StoryEditor
KulturaDOBRO JOJ SVITLO!

Fotoklub Split prvi put u stoljetnoj povijesti ima predsjednicu! Feđa Klarić: Radujem se što me Maja nasljeđuje, ona je velemajstorica fotografije i humanist

13. travnja 2017. - 14:21

Fotoklub Split ima prvu predsjednicu u svojoj 106 godina dugoj povijesti, a njezino ime je Maja Prgomet (33). Očekivano je bilo, kazat će članovi kluba, njezino imenovanje na poziciju predsjednice, no isto se sinoć u prostorijama udruge u Marmontovoj na izbornoj skupštini održalo napeto brojanje glasova.

Ambiciozni palnovi i program

- Ugodno sam iznenađena i drago mi je da su kolege prepoznali moj dosadašnji rad te angažman u Fotoklubu. Nadam se da ću opravdati njihovo povjerenje u vođenju ove kultne institucije - kaže novoimenovana predsjednica, pred kojom su sada brojni izazovi koje si sama postavlja, jer već ima mnoštvo ideja kako obogatiti program kluba i pojačati članstvo.

- Namjeravamo osnovati posebnu sekciju za mlade jer je uloga kluba prvenstveno edukativna. Uz radionice, tečajeve i predavanja, želja mi je pokrenuti i festival fotografije. Svi programi koje smo do sada imali i dalje će ostati, samo što ćemo ih nadopuniti novim sadržajem i aktivnostima - najavljuje fotografkinja koju su članovi izabrali da vodi klub sljedeće četiri godine. Predsjedničku fotelju rado joj je predao bard fotografije Feđa Klarić, koji je navedenu funkciju obnašao desetljeće i pol.

- Izuzetno sam zadovoljan što će me naslijediti Maja Prgomet jer je riječ o afirmiranoj autorici i velemajstorici u okupljanju mladih ljudi. Njezina najveća vrlina jest činjenica da je humanist, što je pokazala u nizu akcija koje je sama pokrenula i kojima je zadivila sve ljude u našem gradu koji se barem malo bave fotografijom – zadovoljan je Klarić.

Svestrana volonterka

Ne skriva oduševljenje Majinim imenovanjem.

- Naša predsjednica predvodnica je nove generacije fotografa u klubu i, što je jako zanimljivo, u njoj dominiraju žene. Taj trend stigao je s digitalnom fotografijom, a Maja je tu predvodnica - zaključuje dosadašnji čelnik kluba, a da je u pravu, potvrđuju i Majini dosadašnji uspjesi. Dugogodišnja je to članica kluba, na čiju su inicijativu pokrenuti značajni projekti koji sada već nose tradicionalni predznak - kao što su ''Splitska Tiramola'', ''HELP Portrait'', ''Photo Talk'' i ''Split fotomaraton''.

Maja je i nagrađivana fotoreporterka, inače urednica na portalu split.com.hr, a volonterski održava predavanja u sklopu ''Škole fotografije'' Fotokluba. Podsjetimo i kako se prošle godine njezino ime našlo među nominiranima za nagradu ''Splitski cvit'' koju najuspješnijim sugrađankama dodjeljuje Udruga ''Naš kvart''.

Dominacija žena

Kad držimo školu fotografije, od 35 polaznika, 28 je žena. Kad se dodjeljuju nagrade na klupskoj izložbi, uglavnom su žene. Uspješnost kluba najbolje se vidi po velikom interesu svita da budu naši članovi, a eto, tu sada žene dominiraju - kazao nam je sada već bivši predsjednik Fotokluba Split


Fjodorova poputbina

U Fotoklubu Split učio sam od velikih imena. Bilo je tu izvanrednih fotografa svjetskoga glasa. Fotoklub mi je omogućio da postanem profesionalac. Tu sam upoznao niz dragih ljudi i prijatelja do kraja života. Ono sve što je najvrjednije u hrvatskoj fotografiji, to je u Fotoklubu Split. A ja sam sada član kluba i koliko budem i dokle budem mogao, surađivat ću u njegovu radu. Više je bilo vrime da iden ća.

Pa Split je metropola domaće fotografije, a mi smo kulturna institucija. Nas se jedino ističe i hvali u gradu. I uspjeli smo se izboriti da sačuvamo ovu galeriju, i zvuči nevjerojatno da u Marmontovoj na ovakvoj lokaciji djeluje neprofitna ustanova. Bilo je juriša na ovaj prostor, nemilice. Zagreb, naprimjer, ovakvo nešto nema.

Izdvojeno

12. srpanj 2020 00:24