StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK OBLJETNICA

‘Vrisak‘: Noć vještica u Ulici brijestova

9. siječnja 2022. - 21:10

Telefonski poziv. Misteriozni muški glas postavlja pitanje "Voliš li horore?" i "Koji ti je najdraži film strave?". Pitanje je upućeno srednjoškolki Casey (Drew Barrymore). Ona je sama kod kuće i sprema kokice za grickanje uz gledanje nekog horora na videu. Možda baš "Noć vještica" Johna Carpentera.

Jer, na pitanje o najdražem filmu strave Casey je, nakon kraćeg razmišljanja, odgovorila "Halloween". Izvrsni metafilmski, autoironijski "slasher" horor redatelja Wesa Cravena i scenarista Kevina Williamsona "Vrisak" ("Scream", 1996.) počeo je pisati svoje pismo namjere krvavocrvenom tintom u bravurozno režiranoj, žanrovski (de)konstruktivnoj uvodnoj sekvenciji.

FILM: Scream; horor komedija; SAD, 1996. REŽIJA: Wes Craven ULOGE: Neve Campbell, Courtney Cox OCJENA: *****

Naizgled ležerni filmofilski razgovor o hororima pretvara se u horor kao takav, telefonsku igru mačke i miša, borbu za opstanak, pri čemu će (ne)znanje o filmovima strave presuditi život ili smrt. Craven uzima vremena i polako oštri tenziju, za što mu je dovoljan jedan telefon.

Redatelj isprve ne daje da gledatelj nasluti kako će se scena razviti: Casey nakratko čak i flertira s pozivateljem koji je, čini se, pogriješio broj. Međutim, od pogrešnog broja do potencijalnog "prank call" poziva kratak je put, još kraći do neslane šale i dijabolične igre ubojice s druge strane žice.

Razgovor mijenja ton kad Casey upita "Zašto želiš znati moje ime?", a brbljavi pozivatelj kaže "Zato što želim znati koga gledam". Strah se smjesta nacrta u očima djevojke i ona se okrene oko sebe tražeći pogledom onoga tko je gleda, dok telefon i dalje prijeteći zvoni i situacija se nepovratno uozbiljuje.

"Što želiš", vrisne Casey iz očaja. "Vidjeti tvoju utrobu". Svaki idući poziv trzne Casey koja uporno poklapa slušalicu, ali (filmo)manijak nastavlja zvati i terorizirati nesretnicu, pozivajući da zaigraju igru iz "movie trivia" sfere. "Bit će zabavno", obećava on, ali zabava se rimuje sa strava (iz Ulice brijestova).

Dok Casey pogađa pitanje tko je ubojica iz "Noći vještica", Michael Myers, no pogriješit će imenovati "killera" iz "Petka 13.". "Jason, Jason, Jason...", ponavlja Casey, ali "odgovor je kriv". "Gospođa Voorhees je bila izvorni ubojica", podsjeća pozivatelj, premda će i sam pogriješiti kad kaže da se "Jason nije pojavio do nastavka" budući da se (mlad, u, doduše, neprepoznatljivom izdanju) ukazao na kraju prvog filma, pa makar se, okej, završna šok-scena a la "Carrie" može shvatiti i kao košmar.

Nekoliko minuta kasnije, Casey neznanje plaća svojom (i dečkovom) smrti od noža maskiranog ubojice kojemu ne vidimo lice, dok Craven mijenja ton od zaigranog horor-trilera do dirljive drame s obzirom da će cura skončati u trenutku kad se automobil s njezinim roditeljima približava kući i čini(lo) se da za nju uz malo sreće ima spasa.

Smrt Casey bila je i ostala šokantna baš zato što se gledatelj nadao, i još se nada na novo obljetničarsko gledanje, da će nekako ipak uspjeti otrčati u zagrljaj roditelja ispred ubojičina noža i ostati živa. Ta glumi je Barrymore, kvragu, slatka djevojčica iz "E.T.-ja" i najpoznatija glumica u ekipi "Vriska".

Ma ne bi valjda Craven "ubio" Drew? Izgleda da bi, odnosno jest. Alfred Hitchcock je čekao gotovo polovicu "Psiha" da "ubije" Janet Leigh, a Barrymore stradava u prvih desetak minuta Cravenova filma, brže nego Angie Dickinson u "Odjevenoj da ubije". Kad strada, više se ne vraća nekim čudom. Casey je mrtva i točka.

Krajnje nepredvidljivo i subverzivno, suprotno dotadašnjim "slasher" hororima devedesetih čiji su naslovi bili indikativni u kontekstu žanra ("Jason Goes To Hell: The Final Friday", "Freddy's Dead: The Final Nightmare", "Halloween 6: The Curse Of Michael Myers").

"Slasheri" su se do 1996. našli na samrti i tajming je tada bio idealan za "Scream", za razliku od tajminga njegovih preteča. "Nova noćna mora Wesa Cravena" i "Posljednji akcijski junak" su prije vremena zamaglili granicu između (horor/akcijskog) filma i stvarnosti dok su njihovi matični žanrovi još bili manje ili više živahni.

