StoryEditor
Glazbaovo im je škola

Dvoje splitskih glumaca zapjevat će na festivalu, Zorana Kačić Čatipović s Nenom Belanom, a Ivo Perkušić sam. I nije im prvi, vjerojatno ni zadnji put

Piše Jasmina Parić
2. srpnja 2020. - 12:00
Ivo Perkušić, glumac i ravnatelj GKM-a Split, na prošlogodišnjem Splitskom festivalu  Božidar Vukičević/hanza media

Dvoje splitskih glumaca, Zorana Kačić Čatipović iz HNK Split i Ivo Perkušić, ravnatelj Gradskog kazališta mladih Split, nastupit će za desetak dana na jubilarnom, šezdesetom Splitskom festivalu.

Perkušić, koji je lani debitirao na festivalu na Prokurativama, koji se održava pred njegovim matičnim teatrom, predstavit će se publici s pjesmom "Nema bolje". Tekst je napisala Arijana Kunštek, glazbu Ines Prajo, a aranžman potpisuje Ivan Popeskić.
Zorana Kačić Čatipović pjevat će u duetu s Nenom Belanom, a autori pjesme "Čarobna stvar" su Belan i Alka Vuica.

– Lani sam debitirao na Prokurativama s pjesmom "Sad je dosta" i osvojili smo nagradu za najbolji aranžman. S istim autorskim timom surađujem već dulje vrijeme i imali smo nastupe na Zagreb festu, Večeri dalmatinske šansone u Šibeniku, i u Splitu – kaže Perkušić.

Nova pjesma "Nema bolje", kaže, donosi zvuk San Rema na Prokurative, čemu je on osobito sklon, a tekst je vrlo aktualan u ovo čudno, nesigurno vrijeme, u kojem je jedino ljubav istinita i sigurna. Jedan stih veli: "Imaš mene u najgore vrijeme."
Inače, mlada generacija splitskih glumaca iznimno je glazbeno talentirana. Mnogi imaju odlične glasove, pohađali su Glazbenu školu i većina svira barem jedan instrument.

image
Ivo Perkušić: U svijetu se odavno podrazumijeva da pjevači glume i glumci pjevaju; gotovo mi je smiješno povlačiti oštru granicu između tih dvaju umjetničkih izričaja
Paun Paunović/hanza media

– Starijoj generaciji kolega na prvom je mjestu bila riječ. Danas se stvari mijenjaju pa se i prilikom studija, osim riječi, velika pažnja posvećuje i scenskom pokretu i glazbi, kako bismo mogli nastupati u predstavama raznih žanrova, uključujući i mjuzikle, cabarete i operete. U svijetu se to odavno podrazumijeva, i pjevači glume i glumci pjevaju; gotovo mi je smiješno povlačiti oštru granicu između tih dvaju umjetničkih izričaja jer umjetnost ne trpi granice – kaže Ivo Perkušić i zaključuje da se plasmanom nimalo ne opterećuje. Važno mu je da izvedba bude kvalitetna, emotivna i da se svidi publici.

ANJA ŠOVAGOVIĆ I RAT

Zorana Kačić Čatipović slično razmišlja – teško joj je dijeliti pjevanje od glume, drago joj je kada redatelj u nekoj predstavi želi da i zapjeva, a ne voli kada je neki pitaju: Jesi li ti glumica ili pjevačica? Odluči se!

– Pohađala sam glazbenu školu, i klavir i solo-pjevanje, i dvoumila se između studija glume i muzičke akademije. Inače, dok je trajala ta dvoumica, studirala sam pravo. Na kraju sam odabrala glumu, ali najpotpunije se osjećam kada u predstavi i pjevam.
Ovo mi nije prvi festivalski nastup; davno sam pjevala na dječjim festivalima, a na Splitskom festivalu 2003. godine s Giulianom sam imala duet. Poslije smo se našli i u mjuziklu "Bambina". Krenulo je sjajno, a onda je stigla korona, otkazivanje predstava... Tih dana me nazvao Neno Belan i kazao: "Imam pjesmu, duet, ajmo mi zajedno na Splitski festival."

Budući da smo se za vrijeme rada na "Bambini" sprijateljili i dobro se razumijemo, drage volje sam prihvatila. Ovo je kao neki nastavak našeg mjuzikla – kaže glumica, i pjevačica.

image
Zorana Kačić Čatipović u 'Bambini' s Giulianom, s kojim je 2003. nastupila na Splitskom festivalu
Matko Biljak

Pjesma s kojom Belan i ona nastupaju ljubavna je, govori o lijepoj, sretnoj, realiziranoj ljubavi. Ni Zorana ne razmišlja o nagradama, jedino će se koncentrirati na dobar nastup. Također, u planu je i snimanje spota u kojem bi se trebali naći i neki njezini kazališni kolege.

Zorana Kačić Čatipović na kraju dodaje kako joj je Neno Belan pričao da je s Krešimirom Dolenčićem 1991. godine surađivao u "Spli'skom akvarelu", odnosno glumio je američkog mornara. Nakon te suradnje nastao je duet s Anjom Šovagović Despot, pjesma "Ljubav postoji zbog nas". Trebali su ići na Splitski festival s tom pjesmom, ali je na dan festivala sve otkazano – jer je počeo rat. Ipak izdan je festivalski album.

Sada je nakon suradnje Belan-Dolenčić opet nastao jedan duet – i treba mu poželjeti sigurnu izvedbu.

Boris Dvornik kao prethodnik


Od starije generacije glumaca, rijetki su se uspinjali na festivalske pozornice. Svi se sjećaju nastupa Borisa Dvornika, ali vrijedi se prisjetiti i glumca lutkara iz GKL-a Split Srđana Breškovića, koji je još sedamdesetih pjevao na festivalu i osvajao nagrade.

Međutim, još puno prije njih, u vremenu nakon Drugog svjetskog rata, kako nam kazuju oni rijetki koji se još sjećaju tih dana, veliki broj umjetnika bio je kadar raditi što i današnja mlada generacija – i glumiti, i pjevati, i plesati.

Znalo se dogoditi da se zaposle u teatru pa se neko vrijeme "traže", "šetaju" između drame, opere, pa čak i baleta, dok se ne ustale u jednom ansamblu.

item - id = 1029941
related id = 0 -> 1028395
related id = 1 -> 1026009
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. listopad 2021 22:28