StoryEditor
GlazbaKvartet prijatelja

Imali smo sreću što smo našli jedni druge

Piše Jakov Kosanović
31. kolovoza 2020. - 12:57
Kajo Milišić, Josip Dragnić, Goran Cetinić Koća i Martin Andrijašević, Splitski gitaristički kvartet MAG FESTIVAL

Ovoga ponedjeljka, u okviru MAGfestivala, planiran je obljetnički koncert Splitskoga gitarističkog kvarteta, u povodu 10. obljetnice osnutka. Međutim, koncert se zbog vremenskih prilika odgađa, a o novom terminu publika će biti obaviještena na vrijeme.

Četvorica prijatelja i kolega po instrumentu – Kajo Milišić, Josip Dragnić, Goran Cetinić Koća i Martin Andrijašević – kvartet su osnovali 2010., kako sami kažu, s težnjom obogaćivanja domaće gitarističke scene.

Međutim, ovi nagrađivani splitski gitaristi, redom bivši učenici i studenti splitskih glazbenih škola i Umjetničke akademije, s vremenom su koncertnu aktivnost prelili izvan županijskih i državnih granica.

Samo u posljednje tri godine skupili su kilometara za bonus svakog boljeg putničkog prijevoznika: održali su koncert u Njemačkoj, u okviru Međunarodnog gitarističkog festivala u Augsburgu, tri koncerta u Luksemburgu, od kojih se posebno ističe onaj održan u siječnju 2017. u okviru prestižnog ciklusa koncerata klasične glazbe "Les concerts du Foyer Europeen".

Početkom 2018. Kvartet odlazi na europsku turneju u okviru koje je održao koncerte u Luksemburgu, Španjolskoj (Međunarodni festival komorne glazbe u Torreperogilu) te koncert u dvorani Sofijske filharmonije u okviru festivala Musica Europa 2018., organiziranog u povodu predsjedanja Bugarske Vijećem Europske unije. U srpnju 2018. Kvartet je održao koncert u okviru 30. Festivala Imago u Ljubljani, koji je snimala i RTV Slovenija.

U travnju 2019. Splitski gitaristički kvartet održao je prvu koncertnu turneju po Italiji, a u prosincu iste godine ponovno odlazi u Španjolsku te održava koncerte u regijama Castilla-Leon i ponovno u Andaluziji.

Imaju iza sebe kilometraže i u eteru, a kvaliteta, uz prisutnost na pozornicama i u medijima, nije mogla proći bez nagrada. Hrvatska glazbena unija i Grad Split nagradili su su ih "Zlatnim akvarelom" za doprinos glazbenoj sceni grada Splita, a Makarska i "Osmijehom Biokova" za najbolji koncert klasične glazbe održan 2015. godine.

I u Vestibulu ćemo čuti ono što je na njihovu redovitom meniju; uz obrade i djela izvorno napisana za ovu vrstu sastava, tu su redovito i skladbe domaćih autora, što je u skladu s težnjom članova Kvarteta da podrže hrvatsko glazbeno stvaralaštvo. Uoči koncerta porazgovarali smo s članom kvarteta Josipom Dragnićem, inače i umjetničkim ravnateljem MAGfestivala.

Prijateljstvo povrh svega

Svaki od vas počeo je odrastati s gitarom u dobi od desetak godina, a već deset godina svirate i zajedno u Splitskom gitarističkom kvartetu. Kad pogledate unatrag, kako biste usporedili ta dva gitaristička odrastanja?

– Neki od nas su gitaru uzeli u ruke i nešto ranije, sa sedam ili osam godina starosti. To je sad već dugo razdoblje u životu, tako da je gitara, koja je po prirodi intimni instrument, postala dio i utjecala na razvoj osobnosti svakog od nas.

Kroz odrastanje i glazbeno obrazovanje, sati sviranja gitare, bilo klasične, bilo jazz (Kajo i Goran su i vrsni jazz-gitaristi), proučavanja repertoara, oblikovanja noktiju, mijenjanja žica, sigurno su utjecali na intelektualni i emocionalni razvoj svakog od nas.

Međutim, tu samoću jednog solista, ne samo na gitari, nego i na bilo kojem drugom instrumentu, nije lako nositi, tako da mnogi instrumentalisti nakon nekog vremena i odustanu ako nemaju sreću da, kao Kajo, Goran, Martin i ja, nađu oazu u nekom komornom sastavu, gdje se taj glazbeni i osobni razvoj nastavlja u puno mekšem i zabavnijem okruženju.

