StoryEditor
Film & TVCINEMARK U KUĆNOM KINU

‘Vojska mrtvih‘: Romero na steroidima ili Snyder živih mrtvaca

27. svibnja 2021. - 23:41

"Prokleti zombi tigar!" – "Vojska mrtvih" (2021.)

Viva Las Vegas, samo što ne zapjeva zombijevski impersonator Elvisa u akcijskom hororu "Vojska mrtvih" Zacka Snydera u kojem je takoreći sve moguće, pa i pojava tigrolikog zombija. Zombiji, srećom, nisu još došli dotle da pjevaju, ali obrada Elvisove "Viva Las Vegas" svejedno svira u uvodnoj montaži filma, napučenoj zombijevskim oponašateljima "kralja rocka".

Uvod u "Army Of The Dead" je antologijski, jedan od nezaboravnijih unutar zombi žanra uz "Zombieland" (sjećate se Metallice i "For Whom The Bell Tolls"?). Najprije slijedi prolog koji može proći kao ponajbolji kratkometražni akcijski zombi horor. Pratimo vojni konvoj s tajnovitim i opasnim transportom iz Area 51.

FILM: Army Of The Dead; akcijski horor; SAD, 2021. REŽIJA: Zack Snyder ULOGE: Dave Bautista, Ella Purnell OCJENA: *** ½

S druge strane, imamo napaljeni, upravo vjenčani par u automobilu (Chelsea Edmundson, Steve Corona), spreman na seksualne igrice tijekom vožnje. Vozila hitaju ususret iz suprotnog smjera nedaleko Las Vegasa i, slutimo, njihova kolizija je iminentna, kao u hrvatskom filmu "H-8".

Naravno, Snyder nije Nikola Tanhofer, već blockbusterski režiser tako da likove putnika-stradalnika tek ovlaš upoznajemo, a sudar će biti prikazan i uokviren "snyderovskom" eksplozijom, prvom u nizu. Alienski zombi ili zombijevski alien, kojeg američka vojska prevozi u kontejneru, otporan je na metke i s lakoćom će razbucati vojnike, izgristi ih, zasladiti se njihovim mesom i pretvoriti u stvorenja nalik živim mrtvacima. 

Jedan po jedan zombiji se slijevaju u Las Vegas i u kičastom "gradu grijeha" krv počinje teći više od novca. U uvodnoj "slow motion" špici, oslikanoj "lasvegaški" rozim slovima, striptizete proždiru nekog nesretnika u kadi, casina su pretvorena u zombi klaonice... Definitivno, Snyder se kladi na krvavocrveno i još uvijek voli miris napalma najranije ujutro.

Vojska ulijeće u Vegas da spasi koga uspije i avionski bombardira zombije prije nego što zapečati grad i ogradi ga zidom (kontejnera). Nižu se scene mitraljiranja zombija i eksplozija prepoznatljivih veduta Vegasa u baletskom usporenom pokretu, u paketu s nekim hororski kreativnim momentima, tipa da jedan padobranac polako pada ravno među hordu ljudoždera i njegov bijeli padobran postaje crven kad gozba započne.

Tom prilikom upoznajemo troje vojnika-plaćenika, Warda, Cruz i Vanderohea (Dave Bautista, Ana de la Reguera, Omari Hardwick), koji se okreću običnim poslovima kad vojna akcija u Vegasu završi. Vegas je pogođeno odabran za poprište zombi apokalipse kao meka konzumerizma živih mrtvaca na aparatima.

Što je zombi film bez društveno-političkog komentara? Ništa otkako je otac zombija George A. Romero ("Noć/Zora/Dan živih mrtvaca") uspostavio podtekst u zombijevski tekst kao sastavni dio horora o nemrtvima. Na tom tragu je i Snyder s komentarom sukladno novim vremenima: zombiji su ograđeni zidom (Meksiko), odvojeni kao imigranti, a tu su i karantene, pištolji za mjerenje temperature...

No, komentar je usputan, usputniji u odnosu na Romera i Snyderov superiorniji zombi prvijenac "Dawn Of The Dead", odličan remake "Zore živih mrtvaca" za novi milenij koji je s "28 dana kasnije" reanimirao zombijevski žanr na početku 21. stoljeća. Jer, Snyder je od 2004. i "Dawn of The Dead" naovamo postao blockbuster-maher ("300", "Čuvari", "Sucker Punch"), specijaliziran za megaspektakle o DC-jevim superherojima ("Čovjek od čelika", "Batman protiv Supermana", "Liga pravde").

