StoryEditor
Kultura'Ostinato'

Glazbenici u Omiš stižu zbog prijateljstva; Omišani će do 17. kolovoza slušati 20-ak vrhunskih mladih glazbenika iz cijelog svijeta

Piše Jakov Kosanović
6. kolovoza 2019. - 22:44

Sezona kulture u gradu pod Mirabelom ovih je dana tradicionalno živa.

Festival dalmatinskih klapa je netom završen, Festival suvremene umjetnosti Almissa Open Art je u niskom startu, a od jučer Omišani i njihovi gosti pet dana uživaju u glazbenim večerima koje je za njih rezervirao Festival komorne glazbe Ostinato.

Nakon iznimno uspješnog prošlogodišnjeg debija, Festival kojeg su na poticaj Centra za kulturu Omiš i njegova agilnog voditelja Petra Buljevića pokrenuli već renomirani mladi glazbenici, pijanist Lovre Marušić i violončelistica Latica Anić, započeo je u utorak navečer u klaustru franjevačkog samostana, gdje će i potrajati do 17. kolovoza.


Nastupit će brojne mlade domaće i međunarodne zvijezde klasične glazbene scene, koje su do ušća rijeke Cetine doplovile isključivo vođene prijateljskim pozivom Marušića i Anić, što od Ostinata čini prilično ekskluzivnu glazbenu priliku.


– U pet festivalskih večeri koncertima bi se pokušala snažno oživiti iznimno kvalitetna klasično-glazbena ljetna kulturna scena vezana uz prostor franjevačke sakralnosti, čime će 30. jubilarno Omiško kulturno ljeto dobiti dodatnu snagu, energiju i kvalitetu promičući izvrsnost, koja je vrlo rijetka i ovisna o produkcijskoj moći onih koji pokušavaju osmisliti događaje na visokoj razini dovodeći samo najbolje glazbene umjetnike – kaže zadihani Petar Buljević, u pola koraka između Centra i franjevačkog samostana, te nastavlja:


– Prošle godine smo sa zebnjom gledali kako će Omiš prihvatiti cvijet svjetskog komornog muziciranja. I bilo je čudesno i iznenađujuće. U prostor franjevačkog samostana nije se moglo ući od ljudi koji su došli pozdraviti najbolje svjetske mlade glazbenike, što me duboko začudilo i ispunilo radošću.

Dakle, ima za izvrsnost još uvijek mjesta u "Lijepoj našoj". Neki od glazbenika su čak produžili svoj boravak u Omišu na svoj trošak.

Lovre i Latica

Ti najbolji, reprezentacija mladih virtuoza iz svih kantuna globusa, su: Alan Laynard Wills (SAD), Alexey Stadler (Rusija), Anna Lysenko (Ukrajina), Anton Moiseyenko (Bjelorusija), Arseniy Shkaptsov (Rusija), Darima Tcyrempilova (Rusija), Dennis Gasanow (Ukrajina), Deren Wang (Japan), Ekaterina Perlina (Bjelorusija), Eva Nina Kozmus (Slovenija), Evgeniya Kleyn (Njemačka), Helenn Moiseyenko (Moldavija), Hiwote Tadesse (Etiopija/Hrvatska), Ivan Galić (BIH), Katarina Kutnar (Hrvatska), Kristina Winiarski (Švedska), Lovre Marušić (Hrvatska), Nikita Geller (Bjelorusija), Nikola Ćirić (Srbija), Nuron Mukumi (Uzbekistan), Tomislav Damjanović (Hrvatska), Wen Xhiao Zheng (Kina).


Uz Lovru, Laticu i Petra, Festival organiziraju Grad Omiš, Splitsko-dalmatinska županija, TZ Omiš, TZ županije, i AO CristoforIum Zagreb, a odvija se pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović.


– Festival se pozicionirao kao najznačajniji festival komorne glazbe u Hrvatskoj i ne predstavlja tek ostvarenje plemenite vizije jednog pojedinca ili skupine, nego svjedoči o civilizacijskoj duhovnoj snazi omiške mladosti, koja je našla svoje mjesto u najvećim europskim i svjetskim metropolama, svojim radom trudom i iznimnim talentom. Pogađate, radi se o Lovri Marušiću i Latici Anić, našoj omiškoj dici, koja su na ponos svojim obiteljima, na ponos omiškoj zajednici i na ponos cjelokupnoj hrvatskoj kulturnoj stvarnosti – ponosan je i Buljević.

Izdvojeno

01. kolovoz 2020 21:39