StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Zvijer‘: Lav kraljeva

15. kolovoza 2022. - 20:26

Čopor lavova postaje meta lovokradica u prvim kadrovima filma “Zvijer” (“Beast”). Samo jedan lav uspijeva pobjeći nesretnoj sudbini. Lovokradice govore među sobom: “Velik je, bolje da ga ulovimo ili će on nas.” Golemi lav neće se dati uloviti. Naprotiv, ulovit će on njih i masakrirati.

Islandski režiser Baltasar Kormákur (“101 Reykjavík”) na stalnom radu u Hollywoodu (“Krijumčari”, “Everest”, “Podivljalo more”) objavljuje da će “Zvijer” biti politički i mitološki konotativan žanrovski film sa životinjama kao personifikacijama svega i svačega, nešto više od “običnog” avanturističko-hororskog trilera “survival” vrste.

FILM: Beast; avanturistički triler; SAD, 2022. REŽIJA: Baltasar Kormákur ULOGE: Idris Elba, Sharlto Copley DISTRIBUCIJA: Editus OCJENA: *** ½

Redatelj želi i nešto kazati filmom “Beast” i podići ga na višu razinu, ne samo uzbuditi gledatelje. Njegov su uzor istovremeno “Ralje”, “Predator” i “Duh i Tama” jednako kao i “Užas iz rijeke”, “Opstanak”, “Opasnost iz dubine” i “Plijen”.

Velika bijela psina u Spielbergovu blockbusteru kažnjavala je gramzivost turizma koji jede ljude. “Vikneš ‘barakuda’ i svi te začuđeno gledaju. Vikneš li ‘morski pas’, imat ćemo paniku”, rekao je gradonačelnik Amityja željan “ljetnih dolara”, zbog čega nije htio da propadne turistička sezona i neposredno je odveo neke ljude u smrt nakon što je odbio zatvoriti plaže i “pozvao morskog psa na večeru”. Svemirski lovac-ratnik je u McTiernanovu ”Predatoru” nanišanio američki imperijalizam.

Predator je objavio rat Amerikancima i bio otjelovljenje vijetnamske džungle dok je lovio “all American” muškarčine i uškopio njihovu muškost. “Džungla je oživjela i odnijela ga”, poznat je citat iz filma. Konačno, “Zvijeri” najbliži “The Ghost and the Darkness” Stephena Hopkinsa ispričao je istinitu priču o dva lava ljudoždera i djelovao je kao kontrapunkt dvije godine ranijem Disneyjevu “Kralju lavova”.

Nazvani Duh i Tama, lavovi su napadali radnike koji su gradili željezničku prugu Uganda – Mombasa štiteći netaknutu afričku divljinu od civilizacije/industrijalizacije i pokazujući zube britanskoj kolonizaciji “crnog kontinenta”. Na tom je tragu i veliki lav mužjak iz filma “Beast”, koji je pogledan pretpremijerno u “Cineplexxu” prije početka redovne hrvatske kinodistribucije 18. kolovoza, tempirane tjedan dana prije američke.

Novi kralj džungle, još jedan “Lion King” iz pakla, ima sličan “modus operandi” i ne ponaša se prirodno kao i njegovi mužjački prethodnici. On napada a da nužno ne jede plijen. “Lavovi ovo ne čine”, čudi se zaštitar u rezervatu Martin Battles (Sharlto Copley; “Distrikt 9”) kad otkrije da je predatorska beštija napravila pokolj u jednom selu.

”Čuo sam priče, ali nikad nisam vidio”, doda Martin, referirajući se između redaka, lako moguće, na slučaj Duha i Tame prije nego što se i sam sretne oči u oči s lavom koji zuri u njega. “Da ne znam bolje, rekao bih da sam mamac”, zaključi Martin. Povrh toga, jedan lokalac, jedini preživjeli u napadu lava, nazove lava “Diaboro” (“vrag”), slično kao što su Duha i Tamu zvali “demonima”.

Vrag je došao po svoje. A došao je zato što krivolovci razdvajaju čopore i ubijaju lavove te prodaju njihove kandže i kosti na crnom tržištu. “Napada vozilo kao da zna tko mu je neprijatelj”, čujemo suvišnu rečenicu koja u “Duhu i Tami” nije trebala biti izgovorena.

Ovaj lav traži osvetu ne samo za svoj čopor, nego i za sve druge, i “neće stati” dok njegove očnjake i kandže ne osjeti što više ljudi, bili direktno odgovorni, poput krivolovaca, ili nedužni, kao Nate Samuels (zvijezda Idris Elba, maksimalno posvećen ulozi), liječnik iz New Yorka koji dolazi u Afriku s kćerima Meredith i Norah (Iyana Halley, Leah Jeffries).

