StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KUĆNOM KINU

UNDERWATER 20.000 milja ispod horora

8. svibnja 2020. - 23:43

”Nismo trebali biti ovdje.” – “Underwater” (2020.)

Dubine Julesa Vernea poprište su filma “Underwater” koji zaranja 20.000 milja ispod mora i SF horora. “Nadam se ovo nije neko ‘20.000 mora milja ispod mora’ sranje”, bubne jedan od podvodnih istraživača Paul (T.J. Miller) kad shvati da nešto čudovišno vreba na njega i njegovu ekipu na dnu Marjanske brazde. Nije, Paul, još je gore.

U Verneovoj knjizi i njezinim ekranizacijama, počevši od filma s Kirkom Douglasom, na podmornicu Kapetana Nema nasrtala je divovska dubokomorska lignja, dobro poznata u kolektivnoj percepciji čovječanstva. Na podvodnu platformu za bušenje, sedam milja ispod mora, okomila se podvodna neman nepoznatog podrijetla.

FILM: Underwater; SF horor; SAD, 2020. REŽIJA: William Eubank ULOGE: Kristen Stewart, Vincent Cassel OCJENA: ***

Naime, “Underwater” vraća publiku dubinama i godinama unatrag, u davnu 1989., kad su podvodni znanstveno-fantastični horori i SF-ovi o podmorskim čudovištima ili izvanzemaljcima bili hit više u videotekama nego kinima – “Levijatan” Georgea P. Cosmatosa, ”DeepStar Six” ili “Podvodna platforma” Seana S. Cunninghama i Cameronov “Bezdan”. Povijest se ponavlja 31 godinu kasnije: baš poput prvonavedena dva filma (ne i “The Abyss”), “Underwater” nije postao veliki kinohit dok se davao na velikim ekranima Amerike i dijela svijeta, a nakon zatvaranja kina, tražen je u “online” videotekama, tj. na servisu Amazon Prime.

Sa svojom premisom “Underwater” čak podsjeća na postavku “DeepStar Six”. Ovdje naizgled također potres pod morem budi uspavana monstruma, a usput i uništava podvodnu postaju jer “Underwater” ispočetka koketira i s filmom katastrofe. Zašto “naizgled”?

Zato što redatelj William Eubank (iznimno intrigantni SF “The Signal”) te scenaristi Brian Duffield (“Insurgent”, “The Babysitter”) i Adam Cozad (“Jack Ryan: Shadow Recruit”, “Legend of Tarzan”) ne ulaze u detalje u vezi podrijetla monstruma i njegova ukazanja.

Eubank i scenaristički duo postavljaju osnovnu katastrofičnu situaciju, ubacuju likove u nju i ostavljaju nešto mašti gledatelja, baš kao originalni “Alien”, najveći uzor za “Underwater” uz navedene podvodne SF hororske filmove koji su doživjeli kratkotrajni “revival” devedesetih (“Smrt pod morem”, “Sfera”).

A situacija je ovakva: potres je poljuljao do temelja podvodnu stanicu, kapsule za bijeg u slučaju nužde su uništene i pokvario se radiosignal za kontakt s površinom. Film se takoreći odvija u realnom vremenu i ide “in medias res”, bez puno nepotrebnog “serijskog” okolišanja.

Norah (Kristen Stewart) jedva uspijeva uspostaviti komunikaciju s gledateljem perući zube i govoreći u “offu” kako je na dnu mora teško razlikovati dan i noć, kao i budnost i san. Trenutak nakon što kapljica vode poetski u usporenom pokretu kane na njezin prst, more silovito prodre u postaju i prostor implodira.

Preživjelima (tu su i uvijek dobri Vincent Cassel, Jessica Henwick, John Gallagher Jr., Mamoudou Athie) na čelu s heroinom Norom ne preostaje ništa drugo nego pokušati pješke, šetajući po dnu oceana, stići do druge stanice koji kilometar daleko i domoći se tamošnjih kapsula za spašavanje.

