StoryEditor
Kulturapremijera

I danas aktualni Harms: ’Nalik na tikvu’ u režiji Gorana Golovka

Piše PSD.
24. listopada 2014. - 18:50

U dubrovačkom Kazalištu Marina Držića za petak 24. listopada najavljena je već druga ovosezonska dramska premijera. Riječ je o koprodukcijskoj predstavi “Nalik na tikvu” koju zajednički postavlja to kazalište i splitsko kazalište “PlayDrama”. “Nalik na tikvu” Daniila Harmsa, imat će tako i dvije premijere, jednu u Dubrovniku, a drugu u srijedu 29. listopada u Splitu u izvedbi Elvisa Bošnjaka i Trpimira Jurkića, a u režiji Gorana Golovka

. Govoreći o tragičnoj sudbini pisca, žrtvi sovjetskog progona u prvoj polovici 20. stoljeća, Bošnjak je istaknuo posebnost piščeva pera koji se na osobit, poetičan način ruga i svojoj gorkoj sudbini.

- Izvodeći Harmsova djela, vraćamo dug čovjeku koji je toliko propatio zbog svojih djela umrijevši od gladi u umobolnici 1942. u svojoj 37. godini. U ovoj predstavi usredotočili smo se na Harmsovu prozu kojom dublje, smišljenije i u svoj težini humora apsurda oslikava svijet oko sebe.

Nevjerojatno je koliko su stvari o kojima on piše i danas aktualne - naglasio je redatelj Goran Golovko, posebno fasciniran koliko je autor uspio anticipirati ono što danas živimo – virtualnu stvarnost u kojoj je sve postalo jednako vrijedno.

Dva lica u predstavi su klaunovi bez imena, označena tek slovima A i B, a utjelovljuju ih Jurkić i Bošnjak. Autorski tim objašnjava da je crni klaun po svom semantičkom značenju u kazalištu poseban, jer ima pravo biti groteskniji, dublji, oporiji, grublji i ciničniji od običnog šarenog klauna.

- Tražeći duhovitu usporedbu s našim vremenom, mogli bismo reći da je Harms nalik današnjem internetskom portalu, gdje na jednoj stranici u skladnom suživotu egzistiraju informacije najrazličitijih namjera - kaže Golovko.

- Do priče o ljudskoj patnji morat ćete proći između nečijih stražnjica. Dok pokušavate pročitati kakvu političku analizu, išamarat će vas nečije sise, ili ćete morati pogledati gol s utakmice. Dok pokušavate pročitati božićnu poruku kakvog biskupa, kardinala ili čak samog pape, morat ćete saznati što je, koliko kratku suknjicu je imala lokalna pjevačica. To je Harms, time je on najavio naše vrijeme. Ali on je i puno više od toga - kaže redatelj.

Golovko nije propustio pohvaliti glumce, ali ni majstora za scenski pokret Alena Čelića, podcrtavši da odličnom suradnjom četvorice kazališnih umjetnika nastaje predstava koja je vesela i razigrana, ali pokušava iznjedriti neka intrigantna pitanja o tome kako mi danas živimo i kamo idemo.

Nakon dubrovačke premijere slijede dvije reprize 25. i 26. listopada u Gradu, a dva dana poslije “Nalik na tikvu” stiže i u Split, u amfiteatar Doma mladih u 20 sati.

e. vujević


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. siječanj 2022 03:09