StoryEditorOCM
Kulturaširenje područja projekcije

Filmovi o kojima se govori za osobe oštećena sluha u splitskim 'Zlatnim vratima', u četvrtak španjolsko-francuska 'Vlast'

20. studenog 2019. - 16:31

Projekcije filmova s posebnim titlovima prilagođenima osobama oštećena sluha novost su na repertoaru splitske Kinoteke. “Zlatna vrata” organiziraju ih s Festivalom mediteranskog filma Split, a u sklopu EU-ova projekta KRUG (KultuRa, Umjetnost i Građani).

Zasad su prikazani talijanski film “Skrivena boja stvari” i danski “Krivnja”, a projekcije se nastavljaju održavati dvaput mjesečno.

– Povezivanjem javnih ustanova, udruga i kreativnih pojedinaca želi se stvoriti platforma koja omogućuje održivu participaciju osoba u nepovoljnom položaju u organiziranju, stvaranju i konzumiranju kulturnih programa.

Ovaj je projekt dio širih aktivnosti koje “Zlatna vrata” poduzimaju za uključivanje osoba u nepovoljnom položaju te osoba s različitim vrstama invaliditeta u kulturni život grada.

U tijeku je i projekt USEFFUL, kojim se omogućava pristup osoba s invaliditetom zgradi, a pri kraju je ugradnja dizala. Tako naša kinodvorana, koja se nalazi na drugom katu zgrade, postaje dostupna svima – otkriva nam Danijela Ćukušić, ravnateljica “Zlatnih vrata”.

Projekcije su izazvale pozitivan odjek među onima kojima su namijenjene, ali i u široj javnosti.

– Osjetilo se oduševljenje među posjetiteljima kojima je projekcija bila namijenjena. Svaki posjetitelj želio je osobno zahvaliti na omogućavanju ovakve projekcije. Populacija kojoj projekcije nisu izravno namijenjene, ali su upoznati s projektom, ima samo riječi pohvale.

Preko društvenih mreža informacija se širi, dijeli i “lajka”. Reakcije su jako pozitivne. Na svakoj, pojedinačnoj projekciji bilo je po 50-ak posjetitelja, od kojih desetak osoba oštećena sluha, što smatramo jako dobrim odazivom. U kontaktu smo sa zainteresiranim udrugama te ih redovito informiramo o prikazivanju – govori ravnateljica.

Hoće li ove projekcije postati sastavni dio repertoara Kinoteke i jesu li one već ustaljena praksa u državama EU-a, pitamo.

– Ovakve projekcije ustaljene su u državama EU-a. Ovim projektom željeli smo biti među prvima u Hrvatskoj koji će omogućiti projekcije filmova namijenjenih osobama oštećenog sluha i vida.

Svrha ovog projekta i jest da ova vrsta prikazivanja zaživi i postane sastavni dio repertoara Kinoteke. Sljedeća projekcija za osobe oštećena sluha održat će se 21. studenoga u 17.30 projekcijom španjolsko-francuskog filma “Vlast”, te 27. studenoga u 17 sati argentinsko-meksičkog filma “Optužena”.

Nakon toga na repertoaru su još dva filma: talijanski “Sitne ribe” i francuski “Ona koju zamišljaš”. Projektom je predviđeno 12 projekcija filmova za osobe oštećena sluha i šest projekcija filmova za osobe oštećenog vida koje ćemo prikazivati u prvoj polovini sljedeće godine – najavljuje Ćukušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2023 23:35