StoryEditorOCM
GlazbaU ZNAKU ŽENA

Kakvo priznanje! Čak četiri događaja na čuvenom londonskom Promsu u počast hrvatskoj skladateljici Dori Pejačević

Piše Eda Vujević
23. travnja 2023. - 16:23
Koncert Dora u organizaciji Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski i Hrvatske radiotelevizije, posvecen Dori Pejačević, u sklopu ciklusa Lisinski subotom s hrvatskom glumicom Zrinkom Cvitešić u posebnoj ulozi  Ranko Suvar/Cropix

Ovogodišnji londonski ljetni festival Promenadnih koncerata Britanske radiotelevizije, globalno poznat kao BBC Proms, koji se održava još od davne 1895. godine, bit će u znaku žena. Ovaj festival slovi kao najveći u svijetu klasične glazbe, ali i kao najdemokratičniji budući da slijedi zamisao svoga osnivača Henryja Wooda: približiti najbolju orkestralnu glazbu najširem mogućem krugu slušatelja u neformalnu obliku.

Ove godine će se Proms održati od 14. srpnja do 9. rujna i donijeti fantastična 84 koncerta, ponajviše u koncertnoj dvorani Royal Albert Hall gdje se tradicionalno iz dvorane za tu priliku izbacuju sjedalice tako da publika najčešće tijekom koncerata stoji ili sjedi na podu ili čak i prilegne, sve za samo osam funti koliko košta najjeftinija ulaznica.

Afirmacija glazbenica osobito je ove godine podcrtana činjenicom da i prve i zadnje koncertne večeri po prvi put u 128 godina Promsa dirigiraju – žene. Prve večeri dirigentski štapić će držati Dalia Stasevska, finska dirigentica, trenutno glavna gostujuća dirigentica Simfonijskog orkestra BBC-ja i šef-dirigent Simfonijskog orkestra Lahti.

image

Dalia Stasevska otvorit će BBC Proms/PROFIMEDIA

Zadnje večeri festivala, koja se smatra vrhuncem Promsa, dirigirat će Marin Alsop, austrijska dirigentica rođena u Americi, prva žena koja je osvojila nagradu Koussevitzky za dirigiranje i prva dirigentica kojoj je dodijeljena MacArthurova stipendija. No to nije sve – one su samo dvije od deset žena koje dirigiraju koncertima ove godine, a tri će na Promsu nastupiti po prvi put.

- Krećemo se u pravom smjeru prema pravednoj zastupljenosti, rekao je direktor Promsa David Pickard. – Istina, to je spor proces.

image

Marin Alsop ravnat će završnim koncertom /PROFIMEDIA

No ni to još nije sve. Od 21 ovogodišnje glazbene premijere 11 je djela skladateljica, uključujući Ukrajinku Bohdanu Frolyak i majstoricu kraljevske glazbe, Judith Weir, tako da trećina od svih koncerata koji će obilježiti glazbeno ljeto u Londonu uključuje djela žena. - Ovo je jako velik napredak u odnosu na brojke od prije samo deset godina. Da li je dovoljno? Ne, ali motivacija da se stvari promijene je ogromna, dodao je Pickard.

I konačno, ali za nas vjerojatno ipak najvažnije, BBC Proms ove godine kao i uvijek odaje počast nekim važnim ljudima iz povijesti glazbe te se tako obilježava 150 godišnjica rođenja Sergeja Rahmanjinova, sto godina od rođenja mađarsko-židovskog skladatelja Györgyija Ligetija, jednog od najpoznatijih skladatelja druge polovice 20. stoljeća, 200. godišnjicu rođenja francuskog romantičnog skladatelja Édouarda Laloa, ostavština Williama Byrda i Thomasa Weelkesa, koji su obojica umrli prije 400 godina, a bili su vodeće ličnosti renesansne engleske zborne tradicije, skladajući i sakralnu i svjetovnu glazbu.

image

Portret Dore Pejačević slikara Maksimilijana Vanke.
 

Nera Simic/Cropix

No BBC Proms će sa čak četiri događaja odati počast i Dori Pejačević koja je umrla prije stotinu godina. Na festivalu će se 6. kolovoza izvesti njezina Sonata za violončelo, 8. kolovoza Uvertira, Pjesme 9. kolovoza te Simfonija u fis-molu 14. kolovoza. Koncertom 9. kolovoza ravnat će John Storgårds, finski violinist i dirigent, a njemu i BBC-ijevoj Filharmoniji će se pridružiti mezzosopranistica Sarah Connolly koja će izvoditi tri pjesme za glas i orkestar Dore Pejačević - Zwei Schmetterlingslieder, op. 52, Verwandlung, op. 37b i Liebeslied, op. 39.

To je, priznat ćemo, golema počast skladateljici Dori Pejačević, čija su strast i odanost glazbi i kulturi snažno, ali prekratko cvjetali u njezinu tragično kratkom životu‘, kako se navodi u najavi BBC Promsa.

Ovo priznanje posebno dobija na važnosti ako se zna da će BBC TV prenositi čak 24 koncerta, a će svih 84 koncerta uživo prenositi BBC Radio 3, te će svi biti dostupni na BBC Soundsu tijekom čitave godine dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 11:08