"Vrisak" je, pak, vrisnuo u pravo vrijeme i revitalizirao "slasher" pametnim samoironičnim konceptom horora unutar horora, uz podjednak omjer straha i smijeha, da savršeno funkcionira kao punokrvni "scary movie" i parodija istoga, jer "sve je film, jedan sjajni veliki film".

Netko će za ubojstvo Casey (i, uopće, zaplet) reći da je "kao iz horora", ne samo filmofili nego i reporteri, utjelovljeni u tabloidnoj TV novinarki Gale Weathers (Courtney Cox), koji su gotovo krvožedniji od ubojice u Cravenovu komentaru na tretman/ulogu nasilja u medijima, ako ne i medijskog nasilja, bliskom "Rođenim ubojicama".

Kasnija umorstva bit će opisana kao "standarne stvari iz filmova strave" tipa "Prom Night". I jesu, kad bolje promislite, od kostima/maske ubojice koji izgleda kao da je Smrt iz "Sedmog pečata" razvukla lice u Munchov "Krik", do njegovog oružja, samo što je maštovitiji jer "filmovi ne stvaraju psihopate, već ih čine kreativnijima", kako smatra "killer" koji je otvorio vrata istomišljenicima iz "Funny Games" i heroini rekao "samo se pretvaraj da je sve ovo veliki film strave".

No, kvaka je da likovi ovog filma gledaju horore i posjeduju znanje o njima i njihovim klišejima, tj. znaju što se (ne) smije raditi ako želiš preživjeti. Heroina Sidney Prescott (Neve Campbell) otvoreno govori da su "svi horori isti". "Neki glupi ubojica lovi sisatu djevojku koja ne zna glumiti i uvijek trči uz stepenice, a trebala bi bježati kroz vrata od kuće... to je uvredljivo".

Campbell zna glumiti, ali Sidney će u barem jednom momentu počiniti sličnu grešku kao "sisata djevojka" iz horora. Njezin momak Billy se preziva Loomis kao dečko Leighičine Marion Crane ("Pyscho") i psihijatar iz "Noći vještica", a glumi ga Skeet Ulrich i podsjeća na mladog Johnnyja Deppa iz Cravenove "Strave u Ulici brijestova" (Glen, ljubav heroine Nancy), posebice kad se popenje kroz prozor curine kuće, što je radio i potonji lik.

Craven je namignuo svome Freddyju Kruegeru kad ravnatelj srednje škole nazove domara "Fred", odjevena u identični džemper s rigama kakav je nosio zlikovac s "noževima umjesto prstiju" iz "Nightmare On Elm Street", spomenut i na početku "Screama". Namignuo je i samome sebi kad Tatum (Rose McGowan), sestra zamjenika šerifa Deweyja (David Arquette), kaže prijateljici Sidney da "počinje zvučati kao neki Wes Carpenter", aludirajući na to da su ga neki brkali s redateljem "Halloweena".

"Noć vještica" je kao ključni "slasher" polazna točka za "meta" finale "Vriska". Tinejdžeri se okupljaju u kući da gledaju "Halloween" na videu. Filmofil Randy (Jamie Kennedy) zaustavlja film točno u momentu kad Myers zamahuje nožem i otkriva okupljenima "pravila preživljavanja horora".

Ne smijete se seksati, piti, drogirati i reći "vraćam se odmah", plus samo djevica može nadmudriti ubojicu na kraju. Djevica poput Sidney koja istovremeno, u sobi na katu, gubi nevinost s Billyjem. Kad se "Noć vještica" nastavi, ubojica će vrebati Sidney po kući u Cravenovu filmu kao Myers njezinu prethodnicu Laurie Strode u Carpenterovu, potom i Randyja, prikradajući mu se s leđa na sličan način.

Događaji na TV ekranu takoreći su identični događajima u filmu i gledatelju dođe da dovikne Randyju iste riječi koje on viče Laurie "Pogledaj iza sebe", ali Sidney će se pretvarati da je ovo "big scary movie" i baciti TV na glavu ubojice dok je Strode u kadru. "Scream" je horor film u/o horor filmu. Sve je film, jedan sjajni veliki (horor) film.

Peti dio u kinima od 13. siječnja

U glumačkoj ekipi se isticao i Matthew Lillard u ulozi Stuarta. Novost je bila i da je ubojica pod maskom na momente trapav, za razliku od Myersa i ekipe, a i žrtve koje hvata ga znaju pošteno odalamiti nečim, na čemu je kapitalizirala parodija "Mrak film". Uspjeh "Screama" inicirao je novi "boom" horora slasher tipa ("Znam što si radila prošlog ljeta", "Još uvijek znam što si radila prošlog ljeta", "Urbane legende", "Valentinovo"...) pa se vratio i Myers ("Halloween: H20"). Scenarist Williamson napisao je prvospomenuti i "Vrisak 2" koji je Craven režirao, kao i treći i četvrti film iz serijala. Novi, peti dolazi u kina 13. siječnja u režiji Matta Bettinelli-Olpina i Tylera Gilletta ("Ready Or Not").

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 07:57