StoryEditorOCM
GlazbaSPLITSKO LJETO

Povratak u barok 17. stoljeća u Meštrovićevom Kašteletu - u nedjelju koncert violinistice Laure Vadjon i čembalista Pavla Mašića

Piše KULTURA SD
7. kolovoza 2022. - 10:52

Koncertom s djelima baroknih skladatelja 17. stoljeća na 68. Splitskom ljetu nastupit će violinistica Laura Vadjon i čembalist Pavao Mašić.

Duo vrhunskih izvođača stare glazbe nastupit će u Meštrovićevom Kašteletu u nedjelju 7. kolovoza s početkom u 21 sat.

Violinistica Laura Vadjon prva je hrvatska umjetnica na baroknoj violini, te jedna od začetnica novih stilskih kretanja i vodeće ime na području reprodukcije glazbe starih epoha u Hrvatskoj.

Pavao Mašić, koji razvija uspješnu karijeru koncertnog orguljaša i čembalista, dobitnik je nagrade Grand Prix Bach i nagrade publike na Bachovom natjecanju orguljaša u Lausanni 2006.

Izvodit će sonate Johanna Heinricha Schmelzera, Darija Castella, Antonija Vivaldija, Georgea Friderica Handela i Arcangela Corellija te jednu Handelovu suitu.

Laura Vadjon ravnateljica je i prva violina Hrvatskog baroknog ansambla s kojim od 1999. godine koncertira u Hrvatskoj i inozemstvu, donoseći na pozornice brojne hrvatske praizvedbe djela zaboravljenih skladatelja kao i velikana razdoblja glazbenog baroka i klasike.

Redovito surađuje s nizom najznačajnijih imena svjetske barokne glazbene scene,a svirala je i s raznim uglednim ansamblima u zemlji i inozemstvu. Članica je London Handel Orchestra s kojim redovito nastupa u Velikoj Britaniji, napose na London Handel Festivalu svakog proljeća, u prestižnim dvoranama i crkvama.

image

Pavao Mašić
 

Nikša Stipaničev/Cropix

U interpretaciji solističke i komorne glazbe ostvarila je mnogo uspješnih koncertnih i diskografskih projekata, a posebno se istaknula kao interpret glazbe ranog talijanskog baroka te djela Händela i Mozarta.

Glazbenica je izuzetno prepoznatljivog i osebujnog tona, stila te glazbeno interpretativne delikatnosti, a odlikuje se originalnim i promišljenim izvedbama uz veliko poznavanje dramatskih i afektivnih značajki glazbe baroknog razdoblja.

Laura Vadjon muzicira na autentičnom povijesnom glazbalu, radu talijanskog graditelja Giovannia Battiste Guadagninia iz 1751. godine. Promicateljica je izvornog zvuka glazbe starih epoha i svoj entuzijazam prenosi na suradnike, studente i publiku.

Raznovrsni interesi umjetničkog djelovanja čembalista Pavla Mašića obuhvaćaju repertoar baroka i romantizma s naglaskom na opusima J. S. Bacha, te francuskih i hrvatskih skladatelja što rezultira upečatljivim, virtuoznim i vrlo cijenjenim nastupima.

Kvaliteta njegova umjetničkog djelovanja prepoznata je s više od 25 važnih inozemnih i domaćih nagrada među kojima se izdvajaju nagrade na međunarodnim natjecanjima orguljaša u Lausanni, Zaragozi i Puli, a jedini je hrvatski kandidat koji je sudjelovao na čuvenom svjetskom natjecanju orguljaša u St. Albansu (UK) u više od 50 godina njegova postojanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2023 01:42