Sigurno mogu reći da smo, i kao osobe i kao glazbenici, tijekom ovih deset godina moji kolege i ja utjecali jedni na druge, često smo jedni drugima ogledalo na kojem svatko od nas zapravo vidi kakav jest, gdje griješi i kao glazbenik i kao osoba. Ali povrh svega je prijateljstvo, to je ono što čini da glazba koju izvodimo bude bolja i iskrenija, a ne samo posao.

Jasna programska orijentacija ansambla tiče se izvedbi djela hrvatskih skladatelja. Posebno mjesto, pak, imaju splitski – Sunko, Božičević, Tudor – a neki od njih posvećuju vam i skladbe.

– S velikim guštom izvodimo djela splitskih skladatelja, a posebno na našim inozemnim koncertima. Publici je ponekad već dosta slušanja reprodukcija poznatih, odavno napisanih djela, tako da redovito nailazimo na izvrsne reakcije publike prigodom izvođenja novih skladbi domaćih autora.

Tudor i Božičević su naši kolege i prijatelji, Sunko naš bivši profesor s Akademije, pa uvijek možemo zatražiti neko dodatno objašnjenje vezano uz interpretaciju, tako da skladatelj ponekad postaje peti član našeg ansambla.

Uz to, poseban je osjećaj svirati skladbe živućih skladatelja, a pogotovo kad su skladane za naš kvartet. Upravo nas je neki dan razveselio poziv prof. Sunka, koji nam je javio da je napisao novu skladbu za nas u povodu naše obljetnice, tako da jedva čekamo početi raditi na njoj. Zadovoljstvo nam je na ovaj način davati doprinos promociji hrvatskoga glazbenog stvaralaštva za gitaru.

Andaluzijska sjećanja

U početku ste namjeravali obogatiti samo lokalnu i hrvatsku gitarističku scenu, ali u više navrata završili ste svirati vani. Koja vam je koncertna situacija intimno najbliža?

– Granicu smo prvi put prešli u travnju 2014., kada smo na poziv mojih i Kajovih bivših kolega s akademije u Njemačkoj bili pozvani svirati na međunarodnom gitarističkom festivalu u Augsburgu. To nam se iskustvo jako svidjelo.

Otkrili smo da zajednička putovanja, vrijeme i avanture kroz koje zajedno prođemo pozitivno utječu na međusobno razumijevanje na pozornici i izvan nje, a samim time i na kvalitetu izvedbe. Međunarodna gostovanja donose neprocjenjivo iskustvo koje se ne može kupiti, ali ništa manje nam nisu dragi ni koncerti na domaćoj sceni.

Ipak, koncerti u španjolskoj Andaluziji, kolijevci gitare, i posjet legendarnoj Alhambri u prosincu, nešto su što će nam zauvijek ostati u srcu. Moram zahvaliti Ministarstvu kulture i Gradu Splitu koji nas prate i pružaju nam potporu, bez koje naša međunarodna gostovanja ne bi bilo moguće realizirati.

Na koji je način vama korona pomrsila račune?

– Korona nam je poremetila planove za seriju obljetničkih koncerata diljem Hrvatske. Na sreću, neke od tih koncerata smo počeli održavati u kolovozu i nastavljamo početkom rujna.

Međutim, posebno nam je žao to što nas je korona spriječila da prigodom predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a održimo koncert u Bruxellesu, koji je bio planiran u svibnju pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih i EU poslova, a nadamo se da nas neće spriječiti da u studenome odemo u Gdanjsk održati koncert u okviru jednog od njihovih najvećih festivala komorne glazbe, Euro chamber music festival 2020.

Tu su sad već i neke snimke koncerata – u Ljubljani vas je snimala Radio-televizija Slovenije, a na MAGfestivalu prošle godine i HR radio – medijski ste sve bliže nekakvom službenom nosaču zvuka, reklo bi se... Imate li kakav album u planu?

– Pa album je zapravo već snimljen. Zove se "Od baroka do Brazila", a sadrži i djela već prije spomenutih splitskih skladatelja. Još nije službeno izdan, no nadamo se da će se i to dogoditi u ovoj sezoni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. rujan 2020 15:19