StoryEditorOCM
KulturaAustrijanac za desetak dana započinje snimati dokumentarac o Golom otoku

Gola istina o Golom otoku

Piše PSD.
15. ožujka 2008. - 12:22

Grabner snima za svoju dušu
Nakon sedam godina promišljanja i brojnih posjeta Jadranu, Austrijanac Reinhard Grabher, urednik vijesti na RTV stanici ORF u Salzburgu, odlučio je na svjetlo dana iznijeti poslijeratnu povijest Golog Otoka i obznaniti priču o strašnim zbivanjima na tom otoku-kaznionici za političke zatvorenike.

Ove godine Grabher s dvočlanim timom planira u slobodno vrijeme, privatno, za svoju dušu, snimiti dokumentarni film o zatvoru na kamenjaru, kojega se mnogi sjećaju, ali malo tko o njemu priča.

- Moj prvi dojam o Golom otoku, a posjetio sam ga tri puta, bio da se tamo nešto ljudima dogodilo, no da u Hrvatskoj nitko za to ne mari. Niti itko u Europi ne zna što se dešavalo na Golom otoku od 1494. do 1988. godine. Želim iznijeti u javnost sav užas koji se zbivao tamo, svu nepravdu, sav strah i očaj -  kaže Grabher.

Ne želi time Hrvatskoj nanijeti štetu, jer video zapis koji priprema, objašnjava, poslužit će prije svega kao podsjetnik. Ali i kao upozorenje, koje bi trebalo pobuditi pažnju javnosti i iz zaborava iznijeti stara sjećanja i istinu o tome što se tamo uistinu dogodilo.

Želi potaknuti diskusiju

- Nadam se da ću potaknuti diskusiju o tome što učiniti s ovim otokom i njegovom poviješću. Da li ga pretvoriti u memorijalni centar ili mu dati kakvu drugu namjenu - pita se Grabher podsjećajući kako trenutačno Goli otok propada, a zgrade i cijeli otok svaki su puta kada ih posjeti sve jadniji i tužniji.

Dokumentarni film počinje se snimati već kroz desetak dana, a ekipa će se prvo pozabaviti prikupljanjem povijesnih podataka kroz razgovore s historičarima u Austriji i Hrvatskoj. U priču će potom uključiti i ispovijedi bivših zatvorenika te iskaze očevidaca, no s imenima Grabher još ne želi izlaziti u javnost. Već je, međutim, pronašao četvoricu tadašnjih kažnjenika koji su voljni iznijeti svoja sjećanja.

- Svi nešto znaju, ali nitko ne govori o tome - kazao je Grabheru jedan od petorice 'otkrivenih' svjedoka koji je nakon pola stoljeća voljan govoriti, a jedan od njih je i Josip Zoretić, autor knjige "Goli Otok-Pakao na Jadranu". Radi razgovora s njim Grabher će u travnju otputovati čak u Kanadu, da bi potom u svibnju došao u Hrvatsku, gdje planira kontaktirati s lokalnim vlastima na Krku i Rabu.

Snimanje dokumentarnih zapisa planira dovršiti do kraja ove godine, jer se 2009. godine, ističe, navršava pola stoljeća otkako je prvi kažnjenik zatvoren na Golom otoku. Film će prvo prikazati na nekim od festivala dokumentarnog filma, a zatim ga ponuditi i svim zainteresiranim TV kućama.
                                                                                                    Marijana Šešo/Epeha

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2023 20:34