Redatelj u uvodu predstavlja sve ono što filmu daje pluseve (dinamika, junakinja, strava). Na snazi je režijska, narativna i karakterna ekonomija, bez flešbekova na prijašnje živote likova ili kadrova s kopna/komunikacije s ljudima; kamera ni u jednom momentu ne izranja na površinu mora.

Solidna heroina je karakterno postavljena kao netko tko će dati sve od sebe da preživi, neovisno o strahu od utapanja, odnosno implodiranja, što je na svojoj koži iskusio jedan nesretnik. Strah od pritis(a)ka vode na ekstremnim dubinama prednjači nad strahom od nepoznatog/čudovišta, možda i zato što je “dodirljiviji”.

Skafanderi su pravi, ne digitalni, njihova teškaška mehanika se osjeća, a kamera crnogorskog direktora fotografije s hollywoodskom adresom Bojana Bazellija (“Krug”, “Lijek za život”) često zaviruje u Norahinu kacigu, kao u “Gravitaciji”, kako bi na gledatelja prebacila njezinu paniku i klaustrofobiju.

Nije fejkana ni voda u koju su uronjeni glumci, iako se, dakako, ne nalaze na kilometarskoj dubini. S druge strane, monstrum iz “lovecraftovskog” kozmičkog horora je eteričan i generičan kao djelo CGI-ja pa ne izaziva jednaku bojazan kao u kadru opipljiviji Alien kojeg “Underwater” prebacuje ispod mora.

Koncept “Alien” pod morem je zahvalan i potentan. Biti sedam milja pod morem i u svemiru jednako je smrtonosno, a skafanderi za enormne dubine nalikuju svemirskima. U dubokom moru nitko ne može čuti vaš vrisak, možemo parafrazirati krilaticu “Aliena”.

“Underwater” je parafraza “Aliena”, slično nedavnom filmu “Life (“Trag života”), samo što se odvija u podvodnom svemiru, gdje će likovi najprije naletjeti na malo čudovište, neutralizirati ga i donijeti na proučavanje. “Je li to beba”, pita netko. Jest, a mama je negdje unaokolo.

Okej, “Underwater” neće postati bitka dviju majki kao “Aliens”, ali Norah je definitivno Ripley ovog filma. Ona je, konkretno, Ripley iz prvog (bojažljiva, no snažna) i trećeg “Aliena” (imidž, kratka kosa). Sam film je, pak, istodobno “Alien” i “Aliens”; čudovište nije jedno jedino, ima ih više.

Izgled čudovišta drži se u tajnosti neko vrijeme i veći je horor dok ga ne vidimo, već čujemo prijeteće režanje u donjem registru. Zvuk u filmu (glasanje monstruma, krckanje stakla ili metala) jednako je hororski efektan kao slika, nerijetko i efektniji. Podvodna fotografija je na mahove premračna i mutna.

Jedan lik nam otima riječi iz usta kad kaže “I can’t see shit” jer ponekad ne vidimo prst pred nosom, a time ni što se točno događa u kadru. Sve to zamračuje i zamućuje moguće proračunske limite u računalnim efektima, dakle ide naruku redatelja, ali ne i gledatelja.

Voljeli bismo barem jednom pošteno vidjeti s čim likovi imaju posla i doživjeti da se čudovišta ukažu u svoj čudovišnoj slavi kao Alien, monstrumi “Levijatana” itd., umjesto da im razaznajemo pikselizirane obrise kao u “Godzilli II”. Na koncu, moramo se zadovoljiti s ovim što smo dobili. Ovakvi pošteni žanrovski filmovi ne snimaju se više često kao nekoć. Iz tog razloga “Underwater” ne treba potopiti, nego mu omogućiti da ispliva na površinu.

Kristen se vratila Hollywoodu

Ovo je još jedan spektakl ("Charliejevi anđeli") kojim se glumački sazrela Kristen Stewart vratila u viskobudžetni Hollywood, odakle je nakon "Sumraka" pobjegla u nezavisne i art filmove ("Oblaci Sils Marije", "Stilistica"...).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 23:34