StoryEditorOCM
KulturaVEČERAS 63. etapa festivala

Hrvatski film na Berlinaleu ‘napada’ s boka

Piše PSD.
7. veljače 2013. - 15:32
Međunarodni filmski festival u Berlinu, njegova 63. etapa, otvara se večeras projekcijom (izvan konkurencije) povijesnog spektakla “Veliki meštar”, kineskog redatelja Wong Kar-Waija, koji je predsjednik ovogodišnjeg žirija.

U žiriju su i danska redateljica Susanne Bier, njemački redatelj Andreas Dresen, američka snimateljica Ellen Kuras, iranska redateljica Shirin Neshat, američki glumac Tim Robbins i grčka redateljica Athina Rachel Tsangari. U glavnom je programu i ove godine niz zanimljivih ostvarenja, a posebno zanimljiva za našu regiju je obiteljska drama “Epizoda u životu berača željeza”, oskarovca Danisa Tanovića, u bosansko-slovensko-francuskoj koprodukciji u kojoj je glavne uloge dodijelio Romima naturščicima Senadi Alimanović i Nazifu Mujiću.

Posljednji Phoenixov film

Svi oni koji su voljeli prerano preminulog glumca Rivera Phoenixa konačno će moći vidjeti njegov posljednji, dugo vremena nedovršeni nizozemski film “Tamna krv” (Dark Blood) u režiji Georgea Sluizera. Riječ je o svojevrsnom egzistencijalističkom vesternu u kojem se bračni par susreće s mladićem u američkoj pustinji kontaminiranoj radioaktivnim tvarima. Richard Linklater predstavit će film “Prije ponoći” (Before Midnight) s Ethanom Hawkeom i Julie Delpy, danas već priznatom redateljicom. Dvoje poznatih likova (“Prije sumraka”, “Prije svitanja”) na ljetovanju u Grčkoj s kćerima nastavit će razgovore o ljubavi i životu. Nove filmove predstavljaju i Steven Soderbergh, Ulrich Seidl, Bruno Dumont i dr. Za Hrvatsku je ovogodišnji festival značajan jer će se u jednom od programa opet naći i hrvatski film. U paralelnom programu Međunarodni forum novog filma, koji je selektiran od strane instituta za film i videoumjetnost Arsenal neovisno od dvaju službenih natjecateljskih programa Konkurencija i Panorama, među 45 filmova naći će se hrvatski film “Obrana i zaštita” Bobe Jelčića, ali i na Sundanceu nagrađena koprodukcija “Krugovi” Srdana Golubovića (“Klopka”) u kojoj je hrvatski koproducent Propeler Film Borisa T. Matića, a jednu od glavnih uloga igra Leon Lučev. Oba su filma tematski vezana uz Bosnu i Hercegovinu: u “Obrani i zaštiti” Hrvat nakon smrti prijatelja muslimana dvoji oko posljedica odlaska na njegov pogreb u podijeljenom Mostaru, dok u filmu “Krugovi” postoje tri paralelne priče koje se odvijaju u Beogradu, Njemačkoj i Trebinju danas prateći likove koji su, kao svjedoci događaja iz prošlosti, motivirani da donose odluke koje će im promijeniti živote.

Otvorenost za hrvatski film

Berlin je i do sada pokazivao otvorenost za hrvatski film: u Forumu je prikazan i nagradom Wolfgang Staudte za najbolji film nagrađen film Vinka Brešana “Maršal”, potom su u glavnoj konkurenciji prikazani Brešanovi “Svjedoci”, a u programu Forum igrali su filmovi Ognjena Sviličića “Oprosti za kung-fu” i “Armin”. No, ne treba zaboraviti često prešućivanu činjenicu da su najveći uspjesi hrvatskog filma još uvijek oni na najznačajnijem istočnoeuropskom filmskom A-festivalu u Karlovym Varyma: posebna nagrada žirija za “Tu” Zrinka Ogreste, nagrada za najboljeg redatelja za Vinka Brešana za “Maršal” i Rajka Grlića za “Neka ostane među nama”, nagrada kritike FIPRESCI za “Nije kraj” Vinka Brešana te nagrade za najbolji film u programu East of the West za Brešanove “Svjedoke” i Sviličićev “Armin”. O berlinskoj svjetskoj premijeri novog hrvatskog filma moći ćete čitati u Slobodnoj Dalmaciji idućeg ponedjeljka.

zlatko vidačković

Naši na Marketu, Campusu i u žiriju Europa Cinemas

Na Europskom filmskom sajmu održat će se market projekcije pet hrvatskih dugometražnih filmova: pobjednika Pule “Pismo ćaći” Damira Čučića, laureata pulske publike “Halimin put” Arsena A. Ostojića, kinohita “Sonja i bik” Vlatke Vorkapić, međunarodnog studentskog omnibusa “Košnice” i drame “Cvjetni trg” Krste Papića. Na 11. Berlinale Talent Campusu sudjeluju hrvatski redatelj Igor Bezinović (“Blokada”), glumac Marko Cindrić, producentica Vanja Jambrović i filmska kritičarka Višnja Pentić. Tanja Miličić, voditeljica Pulskog kina Valli i producentica Festivala igranog filma u Puli, članica je ocjenjivačkog suda Europa Cinemas za najbolji europski film.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. ožujak 2023 08:27