StoryEditorOCM
GlazbaČestitamo!

Kruna jedne blistave karijere: splitskom dirigentu Ivi Lipanoviću struka odala priznanje za iznimne umjetničke dosege

Piše J.P.
10. veljače 2024. - 16:13

Maestro Ivo Lipanović dobitnik je Nagrade za životno djelo Lovro pl. Matačić Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. Ova nagrada priznanje je struke za iznimnu umjetničku karijeru a do sada ju je dobio niz naših najistaknutijih umjetnika u području klasične glazbe.

Nagrada Lovro pl. Matačić kruna je jedne blistave dirigentske karijere, a bit će dodijeljena na koncertu Zagrebačke filharmonije u petak, 16. veljače 2024. u KD Vatroslava Lisinskog u 19,30 sati.

Odluku je donio žiri u sastavu: Goran Merčep, predsjednik te Lidija Horvat Dunjko, Pavle Zajcev, Filip Fak i Pavao Mašić, članovi.

Maestro Ivo Lipanović jedan je od najznačajnijih dirigenata u povijesti hrvatske glazbe.

image


 

Darko Tomaš/Cropix

Svojim je umjetničkim djelovanjem ostavio izniman trag u hrvatskoj glazbenoj kulturi koji ostvario značajne uspjehe u svijetu klasične glazbe s naglaskom na operu.

Bogat umjetnički put maestra Lipanovića obilježen je brojnim uspješnim nastupima s renomiranim orkestrima i svjetski priznatim glazbenicima, dirigiranja na prestižnim festivalima i opernim kućama, umjetničko vođenje opernih ansambala i festivala u Hrvatskoj i inozemstvu. U HNK Split, od svog dirigentskog debija 1987. ravnao je impresivnim brojem od gotovo 50 premijernih naslova a u dva navrata bio je ravnatelj glazbenog programa HNK Split i Splitskog ljeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. ožujak 2024 01:06