StoryEditor
KulturaIN MEMORIAM

Fotograf koji je bio puno toga, i prijatelj, i kuhar, i umjetnik i šarmer; 'Bija je faca Splita bez koje ne mo'š ništa zamislit'

Piše Jakov Kosanović
10. rujna 2019. - 15:10

Prošle subote, 7. 9., u Splitu je umro poznati splitski fotograf Zoran Krpetić. Svi koji ga znaju posvjedočit će da je bio Splićanin od brkova do pete, u najboljem što to podrazumijeva, k tome i od rane dobi infetan fotografijom.

Rođen je u Splitu 1955., u Splitu je završio i Umjetničku školu, na odjelu fotografije, bio je član Foto kluba Split, HULU-a Split, ali i Udruge Transplant Zagreb, kao i Udruge Transplant Dalmacija.


Krpetić je kontinuirano izlagao od 1977. na mnogim skupnim i 30. samostalnih izložbi, a poznavanje fotografske umjetnosti i svoja iskustva o fotografiji rado je prenosio učenicima u Umjetničkoj školi u Splitu.


Kako je autor aktivan na polju upoznavanja javnosti na polju darivanja i transplatacije organa kod nas, ovu izložbu ujedno koristi u svrhu promoviranja novoformirane udruge Transplant Dalmacija Split.


"Bio je vrlo zanimljiv fotograf, originalan. Kad je odlazio u Zagreb na transplataciju bubrega snimio je sav put od Splita do operacijske sale i od toga napravio posebnu izložbu, sjajno primljenu.

Kako je stanovanjem bio u Dioklecijanovoj palači s pogledom na Rivu, imao je i tu jedinstvenu seriju fotografija koji su i snažan dokument vremena jer je snimao u raznim godišnjim dobima", prisjeća se dugogodišnjeg kolege Feđa Klarić.


Izložbe o kojima govori Feđa zovu se "Povratak u budućnost, povratak u p.m." i "Stađuni – 35 godina u jednom kadru".

Motiv potonje je najpoznatija pozornica grada Splita - splitska riva, koju je autor kroz 35 godina fotografirao s prozora svoga stana u secesijskoj kući Savo smještenoj uz vanjski zid Dioklecijanove palače prema rivi. Krpetić pritom bilježi gotovo sva zanimljiva politička, sportsko-navijačka, socijalna, meteorološka, tradicijska, građevinsko-urbanistička događanja na rivi i u okolnom prostoru.

"Zoran je bio naš istaknuti član, kontinuirano je izlagao, a svoje savjete i iskustvo rado je i nesebično prenosio mlađim generacijama. Ostavio je neizbrisiv trag na splitskoj i hrvatskoj kulturnoj sceni" posvjedočit će i Maja Prgomet, predsjednica Foto kluba Split.


A Zorana se rado sjećaju i prijatelji, kao što je to i naš kolega Mario Garber: "Još jedan prijatelj ode u izvidnicu, Oliver, Fiamengo, Jerolim Ostojić, Mile Šurija, Jurica Jerković, Stanko Poklepović... nema kraja... evo i Zoran Krpetić, poznat kao fotograf i umjetnik, ali Krpetić je bio puno toga, nije lako nabrojit, upoznao me s njim Toma Bebić prije milijardu godina pa drugo onda ne triba ni spominjat...


Krpetić je bija faca Splita bez koje ne mo'š ništa zamislit. Na primjer kad je Tomin sin Goran Bebić Patak od Tomine umjetničke galerije Po bota pokrenio kafić koji će ubrzo postat glavni u Splitu - onda je Krpe pomagao sa svim tim svojim vještinama, pokriva je zidove slikama, fotografijama, nekim njegovim originalnim grafikama i šta ja znam kako se sve to zove, a naravno, to ništa Patku ne bi pomoglo da Krpetić nije znao i pripremit marendu pa koje delicije, sve na temelju ribe i morskih plodova, a razumija se u sve trave Dalmacije i to su bili neponovljivi okusi... pa kad bi sve to pripremija i doveja prvu publiku Patku u Po bota, onda bi još pristupija šanku i sve moguće arome Dalmacije i ovoga svita izlazile su iz njegove zamantane glave i širokog osmijeha a najopasniji je bija sa ženskom publikom, sve je to bilo opasno ostavit njemu za šankom, Krpetić je bio broj jedan na svitu za nagovorit ljude na sve šta je život, lipa spiza, lipe vedute, fotke i naravno - bićerin...

Da je veliki meštar vidilo se i zadnjih možda i deset godina jer nije više pija, e sad je bija pravi, usredotočija se samo na umjetnost fotografiranja i kužine...

Blago se njegovoj Duški, radila je u Slobodnu Dalmaciju i on bi u Po bota samo reka, ljudi, dolazi mi žena, i nesta bi, a nju je čeka obid... i to koji...

Nemam pojma šta mu je bilo da nas ovako iznenada napusti, nikad mu to neću oprostit."


Sprovod Zorana Krpetića, splitskog fotografa, umjetnika, kuhara, šarmera, i poznavatelja mora i morske faune, bit će danas u 16 sati na splitskom groblju Lovrinac.

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 22:56