StoryEditor
GlazbaZA GLAZBOLJUPCE

Veliko uzbuđenje u Hamburgu: na nesvakidašnji način pijanistica Martina Filjak upravo bira za splitsku dvoranu ‘Hrvatski dom‘ prestižni Steinway klavir, ovako će izgledati

17. ožujka 2021. - 17:21
Martina Filjak ugledna je pijanistica, koja je izniman talent pokazala već kao šestogodišnjakinjaDarko Tomaš/Cropix

Iako je bilo najavljeno da će za splitsku koncertnu dvoranu "Hrvatski dom" novi klavir Steinway odabrati naš proslavljeni pijanist Ivo Pogorelić, na žalost tako se nije dogodilo.

Epidemija korone mijenja planove u hodu, pa je danas poslijepodne u tvornici Steinway & Sons u Hamburgu na tom zadatku angažirana ugledna zagrebačka pijanistica Martina Filjak.

Dobivši termin, pijanistica je za Splićane birala jedan od devet ponuđenih, istog modela D-274 za koncertne dvorane, a omogućeno joj je nekoliko sati da se odluči koji od njih zvukom savršeno odgovara.

Pri ruci joj se zatekao i dirigent Ivan Repušić, inače član Umjetničkog vijeća Hrvatskog doma Split, da joj pomogne savjetom.

image
Između ovih klavira iste marke, jedan će biti odabran za Split

 
Foto: Martina Filjak


- Nakon nekoliko mjeseci intenzivnih aktivnosti oko postupka javne nabave velikog koncertnog glasovira, pa koordinacije putovanja u složenim epidemiološkim okolnostima, kontakata s nadležnim Ministarstvima, Tvornicom Steinway & Sons, Njemačkim veleposlanstvom, s velikim zadovoljstvom iščekujemo što će odlučiti naša pijanistica Martina Filjak.

Prva će svirati na njemu 8. travnja

Ona će prva i svirati na njemu u Svečanoj dvorani 8. travnja, a zahvalni smo toj cijenjenoj umjetnici na volji, trudu i pro bono angažmanu u ovim organizacijski zahtjevnim vremenima.

Kao i poštovanom maestru Ivi Pogoreliću koji je, nažalost, bio spriječen otputovati u Njemačku. Unatoč tome, sigurni smo da ćemo u boljim vremenima uživati i u njegovu posjetu "najlipšoj dvorani na svitu" u skoroj budućnosti – kazao nam je v.d. ravnatelj Hrvatskog doma Marin Kaporelo.

Martina Filjak, rođena prije 42 godine u glazbeničkoj obitelji, glasovir je počela učiti s pet godina, a već u šestoj prvi put javno nastupa.

Glazbenu je naobrazbu stekla na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i na bečkom Konzervatoriju, a potom ju završila u renomiranoj klasi za soliste u Hannoveru. Pohađala je i majstorske tečajeve na prestižnoj Klavirskoj akademiji na jezeru Como u Italiji.

Dobitnica je brojnih nagrada, nastupa uz vodeće svjetske orkestre i surađuje sa brojnim uglednim dirigentima. Njen repertoar obuhvaća literaturu od Bacha do Beria, te preko trideset klavirskih koncerata. Tečno govori sedam jezika.

item - id = 1084681
related id = 0 -> 1120950
related id = 1 -> 1108905
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2021 06:25