StoryEditorOCM
KulturaStudio 21

Ideja oblikovana bojom starijih od 54 na Sućidru

Piše Renato Kragić
9. svibnja 2019. - 17:26

U galeriji "Studio 21" u organizaciji "Udruge za kulturu Beat“ (Velebitska 66, Split) u 19 sati otvara se skupna izložba likovnih radova nastalih na radionicama u sklopu projekta "Periferna mreža 54+" koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a moći će se pogledati do 22.05.


Izložbu će otvoriti povjesničarka umjetnosti Jasmina Šarić. Izložba "Ideja oblikovana bojom“ rezultat je desetomjesečnog projekta "Periferna mreža 54+“, koji je do sada uključio 60 sudionika koji sudjeluju u više od 200 slikarskih, kiparskih, mix media radionica i edukacijskih predavanja.

Cilj projekta, čija su ciljna skupina osobe starije od 54 godine, jest omogućiti sudionicima razvoj kreativnosti i vještina te kvalitetno provođenje slobodnog vremena kroz aktivnosti prilagođene njihovim potrebama i interesima.

Ovo je druga izložba polaznika u okviru projekta, a izložene slike, skulpture, predmeti i nakit nastali su kao produkt višemjesečnog rada pod mentorstvom profesora Ivana Pezera, Damjana Barića i Julijane Voloder.

Osim u radionicama i edukacijskim predavanjima, projektom je polaznicima omogućeno i sudjelovanje u brojnim kulturnim događanjima, izložbama, koncertima i filmovima.


Udruga Beat tijekom niza godina posvetila se, osim kontinuiranom radu s djecom, i radu s osobama starije životne dobi, a projekt "Periferna mreža 54+“, osim što je priznanje za naš dugogodišnji rad, učvrstio je i poziciju prostora Studija 21 kao mjesta u ovom dijelu grada (Sućidar) koji generira inkluzivne kulturne događaje.


Radionice su okupile polaznike različitih predznanja, osobnih i profesionalnih iskustava, afiniteta i shvaćanja same umjetnosti i, prije svega, različitih osobnosti, što se može i iščitati u radovima predstavljenima na ovoj izložbi.

Stoga, kroz metodologiju rada koja uključuje individualni pristup, svakom polazniku omogućeno je razvijanje i dalje oblikovanje vlastitih interesa. Uspjeh projekta vidljiv je u angažmanu i produktivnosti polaznika, o čemu govori i broj od 200 izloženih radova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 08:16