StoryEditor
Film & TVCINEMARK U KUĆNOM KINU

VOĆNJAK Zavijanje od muke ili na muci se poznaju vukodlaci

21. srpnja 2020. - 12:28

Zavijali smo od muke u ljetnoj noći punog mjeseca gledajući "Voćnjak", jedan od valjda najlošijih horora o vukodlacima u povijesti kinematografije. Ma horora uopće, sa ili bez vukodlaka. Filmovi o vukodlacima su zahvalan hororski materijal i pravo je čudo da ih se ne snima više, kao onih o njihovoj braći po očnjacima - vampirima.

Vukodlački (pod)žanr iznjedrio je nekoliko horor klasika: "Vukodlak", "Zavijanje", "Američki vukodlak u Londonu"... Nažalost, "The Orchard" ili "The Hunter's Moon" to nije. Film je, čini se, pokušao ponešto subvertirati horore (o vukodlacima), ali na kraju je subvertirao samoga sebe, zbrčkan i neodlučan što točno želi biti, loše režiran, produciran i glumljen čak i za ovako niske direktno-na-video domete.

FILM: The Orchard; horor; SAD, 2020. REŽIJA: Michael Caissie ULOGE: Katrina Bowden, Thomas Jane OCJENA: *
 

"Voćnjak" počinje kao triler o, hm, serijskom ubojici. Nakon što kamera posnimi veliki puni Mjesec, eto nas u interijeru. Profesor Martin (nekoć obećavajući Sean Patrick Flannery) očijuka sa studenticom kod sebe doma. "Elegantna čaša vina za elegantnu ljepoticu. Kladio bih se da studenti ne znaju kako te trebaju tretirati", zavodi on u sceni koja kao da je stvorena kombiniranjem američkog erotskog trilera "C" kategorije i hrvatske sapunice.

U elegantnu čašu vina za elegantnu damu profesor je ubacio sredstvo za omamljivanje i nesretnici se počne mantati. "Ovo je tvoj dom sada, ne želim odeš", kaže on i krene je, onesviještenu, daviti. Taman kad je Martin počeo lopatom orati zemlju, očito da iskopa grob i tu je pokopa, režanje i glasanje čudovišne divlje zvijeri prolomi se zrakom i profesor par sekundi kasnije nestaje iz kadra.

Vukodlaci protiv serijskih ubojica? Eto naslova za dobru ("trash") horor zezanciju, ali "The Orchard" ni to baš nije, iako u njemu glumi u tom tipu filma iskusna Katrina Bowden ("Tucker i Dale protiv zla", "Pirana 3DD"). Trenutak kasnije, počinje novi film. Upoznajemo obitelj Delaney, oca i majku (Jay Mohr, Amanda Wyss), te njihove mlade tri kćeri predvođene najstarijom sestrom Juliet (Bowden kao tinejdžerica u ranim tridesetima).

Delaneyjevi se doseljuju u kuću ispred koje je stradao Martin. Da je "stara kuća s nekim voćnjacima" na zlu glasu upozoravaju ih i lokalci. "Ovdje je živio serijski ubojica", veli jedan od njih. "Samo nam je nedostajalo da živimo u kući serijskog ubojice", ponavlja jedna od seka, ali biva umirena riječima "Bit će sve u redu".

Je li kuća ukleta, tj. hoće li "Voćnjak" biti "haunted house" horor koji odgovara naslovu "The Orchard"? Horor o ukletoj kući, pardon voćnjaku? Neće. Na njihovoj televiziji nisu smetnje i "snijeg" kao u "Poltergeistu". Vijesti javljaju o (ženskim) žrtvama "ubojice s autoceste". Tko, je pak, to? Martin? Nebitno, idemo dalje.

Ubrzo roditelji odlaze na put i ostavljaju kćerke same kod kuće. "Napokon ćemo se zabaviti", kliče Juliet, sva u "filmu" tinejdžerske "Can't Hardly Wait" komedije s tulumarenjem. Uto im na vrata im pokucaju tri lokalna brata delikventa koji bi sa sekama rado tulumarili, ali i - opljačkali ih.

Tulum privlači pažnju mjesnog šerifa (za ovaj film prekvalificirani Thomas Jane) koji nam otkriva da su delikventi njegovi sinovi. Što sad? Ništa. Idemo dalje. Svi se nađu u kući Delaneyjevih, a na njih napolju vreba vukodlak koji se opet pojavio u vrtu jer pun je mjesec.

"Nešto je tu, vidjela sam kako dere tog čovjeka (jednog od trojice braće; op.a.)", preplašeno priča najmlađa seka koja inače ima napadaje panike. Ajde, napokon se čini da imamo nešto konkretnije – horor o protagonistima zatočenima u kući pod opsadom vukodlaka.

Ali, ne, eto "twista" i "spoilera" ako je kome još uopće stalo: Delaneyjevi su obitelj vukodlaka. "Moramo se hraniti, a pun je mjesec. Poput vukodlaka? Tako nekako", dijalog je majke obitelji i jednog od delikvenata koji su ustvari servirani sekama-vukodlakicama za prvi lov, što je načelno zanimljivo, ali neiskorišteno za nešto dublje da bi "Voćnjak" dozrio.

Nego, čekajte malo, tko je onda vukodlak napolju ako su njih tri većinski u kući, a roditelji na putu? Tko god da je, izgleda očajno u niti pet minuta što ga vidimo. Praktični efekti uvijek imaju prednost nad računalnima, ali maska i prostetika djeluju prejeftino i primitivno, uostalom kao i cijeli film. Još zavijamo od muke.

‘Magloviti‘ Thomas Jane

Thomas Jane je bio tako sjajan u sjajnom hororu "Magla", jednom od najboljih u novom mileniju. Njegov nastup u "Voćnjaku" sugerira da mu je karijera trenutnos maglovita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. siječanj 2021 14:28