Doznajemo da su Nate i njegova supruga, njihova majka, bili razdvojeni u trenutku kad je ona umrla, stoga je otac odveo kćeri u njezin rodni kraj da se ponovno zbliže. Kad ih Martin, stari prijatelj Nateove supruge, povede na VIP turu privatnim dijelom rezervata da izbjegnu turiste, oni će zapeti u džipu na teritoriju krvožednog lava i tada počinje prilično efektna i tenzična borba za opstanak, koja se može opisati kao “The Shallows” na kopnu i s lavom umjesto velike bijele psine.

”Zvijer” dolazi u kina nedugo nakon što je streaming premijeru imao relativno slično postavljeni “PreyDana Trachtenberga i moguće da ostane nekako u sjeni tog pretjerano hvaljenog prednastavka “Predatora”, premda to ne zaslužuje budući da je sličnih vrlo solidnih dometa (možda čak i mrvu bolji) i usredotočen na to da publiku transportira u Afriku i priušti joj jedno napeto iskustvo koje ubrzava otkucaje srca.

Kormákur režira “Beast” na sugestivan “spielbergovski” staroškolski način, primjerice da se prilikom posjeta lavovima u rezervatu podsjećamo kako ženke love, a mužjaci štite čopor, ili da kamera zaviri iza žbunja pokraj ceste kojom su sekundu prije prošli Martin, Nate i kćeri da nakratko prikaže lešinare kako se goste ostacima (ljudi) iz džipa.

Protagonisti ne znaju da hitaju ususret lavu i da će zaglaviti u džipu u dijelu rezervata zatvorenom za javnost, bez signala za mobitel, s radiom koji baš i ne radi i limitiranom količinom vode. Prvi napad lava uzbudljivo je orkestriran u filmu koji čopor horor scena definitivno pretvara u kontrapunkt nedavnom remakeu “Kralja lavova”.

Naime, zvijer se svom snagom zalijeće u prozor vozila i Natea zakači kandžom. Scena bi bila još uzbudljivija da je lav opipljiviji u kadru, odnosno da nije računalno generiran, nego mahom animatronički kao u superiornijem “The Ghost and The Darkness”. No ako se bez CGI bestijarija danas očito više ne može, Kormákur barem umije objediniti kompjutorsku i živu akciju na način da digitalija ne bode toliko oko i nije koristio usluge zelenog ekrana i snimao u studiju, nego na lokaciji, kao i Trachtenberg.

Osim digitaliziranog lava, najveća je mana “Zvijeri” katkad “glupo” ponašanje likova, recimo da ostave otvorena vrata škole, gdje će nakratko predahnuti, ali takve se stvari očekuju u ovakvom tipu filma. U slučaju da lav nije ušao u školu, Kormákur ne bi dobio priliku da se Meredith i Norah skrivaju od njega kao klinci od velociraptora u prvom “Jurskom parku”, blockbustera čiji logo jedna od njih nosi na majici.

Da Nate nije napustio vozilo usred noći kako bi se dočepao ključeva krivolovčeva džipa, Kormákur ne bi mogao parafrazirati “Predatora” u sceni kad se junak, uronjen u vodu, skriva od lava ispod debla po kojem zvijer kroči. U klimaktičkoj borbi Natea i lava, Kormákur pokazuje kako je mogao izgledati neprikazani duel vuka i Liama Neesona u filmu “The Grey”, inspiriran onom sekvencijom s Leonardom DiCapriom i grizlijem iz “Povratnika”. “Ti protiv njega, tu bitku ne možeš dobiti”, Martin upozorava Natea, ali on svejedno odlazi u borbu znajući da mora preuzeti ulogu lava. Ulogu mužjaka i zaštitnika svoga “čopora”.

Idris Elba kao tigar

Scenarij za "Beast" napisao je Ryan Engle zaslužan za dva Neesonova akcijska trilera ("Non Stop", "Putnik") i blockbuster "Rampage: Totalni kaos". Elba je, u ovom kontekstu zanimljivo, posudio glas tigru Shereu Khanu u novoj verziji "Knjige o džungli". Zanimljivo je i da se rijetko snimaju filmovi o (ubojitim) lavovima u odnosu na morske pse i krokodile. Tko nije gledao, može pogledati i "Roar" s Tippi Hedren i Melanie Griffith, prikazan na Split Film Festivalu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 20:20