StoryEditor
KulturaZAVRŠEN NATJEČAJ ZA INTENDANTA

HNK SPLIT Mucalo zasad jedini kandidat

Piše PSD.
5. veljače 2011. - 22:37

Završen je još jedan, treći, natječaj za izbor intendanta u HNK-u Split. Natječaj je oglašen 5. siječnja, a rok za prijave bio je trideset dana. Za sada se, očekivano, prijavio samo v.d. intendanta Duško Mucalo. Budući da je običaj pričekati još nekoliko dana na prijave koje mogu stići poštom, Kazališno vijeće tek bi se idućega tjedna trebalo oglasiti s informacijom o kandidatima.

 Na prošli natječaj javilo ih se deset; kao što se i pretpostavljalo, ovaj će put odaziv biti znatno manji jer Duško Mucalo ima čvrstu podršku vladajuće većine u Gradskom vijeću. Uz njegovu sigurnu prijavu, mogle bi stići najviše još dvije: kako nam je i sama potvrdila, natječajnu je dokumentaciju preuzela i program napisala prof. Majda Goluža, voditeljica drugih violina i članica orkestra HNK Split.

Dvije dame

Ona se bila prijavila i na prošli natječaj, a za ovaj je, kako kaže, temeljito preradila vlastiti program i namjerava ga uputiti poštom jer je sada na bolovanju. Postoji i mogućnost da program poštom pošalje dr. Helena Peričić iz Zadra, profesorica komparativne književnosti i engleskog jezika. Ona je preuzela natječajnu dokumentaciju − što je preduvjet za prijavu − ali nije željela dati nikakvu izjavu, samo je napomenula da ne želi ništa govoriti dok prijava eventualno ne stigne. Inače, kako se može vidjeti iz njezine službene biografije, Helena Peričić objavila je više od 150 znanstvenih radova, desetak knjiga, piše poeziju i drame, a osobito je zanima kazališna umjetnost.

Lakši posao

Profesorica je na Odjelu za kroatistiku Sveučilišta u Zadru − još 1995. zadarski studenti i glumci Kazališta lutaka izveli su njezin scenski kolaž “Kolege, rat predugo traje”, sudjeluje na stručnim skupovima u zemlji i inozemstvu. Među ostalim, članica je i splitskoga Književnoga kruga i redovito sudjeluje na komparatističkim skupovima koje Krug organizira. Budući da nitko drugi nije preuzeo natječajnu dokumentaciju, Kazališno će vijeće imati manje posla nego prošli put – morat će pročitati najmanje jedan program, a najviše tri.

Kad odaberu kandidata, predložit će ga, prema proceduri, Gradskom vijeću i o njemu će se odlučivati na jednoj od idućih sjednica. Teoretski, moglo bi se to dogoditi i na ovoj koja će biti sazvana za petnaestak dana, ali nemaju potrebe za žurbom. Iduća će sjednica, barem što se tiče imenovanja u području kulture, biti u znaku izbora ravnatelja Galerije umjetnina. Nakon što Gradsko vijeće imenuje intendanta, treba pričekati još dva mjeseca dok ga potvrdi ili odbije ministar kulture.

jasmina parić

 

Obnovljeno Kazališno vijeće

Kazališno vijeće na ovom natječaju djeluje u nešto drukčijem sastavu nego prošli put.

Predsjednica je i dalje prof. Sanja Erceg-Vrekalo, sopranistica, a uz nju su članovi zboristica Branka Papak, kao predstavnica zaposlenika splitskoga HNK, novinar Joško Čelan i pjevač u klapi Marko Pecotić. Budući da se između dva natječaja na članstvu zahvalio dr. Ivica Pervan, razriješen je te dužnosti i na njegovo je mjesto imenovana Sanja Quien u studenom prošle godine. Prof. Sanja Quien, rođena u Splitu 1948. godine, diplomirala je na Pedagoškoj akademiji hrvatski jezik s književnošću. Na početku karijere, sedamdesetih godina, radila je u Vrbi Dalmatinskoj i područnoj školi “Ogorje Donje”, gdje je vodila dramsku, literarnu, recitatorsku i filmsku grupu. Od kraja sedamdesetih radi u Splitu u školi “Pojišan”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. listopad 2021 23:07