StoryEditorOCM
GlazbaVRUĆ KRUMPIR

Krešendo u Hrvatskom domu u Splitu: evo koja četvorka želi fotelju, aktualnom šefu ne pada na pamet! Otkriva nam zašto

14. siječnja 2023. - 22:29

Idućeg tjedna moglo bi se znati ime novog ravnatelja ili ravnateljice Hrvatskog doma. Natječaj je zaključen, a kako se neslužbeno doznaje, za sada su u grad stigle četiri prijave: potvrdili su da žele biti ravnatelji Vanesa Kleva, pijanistica, Frane Kuss, dirigent, Pero Prosenica, ravnatelj Glazbene mladeži, a među prijavama je izgleda i ona Majde Goluže, violinistice u HNK-u Split.

Interesantno je i to tko se nije prijavio - Marin Kaporelo, dosadašnji i prvi v.d. ravnatelja mlade ustanove.

Hrvatski dom Split javna je ustanova u kulturi i prema zakonu, za razliku od kazališta ili muzeja, odluka o izboru novog čelnika ne donosi se na Gradskom vijeću, nego će o njemu odlučiti gradonačelnik uz pomoć Povjerenstva.

U povjerenstvu će biti pročelnik Službe za društvenu djelatnost Mario Negotić, dva zamjenika gradonačelnika Bojan Ivošević i Antonio Kuzmanić, voditeljica Odsjeka za kulturu Marina Kuzmanić Petreš i Slaven Tahirbegović, član Stručnog vijeća Hrvatskiog doma.

Napomenimo i to da Hrvatski dom nema Upravno vijeće jer ima samo četvoricu zaposlenih, a za takvo vijeće treba ih barem šestero.

Kaporelo odlazi

U uvjetima natječaja, za četverogodišnji mandat, osim stručne spreme i priloženog programa rada, traži se da kandidat ima najmanje pet godina rada na području vođenja i upravljanja glazbenim i kulturnim programima, manifestacijama i festivalima ili najmanje deset godina rada u kulturi, znanosti ili obrazovanju te da se odlikuje stručnim, radnim i organizacijskim sposobnostima.

Nakon što je Split, poslije desetljeća čekanja, u obnovljenoj zgradi u Tončićevoj ulici dobio koncertnu dvoranu, vršitelj dužnosti ravnatelja postao je Kaporelo, koji je na to mjesto došao iz Glazbene mladeži.

Struka je hvalila njegov program, ali na sjednici Gradskog vijeća održanoj u rujnu prošle godine nije prihvaćen njegov izvještaj o radu. Moglo se zaključiti da gradsku podršku nema, premda su mu je javno pružili mnogi umjetnici.

image

Marin Kaporelo snimljen prošle godine s pijanisticom Martinom Filjak u Hrvatskom domu u Tončićevoj

Vojko Bašić/Cropix/Cropix


Kaporelo je u Hrvatski dom došao iz Glazbene mladeži, gdje je imao ugovor na neodređeno vrijeme. U Hrvatskom domu imao je pak ugovor koji mu omogućuje da tu ostane i dalje raditi, ali kako nam je rekao, to pravo neće iskoristiti, o čemu je već obavijestio gradonačelnika.

Time želi pokazati stav i odgovoriti na donedavne optužbe o uhljebljenju i povlaštenom ugovoru.

- Nisam se javio na natječaj i odlazim zbog zasićenja. Nadam se da će novi ravnatelj ili ravnateljica raditi još bolje od mene. U prošloj smo godini imali 160 događanja, dakle, četiri tjedno, od Grada smo dobili milijun i 960 tisuća kuna, a do sredine prosinca zaradili milijun i 600 tisuća - dakle, jedna smo od najuspješnijih ustanova u Splitu - kazao je još uvijek aktualni ravnatelj.

U Gradu će, dakle, birati između četvero nabrojenih kandidata iz Splita, ako nije stigla još koja prijava jer su se spominjala i neka zagrebačka imena.

Organizacijske sposobnosti

Vanesa Kleva, profesorica klavira u Glazbenoj školi Josipa Hatzea, već puno desetljeće je i ravnateljica Piano Loop festivala koji je u Split doveo velika pijanistička imena. Frane Kuss diplomirao je kompoziciju u Zagrebu i dirigiranje na bečkom konzervatoriju. Među ostalim, bio je i zborovođa u HNK Split, a predaje na Glazbenom odjelu splitske Umjetničke akademije.

image

Hrvatski dom
 

Saša Burić/Cropix

Pero Prosenica glazbeni je pedagog, radio je kao profesor, vodio više zborova, a sada je ravnatelj Glazbene mladeži Split. Majda Goluža, violinistica, dugogodišnja je voditeljica drugih violina u orkestru splitskog HNK i upravo bilježi četrdeset godina umjetničkog djelovanja. Nekoliko puta se kandidirala za intendanticu u svojoj matičnoj kući.

Svi kandidati su glazbenici, na povjerenstvu i gradonačelniku je da odluče tko ima uz to i najbolje organizacije sposobnosti i najviše iskustva u području organizacije kulturnih programa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. ožujak 2023 19:26