StoryEditorOCM
GlazbaDUGOGODIŠNJI PROJEKT

U subotu se u splitskom HNK održava Filharmonija budućnosti, zajednički koncert mladih glazbenika

Piše Jasmina Parić
19. svibnja 2023. - 20:47

Filharmonija budućnosti, zajednički koncert mladih glazbenika, učenika splitske Glazbene škole Josipa Hatzea i njihovih profesionalnih kolega iz Orkestra Hrvatskog narodnog kazališta Split održat će se u HNK u subotu 20. svibnja s početkom u 20 sati.

Izvedbom će ravnati maestro Pavle Zajcev, dirigent, violončelist i pedagog, a solisti su učenici saksofonist Karlo Žamić i violinistica Josipa Kordić. Na programu su djela Pierrea Maxa Duboisa, Henryka Wieniawskog, Benjamina Brittena i Bedřicha Smetane.

Projekt Glazbene škole Josipa Hatzea i HNK Split Filharmonija budućnosti pokrenut je 2014. i od tada se održava svake godine s izuzetkom pandemijskih 2020. i 2021.

- Školi i učenicima koji nastupaju to je jedinstvena prilika da prošire mogućnosti obrazovanja i da se predstave javnosti, a HNK Split da regrutira buduće glazbenike, sve u zajedničkoj misiji traženja kulturnog i umjetničkog smisla. Za učenike koncert je vrhunac školske godine koji svi s radošću i nestrpljenjem iščekujemo budući da se prilika da muziciraju zajedno s iskusnim profesionalcima ne pruža često.

Vrijednost ove pionirske ideje potvrđuje podatak da su je i u drugim hrvatskim gradovima, poput Dubrovnika i Varaždina, počeli prakticirati, kaže ravnateljica Glazbene škole Josipa Hatzea Vesna Alebić.

Jednostavna simfonija

Program otvara izvedba 2. i 3. stavka (Sarabande i Rondo) Koncerta za alt saksofon i gudače Pierrea Maxa Duboisa (1930. – 1995.), francuskog skladatelja klasične glazbe, dirigenta i glazbenog pedagoga. Saksofonska dionica smatra se izuzetno zahtjevnom i zahtijeva dobru tehniku i iznimnu izdržljivost izvođača. Saksofon svira Karlo Žamić, učenik četvrtog razreda srednje glazbene škole u klasi prof. Erne Čizmić Rebić.

Slijedi Koncert za violinu i orkestar br. 2 u d-molu, op. 22 poljskog violinističkog virtuoza Henryka Wieniawskog (1835.- 1880.). Učenica trećeg razreda srednje glazbene škole Josipa Kordić u klasi prof. Tanje Čudine Bratković svirat će solo-violinu.

U drugom dijelu koncerta Simfonijskom orkestru HNK Split pridružit će se srednjoškolci Glazbene škole Josipa Hatzea. Zajedno će izvesti dva djela.

"Simple Symphony" Benjamina Brittena (1913. – 1976.) za gudački orkestar praizvedena je 1934. Djelo se temelji na osam tema koje je Britten napisao tijekom djetinjstva (dvije po stavku) i prema kojima je imao posebnu sklonost. Svoj posljednji nacrt ovog djela dovršio je u dobi od dvadeset godina. Na koncertu će biti izvedena četiri stavka. Završna skladba koncerta je Vltava znamenitog češkog skladatelja Bedřicha Smetane (1824. – 1884.), najpoznatija od šest simfonijskih pjesama iz njegova ciklusa Moja domovina (Má vlast), jedinstvene glazbene apoteoze češkog mita i povijesti.

image

Filharmonija budućnosti

image

Josipa Kordić

image

Karlo Žamić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 10:33