StoryEditor
GlazbaU KAŠTILCU U 21 SAT

Nemanja Bogunović večeras nastupa na Splitskom ljetu: ovo je prava glazbena poslastica, svirao je i Jimmyju Carteru, Gorbačovu, Seanu Pennu, Kevinu Costneru...

Piše R.K.
31. srpnja 2021. - 16:54

Proslavljeni klasični gitarist i skladatelj Nemanja Bogunović zajedno s gudačkim kvintetom Strings Attached te sopranisticom Snežanom Savičić Sekulić kao posebnom gošćom održat će koncert na 67. Splitskom ljetu u prostoru Meštrovićeva Kašteleta u subotu 31. srpnja s početkom u 21 sat.

Na programu koncerta su, pored dvije Bogunovićeve vlastite skladbe i djela Caccinija, Puccinija, Viulla Lobosa, Albeniza i Rahmanjinova i Arditija.

Nemanja Bogunović počeo je svirati gitaru sa sedam godina, a prvi koncert održao je sa deset godina.

Diplomirao je na Konzervatoriju za muziku u Beogradu, a zapaženu međunarodnu karijeru gradio je recitalima i koncertnim nastupima u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Meksiku, Engleskoj, Irskoj, Italiji, Španjolskoj, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji.

Nastupao je i kao solist s nekoliko komornih i simfonijskih orkestara u SAD-u i Europi. Poznat je kao umjetnik s vrlo osjetljivim pristupom gitari, a njegovo sviranje predstavlja kombinaciju virtuoznosti, živopisnog izraza i nježnog zvuka. Zbog svog izvanrednog glazbenog stvaralaštva, prepoznat je kao "gitarist poetske muzikalnosti" i "džentlmen s gitarom".

U njegovoj biografiji zapaženi su nastupi pred brojnim šefovima država (uključujući bivšeg američkog predsjednika Jimmyja Cartera i sovjetskog premijera Mihaila Gorbačova), članove kraljevskih kuća, kao i zvijezde poput Rogera Moorea, Barbare Streisand, Seana Penna, Kevina Costnera i mnogih drugih.

Koncertirao je na mjestima kao što su The Kennedy Center u Washingtonu i zdanje Ujedinjenih naroda u New Yorku. Piše vlastitu glazbu i radi aranžmane za gitaru, a svoju prvu kompoziciju napisao je s četrnaest godina.

Objavio je tri samostalna albuma, dvije knjige transkripcija za gitaru i zbirku svojih originalnih skladbi pod nazivom Kompletna gitarska djela. Međunarodno priznanje stekao je objavljivanjem albuma "The Soundtrack", na kojem je snimio svoje originalne aranžmane poznatih filmskih tema, objavljene i u njegovoj knjizi "Unforgettable Movie Themes" koja se prodaje u više od trideset zemalja.

2018. započeo je suradnju s gudačkim sastavom Strings Attached koji su osnovali članovi Beogradske filharmonije s kojima je snimio i svoj novi album "Bogunović svira Bogunovića".

Sopranistica Snežana Savičić Sekulić prvakinja je Opere beogradskog Narodnog pozorišta. Dobitnica više uglednih nagrada, splitskoj je publici poznata nastupom u ulozi Musette u Puccinijevim Boemima 2007.

item - id = 1116823
related id = 0 -> 1117803
related id = 1 -> 1117503
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2021 07:13