StoryEditor
Glazbavirus piva prvi glas

Omiški klapski festival neće se održati u svome terminu jer bi bio upitne kvalitete,  ravnatelj Mijo Stanić nada se skraćenom izdanju u rujnu

9. travnja 2020. - 08:05
Prof. Mijo Stanić: Voljeli bismo da se makar nešto održi, pa makar u rujnu. U nekakvom skraćenom obliku, barem jedna revijalna večer  Nikola Vilić/hanza media

Nakon što smo odžalili otkazivanje različitih kulturnih manifestacija u ovo doba godine, već i sam pokušaj optimističnog pogleda naprijed, prema ljetnim mjesecima, ovog je trena blokiran i na njemu piše – koronavirus.

Jer sve je neizvjesno i sve je na čekanju – klapski festival u Omišu, na primjer, koji se tradicionalno održava u srpanjskim vrelim večerima, pod znakom je upitnika i nema odgovora hoće li se održati i kako. Dok život ponovno ne krene u stare tokove.

U ožujku i travnju, naime, već su se rutinski održavale audicije i prijavljivale klape, klapaši su imali uvježbane pjesme, a Festival klapa u Omišu utvrđen kalendar događaja i obrise kako će ta smotra izgledati. No, klape se ne sastaju, jer čak i da pjevači pjevaju na dva metra udaljenosti jedan od drugoga, ima ih više od pet i ne žive ispod istoga krova. Znači, propalo, čak ako pokušamo biti duhoviti. Utihnula je klapska pisma.

– Sve je upitno. Klape uopće ne rade – konstatira ravnatelj FDK Omiš profesor Mijo Stanić, pa nastavlja:

– Dakle, da karantena ovaj tren prestane, bilo bi upitno kakve bi kvalitete festival uopće bio u ovim okolnostima. Ništa nismo definirali, ali vjerojatno se festival ipak neće održati u svojem terminu. Voljeli bismo da se makar nešto održi, dogodi, pa makar krajem ljeta, u rujnu. U nekakvom skraćenom obliku, samo dio programa. Barem jednu revijalnu večer, eto, u listopadu! Ali to je sve moje razmišljanje, to su moja osobna nadanja, ništa nije dogovoreno niti stavljeno na papir. Čekamo da vidimo kako će se razvijati situacija oko koronavirusa, kakve će biti daljnje restrikcije i hoće li se smanjiti. U onom trenu kad situacija bude zbilja povoljnija, pozvat ćemo klape da pošalju audio ili video snimke i da na osnovi toga selektiramo tko će pjevati na Festivalu u Omišu. Umjesto audicija. A sad je status quo. Ruke su nam vezane – veli Mijo Stanić.

Za ovogodišnji, 54. Omiški festival bile su planirane i neke novosti, poput Večeri dječjih klapa i nastup mješovitih klapa u Omišu, ali ništa od toga.

image
Ovogodišnji omiški finale teško da će se održati u srpnju
Vojko Bašić /hanza media

– Djeca ne idu u školu, znači ni ne vježbaju, tako da ove godine ništa od toga. A drugo, ove se godine mješovitim klapama trebala ispuniti želja da nastupe u Omišu, jer do sada su se Večeri mješovitih klapa održavale najprije u Opuzenu, pa u Blatu na Korčuli i u Komiži. Bilo je dosta prijavljenih klapa za jednu njihovu večer, puno više nego prošle godine, ali... Također, sve je dogovoreno za Večer maestra Rajmira Kraljevića, sve je bilo definirano, program i klape koje nastupaju, kao i Večer novih skladbi, ali eto – sve stoji. Čeka! U Bolu, gdje imamo Večer debitanata, ove godine obilježavamo 20., jubilarnu smotru – ona je uvijek bila po rasporedu početkom lipnja. Sve to visi! Ne znam što će biti.

Imali smo lijepe ideje, pored ovoga bilo je puno prijavljenih klapa i za muške i za ženske večeri, trebale su biti tri izborne večeri i dva finala. Onda, ove godine imamo još jednu obljetnicu, 25. godina “Grad Zagreb – gradu Omišu”, tu smo večer zamislili uoči finala, a bio je zainteresiran i HTV za snimanje... – rezigniran je ravnatelj, koji je svoj posao prenio na kućnu adresu, pa tamo prima pozive i odgovara na e-mailove. Usput, digitalizira glazbeni materijal i pokušava, kao i ostatak svijeta, biti u tijeku s informacijama koje nam prosljeđuje Nacionalni stožer civilne zaštite.

Razgovor smo ipak završili u vedrijem tonu, da nas ne preuzme malodušnost.

– Kod kuće imam dva osnovca, jednog prvašića i jednog četvrtaša, pa im i inače treba malo pomoći oko školskih obaveza – kaže Mijo Stanić. – Kako imaju online nastavu, ja, koji sam 20 godina radio u školi, imam dojam da nikad nisam ovoliko radio koliko sad, zadnjih mjesec dana. Ha-ha-ha. Još stariji ide u Glazbenu školu, pa je tu solfeggio, pa klavir, ali dobro mu ide. Učiteljica klavira šalje mu videosnimke, a onda mu na osnovi njih sugerira kako da vježba, a učiteljica solfeggia snima vježbe i daje meloritmičke diktate, a djeca ih kod kuće rješavaju i šalju joj – smije se profesor Stanić uz poruku klapašima na kraju:

– Stojte doma, čuvajte svoje i neka uči svak svoju dionicu kod kuće. Pjevajte ukućanima, a onda strpljivo, bit će opet druženja u Omišu! •

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2021 17:38