StoryEditor
Kulturadvojba oko ‘sudara’ koncerta i festivala ipak riješena

Goran Bregović i Splitsko ljeto ipak dijele Prokurative

Piše PSD.
10. srpnja 2011. - 00:13

Na splitskim Prokurativama će 22. srpnja nastupiti Goran Bregović sa svojim “Orkestrom za vjenčanja i sprovode”, i to samo dan nakon velikog koncerta opernih arija, koji je sastavni dio programa Splitskog ljeta.

Premda se prije spominjala i mogućnost da se Bregovićev koncert uvrsti u program splitske manifestacije, to se nije dogodilo, pa je nastup nekadašnjeg frontmena “Bijelog dugmeta” zaseban događaj.

Marko Jelavić, u ime organizatora Bregovićeva splitskoga gostovanja, tvrtke “Platinum Event”, i Nikola Rogulj iz “Canto Promotiona”, koji pokriva marketinški dio posla, u početku su planirali postaviti novu pozornicu i gledalište, zatim su u dogovoru s Gradom razmatrali mogućnost da upotrijebe, odnosno unajme, kazališnu pozornicu i dodaju joj prijeko potrebne elemente poput svjetala, razglasa i ostalog, ali na kraju je ipak odlučeno da se postavi nova pozornica. - Sve će vremenski biti “na knap”, ali neće biti ni problema; Bregović i tako dolazi na sam dan koncerta, imat će vremena za tehničku probu i koncert će se navečer održati po planu - kaže Jelavić, dodavši da je sve dogovoreno s Gradom, odnosno kazalištem.

Bregi treba više mjesta

- Nama je zbog predviđenog broja publike - do dvije tisuće ljudi - potrebno najmanje dvostruko više mjesta nego što ga koristi Splitsko ljeto. Zadržat ćemo, doduše, njihovu tribinu i dio sjedalica. Međutim, budući da je tehnički gotovo nemoguće rastaviti kazališnu pozornicu i “gurnuti” je u dno Prokurativa, mi ćemo iza nje postaviti svoju. Ako to obavimo dan prije Bregovićeva nastupa, neće smetati koncertu arija jer se neće ni vidjeti.

Međutim, vjerojatnije je da ćemo je sklapati iza ponoći 22. srpnja, čim Prokurative budu prazne. Tako ćemo čitav trg osloboditi za naše gledatelje, i dodati potreban broj sjedalica - kaže Jelavić.

Jelavić još napominje da treba istaknuti kako koncert nema veze sa Splitskim ljetom jer su prvi dogovori počeli prije šest mjeseci, kada se i nije znao program splitskoga kazališnog festivala.

Grad će tako u dva dana imati na Prokurativama dva velika koncerta. Činjenica je da tako nije bilo planirano u početku - program opernih arija trebao je predstavljati samu završnicu Splitskog ljeta, ali je, kao što je poznato, program donesen uz dosta kašnjenja, a i neki termini su se naknadno mijenjali.

Koncet arija mora, međutim, biti 21. srpnja jer na njemu nastupaju, uz splitskog solista Ivicu Čikeša, i Hasmik Papian, Constantin Nica i Markus Butter, gosti koji će pjevati u operi “La Gioconda” kojom se Splitsko ljeto otvara, a za kraj festivala nemaju slobodnih termina, nego će u jednom tjednu odraditi i operu i koncert, i time zaključiti svoje nastupe u Splitu.

Počeli su radovi na postavljanju festivalske pozornice na Prokurativama /Joško Ponoš/Cropix
Dva velika koncerta dan za danom možda i nisu najsretnije rješenje, ali budući da je i zanimanje publike veliko, s popunjavanjem gledališta ne bi trebalo biti problema. Također, 22. srpnja neće se u užem gradskom centru “sudarati” dva glazbena događaja: Bregović će biti sa svojim zborom, trubačima, gajdašima i gudačima na Prokurativama, a iste večeri na programu Splitskog ljeta je nastup Hrvatskog nacionalnog mandolinskog i gitarskog orkestra u Meštrovićevu kašteletu.

jaSmina parić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. rujan 2020 14:26