StoryEditor
Film & TVCINEMARK U KUĆNOM KINU

‘Umri u obračunu‘: Romeo, Julija i Tarantino

10. svibnja 2022. - 08:52

Višekratno prevarenim mogao bi se osjetiti gledatelj u kontekstu premijernog filma u domaćim "online" videotekama "Umri u obračunu" ("Die In a Gunfight"). "Umri u obračunu" se žanrira i kao akcijski film, što definitivno nije, unatoč zvučnom naslovu, šačici scena akcije i uvodnom pozivanju na Brucea Willisa.

Glavni lik Ben Gibbon (Diego Boneta; "Terminator: Mračna sudbina", "Monster Hunter") koristi trenutak da zapali cigaretu dok ga šaketaju, podsjećajući na Willisa u "Prljavi igraju prljavo". No, Benov "oneliner" tada nije "Takni me još jednom i ubit ću te", već "Jebiga, dečki, još kuca", misleći na srce.

FILM: Die In a Gunfight; krimi komedija; SAD, 2021. REŽIJA: Collin Schiffli ULOGE: Alexandra Daddario, Diego Boneta OCJENA: **

Jednako tako, kreativna i zaigrana animacija, kojom se otvara "Die In A Gunfight", nagovještava puno bolji film u odnosu na ono što slijedi. Animacija i naracija pripovjedača (Billy Crudup; "Korak do slave") upoznaje nas s Benom koji je od malih mogu upadao u nevolje, prošao "723 okršaja, kavge i tuče" i izgubio svaku od njih. Ben, nastavlja narator, "gleda svoj život kao film u kojem se ništa ne događa" i zato mu je "ostala nasilna potreba da nešto osjeti".

"Odsječen od stvarnosti i publike u vlastitom filmu, tražio je sve jače prekide kako bi taj film barem postao zabavan", govori narator. Gledatelj se tada nada da će prisustvovati nečem pametnom i metafilmskom, s protagonistom koji gleda život kao film, animiran u kinodvorani, posebice kad Ben "dok ne zna što traži" pronalazi ljubav.

Ona je Mary Rathcart u tumačenju Alexandre Daddario ("Teksaški masakr motornom pilom 3D", "San Andreas", "Spasilačka služba", "Mi prizivamo tamu"), lijepe i u animiranom izdanju. Nesreća u sreći jest da je Benu i Mary zabranjeno se viđati. Njihova ljubav je zabranjena poput romanse Romea i Julije.

Jer, očevi Bena i Mary su rivali u krvnoj zavadi, kao obitelji Montecchi i Capuletti. Redatelj Collin Schiffli s "Umri u obračunu" pokušava snimiti još jednu modernu verziju "Romea i Julije", ali ne dolazi ni blizu filmu "Romeo+Juliet" Baza Luhrmanna. Pokušava to napraviti na tarantinovski način, u formi nekakve krimi-trilerske komedije crnog i crvenog humora s daškom romanse.

Nažalost, "Die In a Gunfight" je slabiji od recentnih nastojanja tog tipa ("Južno od raja", "Ubojica na poziv"), više u dometu osrednjih do slabih kopija Quentina Tarantina ("Arkansas", "Američka noć"), a prilično daleko od njegovih ranih klasika ("Psi iz rezervoara", "Pakeni šund", "Jackie Brown").

Problem je u ispraznim likovima, tj. dosadnom paru Ben-Mary, naposlijetku i njihovim tumačima bez iskre strasti u oku. Mladim glumcima Diegu i Alexandri kronično manjka romantične kemije, za razliku od Leonarda DiCaprija i Claire Danes koji su frcali iskrama.

Schiffli se trudi režirati lijepu romantičnu scenu poljupca usred restorana, kad se, zbog požara u kuhinji, uključe prskalice i sve izgleda poput ljubljenja na kiši u zatvorenom prostoru. Međutim, poljupcu ne vjerujemo zahvaljujući nerazvijenim likovima do kakvih nam nije stalo i neraspoloženim glumcima kojima ne idu u prilog ni dijalozi, odveć nezanimljivi da bi sporogoreći krimić plamtio na optimalnoj vatri.

Kad je sporedni ("swingerski") par interesantniji od glavnoga, plaćeni ubojica Wayne i njegova cura Barbie (Travis Fimmel, Emmanuelle Chirqui), film je u nevolji. Wayne je akter scene koja svodi tarantinovsko-romantični film kakav je "Umri u obračunu" trebao biti.

U jednom momentu on u kinu gleda staru romantičnu komediju "Made For Each Other" s Jamesom Stewartom i Carole Lombard, najdraži film Barbie, kad ga napada atentator kojeg će preduhitriti i nacipelariti na mrtvo ime dok scena postaje sušta suprotnost zbivanjima na ekranu. Pa opet, ljubav glavnog para je suprotnost naslovu filma unutar filma. Mary i Ben nisu "made for each other".

Scenaristi 'Ant-Mana'

Na scenariju su radili Andrew Barrer i Gabriel Ferrari koji su kreditirani kao jedni od scenarista blockbustera "Ant-Man i Wasp".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2022 11:56