StoryEditor
KulturaNIŠTA LJEPOTE, SAMO POTICAJI

Hrvoje Hribar: Velike filmske produkcije potjerat ćemo iz Hrvatske!

4. travnja 2016. - 22:04
igra00

Budućnost snimanja velikih filmskih i TV spektakala u Hrvatskoj ozbiljno je dovedena u pitanje i može je spasiti samo solidarnost više ministarstava (kulture, turizma i gospodarstva), budući da u izglasanom proračunu za 2016. godinu nedostaje više od polovice iznosa za isplatu ugovorenih poticaja za već odrađena snimanja.

- Neproračunski doprinosi sudioničara industrije Hrvatskog audiovizualnog centra pribrojeni su državnom proračunu, iako iz njega ne potiču, tako da građani mogu pomisliti da se proračun zaljubio u HAVC te mu udvostručio prihode. Volio bih da je tako. Na stavci poticaja za strana ulaganja u audiovizualna djela planirano je 10 milijuna kuna, što nije dovoljno za rješavanje preostalih obveza iz protekle godine, koje iznose 21 milijun kuna.

Usmena obećanja

S druge strane, postoje usmena uvjeravanja da će se taj problem rješiti kroz solidarnost više uključenih ministarstava. U protivnom, Hrvatska će se kao država koja zakonom jamči za taj sustav naći u neugodnoj situaciji pred onima koji su vjerovali u ovdašnji pravni poredak i uložili svoj novac u našu industriju. Postoji samo nada i zajednička želja da se pronađu sredstva da se plati dug – kazao nam je Hrvoje Hribar, ravnatelj HAVC-a, koji tvrdi kako je postojećih 20 posto povrata najniža stopa, budući da druge europske države vraćaju između 25 i 30 posto ili uz 20 posto imaju dodatne instrumente kojima dovode filmaše.

Nikakve prirodne i kulturne ljepote, ovu bogatu industriju koja donosi ozbiljan prihod nacionalnim ekonomijama Europe privlači se upravo ovim sustavom poticaja. Pojednostavljeno, povrat dijela sredstava potrošenih od stranih koprodukcija nije teret za proračun, jer u slučaju da te olakšice od 20 posto nema, ne bi bilo ni onog dijela od 80 posto zarade. Ili bi ona bila jako skromna.

Strane kompanije koje žele snimati upravo u Hrvatskoj apliciraju kod HAVC-a, a odobrenima se povrat od 20 posto utrošenih sredstava isplaćuje tek po pravdanju troškova i završetku snimanja. U troškove koje se pravdaju nalaze se honorari hrvatskih filmskih djelatnika, troškovi zakupa lokacija i infrastrukture, smještaja, najmova vozila i usluga i slično.

Iz Ministarstva kulture nismo dobili odgovore na upite, no prema informacijama koje imaju u Hrvatskoj udruzi producenata u prošloj godini poticaji su odobreni za 10 velikih projekata koji su na snimanje i pripreme potrošili 800 radnih dana, članovi filmskih ekipa ostvarili su oko 55 tisuća noćenja, a utrošeno je 162 milijuna kuna.

Gubici stotina milijuna kuna

- Svjetska filmska industrija prepoznala je Hrvatsku kao zemlju u kojoj su dobrodošli veliki filmski projekti. Velikim dijelom zbog poticaja, ali i dijelom zbog profesionalnosti i znanja filmskih djelatnika, susretljivosti lokalnih zajednica prema filmskim ekipama, a svakako i raznolikosti i ljepotama naše zemlje. Sve to trebalo se uklopiti u jednu veliku sliku.

Dugi niz godina radilo se na tome kako bi velike produkcije došle u Hrvatsku i kako bi osjećali sigurnost svojih projekata i višemilijunskih investicija. Uskraćivanje rezerviranih sredstva i smanjivanje poticaja svakako bi odjeknulo vrlo negativno. Ne samo da bi izgubili stotine milijuna kuna koje te produkcije potroše u Hrvatskoj, već bi se mnoge domaće produkcijske kuće koje servisiraju strane produkcije i zapošljavaju na desetke filmskih djelatnika mogle ugasiti – upozorava predsjednik Hrvatske udruge producenata Hrvoje Osvadić.

item - id = 307894
related id = 0 -> 1087532
related id = 1 -> 1054430
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2021 14:31