StoryEditor
Glazbazvuci tišine

Splitska koncertna dvorana zapela na imenu: ‘Hrvatski dom‘ je zauzet, predložen novi naziv ‘Hrvatski dom Split‘, čeka se sjednica Gradskoga vijeća

22. listopada 2020. - 16:45

Nakon što su izvođači radova završili svoj posao u Tončićevoj ulici, a fotografije interijera nove koncertne dvorane izišle u javnost, nastalo je zatišje. Što je na stvari? Zašto godinama iščekivana pozornica za splitske glazbenike stoji pod ključem? Kada će se napokon otvoriti za koncerte i glazbena događanja?

Odgovore na ta pitanja potražili smo od privremenog ravnatelja nove javne ustanove u kulturi Marina Kaporela, kojeg je 1. rujna gradonačelnik Andro Krstulović Opara imenovao na tu dužnost. U nadležnosti privremenog ravnatelja je upis nove javne ustanove u registar Trgovačkog suda, kao i predlaganje statuta, a zapelo je upravo na prvoj stepenici – registraciji novog pravnog subjekta.

Naime, splitsko Gradsko vijeće je 17. srpnja donijelo odluku o osnivanju ustanove u kulturi koja bi se zvala "Hrvatski dom", no kako je taj naziv vjerojatno "iskorišten" u registru Trgovačkog suda, stigla je obavijest da treba smisliti drukčije.

– Dana 7. listopada zaprimili smo zaključak Trgovačkog suda u Splitu o potrebi usklađenja predloženog imena nove javne ustanove u kulturi "Hrvatski dom" u "Hrvatski dom Split" – kaže Marin Kaporelo, koji je još uvijek i ravnatelj Glazbene mladeži Split.

image
Marin Kaporelo: Zaključak o nadopuni Odluke o osnivanju Javne ustanove u kulturi 'Hrvatski dom' u nadležnosti je Gradskog vijeća i bit će donesen na sljedećoj sjednici
 
Tom Dubravec/Cropix

– Zaključak o promjeni, zapravo nadopuni Odluke o osnivanju Javne ustanove u kulturi Grada Splita "Hrvatski dom" u nadležnosti je Gradskog vijeća i bit će donesen na sljedećoj sjednici, čime će se steći uvjeti za nastavak postupka provedbe upisa u nadležni sudski registar – veli Kaporelo, kojeg nakon toga čeka "preuzimanje objekta" te otvaranje objekta za javnost i početak rada novog koncertnog prostora.

Prema planu, na koji utječe i epidemiološka situacija, svečano otvaranje možemo očekivati "do kraja godine, negdje sredinom prosinca".

'OUTSOURCING' HOSTESA

O tome kakav je koncept korištenja nove dvorane, te kakve će sadržaje ponuditi splitskoj publici, privremeni ravnatelj kaže:

– Hrvatski dom Split upravljat će dvjema lokacijama: koncertnom dvoranom u Tončićevoj ulici, a radi se o velikoj dvorani i dvije manje, te višenamjenskom dvoranom na Trgu Hrvatske bratske zajednice. Programsku koncepciju čini niz sastavnica: angažman poznatih međunarodnih i hrvatskih glazbenika, te suradnja sa splitskim glazbenicima i kulturnim djelatnicima i zajednička realizacija raznih postojećih programa koji će sada imati adekvatan prostorni i organizacijski okvir. Potom, poticanje izvedbe baštinskih, nepoznatih djela hrvatskih autora, te stvaranje rezidentnog komornog orkestra, ili više njih, koji bi imali obvezu izvedbe određenih ciklusa.

image
Programsku koncepciju Hrvatskoga doma čini angažman poznatih međunarodnih i hrvatskih glazbenika, suradnja sa splitskim glazbenicima i kulturnim djelatnicima te stvaranje rezidentnog komornog orkestra ili više njih
 
Duje Klarić/Cropix

Tu je i pokretanje suradnje sa Sveučilištem u Splitu kako bi Hrvatski dom Split bio nastavna baza Sveučilišta. Obje dvorane, u Tončićevoj i na Trgu hrvatske bratske zajednice, bit će otvorene i za druga kulturna, zabavna te edukativna događanja. U tom smislu bit će organizirani razni ciklusi i posebni programi s ciljem organizacije cjelokupnog glazbenog života grada, s posebnim naglaskom na razvoj publike – najavljuje Marin Kaporelo.

Za funkcioniranje nove javne ustanove u kulturi planirano je i angažiranje tima čiji bi zadatak bio oživljavanje koncertnog života u Splitu.

– Planiran je mali operativni tim od nekoliko ljudi nužan za tehničko-glazbenu produkciju koncertnih i drugih glazbenih i kulturnih programa. Ostale usluge, poput knjigovodstva, čišćenja prostora, kreiranja i održavanja web-sadržaja, grafičkih i dizajnerskih usluga, usluga hostesa i pomoćnog osoblja, bile bi izdvojene putem modela "outsourcinga" – veli Marin Kaporelo.

item - id = 1052600
related id = 0 -> 1020812
related id = 1 -> 1019547
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. studeni 2021 12:09