StoryEditor
GlazbaMuzej grada Splita

Glazbena magija 11. MAGfestivala

Piše Renato Kragić
27. kolovoza 2020. - 16:00
1 Gotička dvorana Muzeja grada Splita opet će biti ispunjena dobrim zvukom mag festivalmag festival

Od 27. kolovoza do 5. rujna u Muzeju grada Splita održava se 11. Festival komorne glazbe MAG.

Bit će održano pet koncerata na kojima će nastupiti mladi akademski glazbenici, a i njihovi iskusniji kolege iz Hrvatske i inozemstva, za što su se i u novonastalim uvjetima pobrinuli umjetnički voditelji festivala Josip Dragnić i Yaroslav Sadovyy te predsjednik Udruge mladih akademskih glazbenika i producent festivala, mladi violinist Luka Jadrić.

- Organizacija ovogodišnjeg MAGfestivala za sve nas je sasvim novo iskustvo. Festival je u prvih deset godina stekao cijenjen status među publikom i zato smo prezadovoljni što ćemo održati kontinuitet na istom tragu, da nastupe najbolji mladi akademski glazbenici uz podršku renomiranih starijih kolega iz Hrvatske i inozemstva.

Ove godine je 250. obljetnica Beethovenova rođenja pa ćemo to obilježiti na dva koncerta“, rekao je producent festivala Luka Jadrić. On je podsjetio da se, kao i prijašnjih godina, daje na važnosti hrvatskim skladateljima pa će se tijekom festivala izvoditi i njihova brojna djela.

Na prvoj večeri (Muzej grada, četvrtak, 20 sati) nastupit će MAGansambl, sastavljen od članova Udruge MAG i gostiju. Program otvaranja bit će atraktivan, premda se ne izvodi često, a na pozornici će biti klavir, čembalo i marimba. Bit će to rijetko izvođen program skladatelja: C. Ph. E. Bacha, L. van Beethovena, B. Vlaheka i M. de Falla.

Zaštitne mjere

Hrvatski gudački kvartet (Martin Draušnik, Alina Gubajdulina, Aleksandar Jakopanec i Zita Varga) će u subotu u 20 sati na istom mjestu svirati Beethovenov Gudački kvartet u D-duru, Op. 18, br. 3.

Splitski gitaristički kvartet će (ponedjeljak u 19.30 sati, Vestibul) besplatnim koncertom obilježiti desetu godišnjicu djelovanja. Kvartet (Kajo Milišić, Josip Dragnić, Goran Cetinić Koća i Martin Andrijašević) će izvesti pomno odabrani program Cl. Debussyja, A. Dvořáka i C. Machadoa, V. Sunka, I. Božičevića i G. Tudora. Koncert je poklon gradu Splitu i publici.

Milanski kvartet saksofona (Muzej grada Splita, četvrtak, 20 sati), koji čine Damiano Grandesso, Stefano Papa, Massimiliano Girardi i Livia Ferrara izvest će vrhunski program sastavljen od talijanskih skladatelja: G. F. Malipiera, D. Scarlattija, G. Puccinija i G. Verdija.

Budući da festival daje priliku za afirmaciju i novim ansablima, nastupit će Trio Laurus. Čine ga Metoda Sironić (flauta), Giovanni Genovese (violončelo) i Jelena Tihomirović (klavir). Oni će u 20 sati u subotu u Muzeju grada Splita zaključiti 11. MAG Festival skladbama Carl Marie von Weber i Felixa Mendelssohna.

Organizatori ističu da na koncerte treba doći pola sata ranije da se svima pri ulasku izmjeri temperatura i da publika može ući na vrijeme uz preporučeni razmak te da se preporučuje ponijeti vlastitu zaštitnu masku, premda će po potrebi moći dobiti masku i na ulazu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

29. kolovoz 2020 16:14