StoryEditor
Film & TVpravcata nepravda

Vrlo dobri ‘Dnevnik velikog Perice‘ zaslužuje još jednu sezonu, blijedim ‘Nestalima‘ osigurane četiri nove epizode

Piše Siniša Kekez
8. travnja 2021. - 07:09
Ni veliki Perica nije odolio selfieju: Otokar Levaj, Mirjana Bohanec Vidović, Živko Anočić i Csilla Barath Bastajić na setu serije  Srđan Vrančić/Cropix

Nakon sinoćnjeg emitiranja TV serija "Dnevnik velikog Perice" ušla je u šestu šestinu. I po osobnom sudu, opravdala je očekivanja.

Mnogi bi se scenarist smrznuo pred izazovom pisanja nastavka po predlošku Vjekoslava Majera za "Dnevnik malog Perice" redatelja Kreše Golika. Ali ne i Renato Baretić i Emir Imamović Pirke, kojima se pridružio i izvršni producent serije Albino Uršić kao i sam redatelj Vinko Brešan. On je imao i najveću petlju uhvatiti se režije serije kao nastavak po mnogima najboljega hrvatskog filma. I, nakon pogledanih pet šestina serije, može se reći da je uspio.

Brešanova klasa vidi se najprije u tome što je predložak i rad trojice suscenarista podredio svome rukopisu, koji čini i

oslanjanje na glazbu, pjevne šlagere iz 60-ih u mikseti Coca Mosquita. Ali najveća Brešanova kvaliteta koja je ponijela seriju i osigurla joj prijemčivost jest odabir glumaca. Izvanredni Živko Anočić kao Perica Šafranek, pjevač šlagera koji "baca" na Ivu Robića, njegova supruga Csilla Barath Bastajić, Iva Babić kao Nada, Dušan Bućan kao Žnida, Goran Navojec kao šef milicije, Ana Begić Tahiri kao konobarica, Otokar Levaj kao Fulirov brat, Nikola Kojo kao zastavnik, kreću se u rasponu od odličnog do dobrog.

A glumcima je bilo utoliko lakše što njihovi likovi nisu plošni nego plastični i gurnuti u stvarne životne situacije. I epizodisti poput inspektora Matića, kojeg igra Pjer Meničanin, otkivaju se duhovitom replikom, osobinom koja ih određuje. Iz serije se može nazrijeti priroda jednoumlja i posvemašnje ideologizacije. Brešanov humor visokog koncepta i s dubokom angažiranom žaokom, u ovoj seriji prilično je omekšan, vraćen na tvorničke postavke "Kako je počeo rat na mome otoku" i ne bi bilo loše da tako i ostane.

Ne treba od "Dnevnika velikog Perice" očekivati "Berlin Alexanderplatz", "Žicu" ili "Breaking Bad", pa ni "Malo misto" ili "Gruntovčane", serije koje su ispisale televizijsku povijest. "Velikog Pericu" nije bilo nimalo lako snimati ni zbog epidemiloških i financijskih uvjeta pandemije, uz bujicu serija koje se slijevaju s Netflixa i ostalih stream platformi, dok samoizolacijom dodatno izluđena publika hoće krv i akciju. Ali uspjelo se. I nadamo se nastavku, novih šest epizoda.

NIT' LIK JELI NIT' LIK NAMIRISALI

Koliko se god nadali nastavku "Dnevnika velikog Perice", toliko se nismo nadali nastavku "Nestalih". Ali nažalost snimat će se. Scenarist Joško Lokas u Jutarnjem listu najavio je početak snimanja nove četiri epizode od Velebita do kanjona Zrmanje 26. travnja i njihov završetak do sredine lipnja. Prva sezona je završila sa 4. kolovoza 1995. pa će se druga odvijati 5. kolovoza, uz flashbackove u 91., 92. i 1993. godinu. Opet će tu biti šest likova nestalih u dalmatinskom bespuću, koje uz Gorana i Bojana Navojeca igraju Alan Katić, Vedran Živolić, Marko Cindrić i Filip Križan. Njih je režirao i režirat će dokazanig meštar ratnog filma Kristijan Milić, a u impresivnom krajoliku ponovno će ih ljeni su odličnom kamerom snimati Mirko Pivčević, čije bi kadrove trebala iskoristiti neka dalmatinska turistička zajednica za promociju Zagore.

U prve četiri epizode zbivanja su bila razvučena i beskrvna, bez prave dramatike, u dugim, dramski šupljim kadrovima, bez pravog ratnog impulsa, kao da su inspirirana programima za domovinu ili čitanjem ratnih hagiografija. Za razliku od "Dnevnika velikog Perice", gdje se i epizodisti uzdižu do likova, "Nestali" su nestali na tome putu, nit' lik jeli nit' lik namirisali. Seriji nisu pomogla ni braća Navojec, ni Pivčević, ni redatelj Milić. "Nestale" je ponio sugestivni automarketing i publika željna teme Domovinskog rata koja bi satima mogla gledati kako hrvatski barjak vijori s Vodotornja na laganu povjetarcu, a kamoli ne bi domoljubnu akciju serije. Ostalima "Nestali" nisu pričinjali ni blizu takvo zadovoljstvo.

Prema najavi, i druga sezona će "pratiti događanja tijekom jednog dana i noći", što ne pruža velike nade za dinamiku i dramatiku. Joška Lokasa, čiji je vjerojatni adut otvoreni ulaz na Prisavlje, ni snimanja "Potjere" neće spriječiti da bude na setu ratne potjere i dade ruke i "touch" redatelju Miliću.

Dok sam gledao prvu sezonu nekoliko puta mi je došlo da zavičem: 'Nestali, nestanite!', zato mi najava iduće sezone djeluje kao retraumatizacija. Ali produkciju nitko i ništa više ne može zaustaviti pa završavamo s optimističnom porukom: Nestali, pronađite se!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. travanj 2021 07:10