su mi jača strana

Brzopotezno ste "usidreni", odnosno vaš roman, u – u Lijepoj našoj – praznjikavu "nišu" chic-lit žanra. S obzirom da je isti malko opterećen stigmom "light" štiva, doživljavate li to uopće kao kompliment?


– Apsolutno! Drago mi je da popunjavam nišu, a razmišljanjima o istoj se ne opterećujem.

Smatram da svaki žanr ima svoju publiku, a meni je drago da sam odabrala upravo onaj pitki i ležerni, nakon kojeg se čitatelj osjeća bolje.


Moram priznati da sam s užitkom čitala roman, te da me malko i "pomladio". Naime, glavna je protagonistica tek u kasnim dvadesetima... Je li ciljana publika upravo ta, mlađa generacija?


– Bilo mi je svakako najlakše pisati o godinama koje sam i sama nedavno proživjela, no nisam time ciljala samo na generaciju kasnih dvadesetih.

Štoviše, poznata blogerica Alis Marić, koja ima troje djece te je dugi niz godina u braku, rekla je kako ju je moj roman podsjetio na leptiriće u trbuhu; stoga se nadam da je on zaista za sve generacije.


Vaš me uradak, rekoh, podsjetio na lijepo doba rane mladosti kad sam još uživala u ljubavnim romanima, s tim da ovaj zadovoljava i kasnije nadograđene kriterije; prvenstveno mislim na dobar dijalog. Što vi držite najvećom vrlinom ovog romana?


– Za dijaloge sam definitivno dobila najviše pohvala te ih pomalo shvaćam svojom jačom stranom, no vjerujem da je uspješnosti dosta pridonijelo i moje izbjegavanje pretjeranih opisa i iskazivanja ljubavi.

Sama ih ne volim čitati pa sam ih iz svoje knjige jednostavno – izbacila.

Lucas je dobro čuvana tajna

Vjerojatno je etiketi chic-lit romana pridonio i dašak hollywoodskoga glamura u Dubrovniku. Ima li zapravo u Hrvatskoj uopće glamura, ili je to samo (romansirana) pseudostvarnost?


– Ne znam koliko se radi o glamuru koliko o zaista velikim produkcijama koje u Hrvatsku stižu, ne samo u mom romanu, nego i u stvarnom životu.

Iskusiti snimanje takvoga kalibra iz prve ruke, a ja sam imala tu sreću tijekom snimanja "Igre prijestolja", nezaboravno je iskustvo i teško ga je jednostavno opisati.


Utažite mi malo čitalačku znatiželju; jeste li Nora zapravo vi, i tko je slavni glumac Lucas Winter? Nadam se da me nećete morati likvidirati nakon te informacije...


– Jedna moja knjiška prijateljica pri opisivanju moje knjige često koristi hasthag #svismominora pa se nadam da se svi u njoj mogu pronaći.

Neka njezina iskustva slična su mojima, no smatram je puno hrabrijom i direktnijom verzijom sebe.

A što se Lucasa tiče, nema likvidacije jer je to tajna koju skrivam kao zmija noge s obzirom na to da previše uživam u nagađanjima čitateljica.


Što nam novo spremate, i kad?


– Trenutno puževim koracima radim na novom ljubavnom romanu malo ozbiljnije tematike te bih bila vrlo sretna da uspijem završiti barem prvu verziju do kraja ove godine.

Moram priznati da je to uz dinamičan posao i promociju ove knjige dosta zamorno, no vjetar u leđa svakako mi daju pozitivni komentari na račun mojeg pisanja. Stoga samo neka nastave dolaziti!


Kad ćete upriličiti promociju u Splitu?


– Čim me Split pozove – ili da ovo smatram službenim pozivom?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. ožujak 2023 05:10