"Vojska mrtvih" je Romero na steroidima, najbudžetiraniji i najspektakularniji zombi film kojemu po tom pitanju može samo konkurirati "Svjetski rat Z". To je i ujedno daleko najbolje izgledajući Netflixov blockbuster (jedina su mu konkurencija "Extraction" i "6 Underground"), veoma filmičan i lišen generičnih istočnoeuropskih produkcijskih vrijednosti, karakterističnih za većinu "spektakala" moćnog streaming servisa, poput "The Old Guard", "Project Power" ili "Outside The Wire".

Fanovi "romerovskog" zombi horora s mozgom možda će ostati gladni, ali obožavatelji Snyderovog akcijskog spektakla s mišićima trebali bi biti namireni količinom akcije, okrenute visokom hibridnom transžanrovskom konceptu iz osamdesetih. "Army Of The Dead" je akcijsko-hororski spoj zombijevskog i pljačkaškog ("heist") filma gdje se ogledaju teškaški klasici osamdesetih poput Carpenterova "Bijega iz New Yorka", Cameronovih "Aliensa" i McTiernanova "Predatora", ali i lakonotni "Oceanovih 11" Stevena Soderbergha.

Lopovluk, naizgled jednostavni "in and out", ovdje uključuje zombije i odvija se usred zombi apokalipse. Ward, naime, dobiva ponudu od misterioznog bogataša (Hiroyuki Sanada) da za pozamašnu nadnicu okupi tim (Matthias Schweighöfer, Raúl Castillo, Tig Notaro...), ode u Vegas, provali u sef koji se nalazi uspod jednog od tamošnjih hotela i skriva 200 milijuna dolara te pobjegne prije nego nuklearna raketa za 32 sata zbriše zombi-grad s lica zemlje, a spletom okolnosti s njim će poći i njegova otuđena kćerka Kate (Ella Purnell).

Relativno slično je, na tragu "Escape From New York", bio postavljen i nedavni nastavak južnokorejskog "Vlaka za Busan", kamo su se protagonisti trebali dočepati kombija s 20 milijuna dolara, ostavljenom u "zoni zombija". Ipak, Snyderov film je spektakulariji onoliko puta koliko je veći iznos pljačkaškog plijena, dakle deset, a i duži je dobrih pola sata, s trajanjem od 148 minuta koje se uglavnom ne osjeti, premda bi kraća minutaža preciznije dočaravala otkucaje sata od nadolazeće nuklearke.

Također, Snyder s više duha, a začudo manje CGI-ja u akcijskim scenama, odaje počast žanrovskim klasicima. Tim pljačkaša predvodi Bautista kao surogat "macho" mišićavaca osamdesetih, svojevrsni nabildani Danny Ocean iz "Predatora", jedna članica ekipe, Chambers (Samantha Win), loži se na Vasquez iz "Aliensa" računajući i identično obojanu traku oko glave, a druga, Lily (dojmljiva Nora Arnezeder), rado bi bila Sarah Connor ili barem Alice iz "Resident Evila".

Sami zombiji su poput aliena iz "Aliensa", brži, pametniji, organiziraniji, uspostavljaju hijerarhiju itd. Neki od njih su i zanimljiviji i "dublji" kao likovi od više ili manje stereotipnih ljudskih protagonista, konkretno "alfa" kralj i kraljica zombi kraljevstva, tj. Zeus i njegova nevjesta (Richard Cetrone, Athena Perample) koja bi uz mali "makeover" gotovo mogla proći kao Neytiri iz "Avatara".

Teško je u ovom žanru izmisliti "toplu vodu" horora i crnog humora, ali Snyder se trudi dati poneku svježu ideju, od hibernirajućih živih mrtvaca preko zombijevskog tigra do provale u sef, zaštićen zamkama iz "Indiane Jonesa", žrtvovanjem zombija. Ipak, redatelj je i dalje najsretniji kad se može akcijski raspištoljiti, kao u bombastičnoj završnici, kad dolari i meci lete u "slow motionu" u casinu, a prethodna "heist movie" lepršavost postaje nešto hororski mračnija i nihilističija (u stilu "Zore živih mrtvaca") zbog lansiranja nuklearne rakete. Snyder živih mrtvaca je svanuo.

Od Elvisa do Cranberriesa

Dok se film otvara s Elvisom, zatvaraju ga The Cranberries. Pjesma "Zombie" za kraj "Vojske mrtvih" čini se prikladnim izborom. No, "Army Of The Dead" samo prividno završava. U planu je franšiza, nastavc, prednastavci i "spin-offovi". Prvi je na redu film posvećen obijaču sefova Ludwigu Dieteru "Army Of Thieves" koji bi njegov tumač, glumac Schweighofer, trebao i režirati.

item - id = 1101812
related id = 0 -> 1144784
related id = 1 -> 1144417
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. studeni 2021 09:50