StoryEditorOCM
Film & TVRETRO(PER)SPEKTIVA

‘Ucjena‘: Mračna strana Mela Gibsona

Piše Marko Njegić
10. veljače 2023. - 16:02

Mračnost akcijskih, čak i romantičnih likova Mela Gibsona razotkrivali su mnogi njegovi filmovi. Gibson je zapravo od samog početka karijere koračao mračnom stranom i igrao konfliktirane protagoniste (ne)potisnuta bijesa, s nekim teškim mislima, unutarnjim previranjima i nijansama tamnosive.

Sjetite se samo prvog “Pobješnjelog Maxa”, “Bountyja” i “Smrtonosnog oružja”. Fleševe karakternog mračnjaštva imali smo i u nastavcima “Mad Max 2” i “Lethal Weapon 2”. No, Gibson bi snimio “Godinu opasnog življenja”, “Pobješnjelog Maxa 3”, “Air America” i “Smrtonosno oružje 3” da romansom, akcijom i humorom malo odgana karakterni i ini mrak kojem se opet vratio u drugoj polovici devedesetih, nakon što je osvojio Oscara za “Hrabro srce”.

FILM: Ransom; triler; SAD, 1996. REŽIJA: Ron Howard ULOGE: Mel Gibson, Gary Sinise OCJENA: ****

Tri mračnija Gibsonova filma iz tog razdoblja su “Urota”, “Vraćanje duga” i “Ucjena (“Ransom”, 1996.”). “Ucjena” je prvi i najmračniji u nizu. Svatko tko je onda ušao u splitsko kino “Central” očekujući nekakav “Lethal Weapon 3.5” s Gibsonom i Rene Russo u ulogama bračnog para, nemalo se iznenadio.

Kratke reklame na TV-u predstavljale su “Ransom” kao “gibsonovski” akcijski triler, što film tek jednim dijelom jest, odnosno to postaje na mahove, a najviše u blockbusterski izvojevanoj završnici. Međutim, “Ucjena” je više dugovala mračnim, sporogorećim trilerima epohe kao što su “Kad jaganjci utihnu” i “Sedam” nego vedrijim nastavcima “Smrtonosnog oružja”.

Za jedan visokobudžetni hollywoodski projekt opterećen box-office pritiscima, blockbuster s velikom zvijezdom teškom 20 milijuna dolara po ulozi i u režiji komercijalnog redatelja Rona Howarda (“Willow”, “Apollo 13”, “Genijalni um”), “Ransom” je bio i ostao prilično mračan i neobičan triler.

Mrak je prisutan od uvodne scene Howardova uratka nastalog iz pera scenarista Richarda Pricea (“More ljubavi”), nadahnutog epizodom “Fearful Decision” iz serije pedesetih “The United States Steel Hour”, prema kojoj je 1956. snimljen i film istog naslova s Glennom Fordom u glavnoj ulozi.

Kamera poljskog snimatelja Piotra Sobocinskog (“Tri boje: Crveno”) istovremeno, zahvaljujući znakovitoj paralelnoj montaži, šeta po nečijoj raskošnoj kući i ulazi u mračnu, derutnu sobu prizemnog ili podrumskog stana, zagledavši se u krevet s lancima gdje će netko, slutimo, biti ubrzo vezan. Taj netko je nitko drugi doli klinac, Sean (Brawley Nolte, Nickov sin), dijete vlasnika multimilijunske aviokompanije Toma Mullena i njegove supruge Kate (Gibson, Russo).

Malac će biti otet pred nosom bogatih roditelja i provesti najveći dio filma u lancima i s očima prekrivenim ljepljivom trakom, što stvara nekolicinu uznemirujućih prizora zbog kojih su, ističući motiv ugroze djeteta, pojedini glumci odbili ponuđenu ulogu glavnog otmičara, konkretno Ray Liotta i Alec Baldwin. Ulogu je prihvatio Gary Sinise (“Forrest Gump”) i utjelovio pokvarenog policajca Jimmyja Shakera.

Zanimljivo je da film vrlo brzo otkriva Shakera kao organizatora Seanove otmice željnog otkupnine u iznosu od dva milijuna dolara u neoznačenim novčanicama i općenito ne skriva identitet ostalih otmičara, njegovih nekompetentnih pomagača u interpretaciji glumaca kao što su Lily Tomlin, Liev Schreiber, Donny Wahlberg i Evan Handler.

Jednako tako, film frekventno boravi među otmičarima i daje im gotovo jednaku minutažu kao Seanovim roditeljima, povlačeći paralelu između Toma i Kate (krajnje opozitna dinamika Gibsona i Russo u odnosu na “Lethal Weapon 3&4”) te Shakera i njegove djevojke. “Nemoj odustati od mene”, Shaker kaže curi u jednom trenutku, a to su slične riječi koje je izgovorio i Tom.

Kate i Tom su pozvali FBI-jeva eksperta za otmice, agenta Lonnieja Hawkinsa (uvijek dobri Delroy Lindo), da im pomogne isposlovati telefonske pregovore i vrati sina. Svaki poziv je dostatno tenzičan da se gledatelj, baš poput roditelja, trzne kad telefon zazvoni kao u “Rtu straha”, dobrim dijelom i zbog Sobocinskovih pokreta energične kamere koja, uvijek u pokretu i znatiželjna, hvata puno zbivanja u kadru.

Prije predaje otkupnine, Tom će morati uskočiti u bazen kako bi na dnu pronašao ključ koji otvara ormarić gdje ga čeka telefon s daljnim uputama, što je u skladu s “puzzle” zadacima za junake devedesetih (“Umri muški 3”, “Igra”). Nakon što pokušaj predaje otkupnine pođe po zlu, Tom je uvjeren da će otmičari vjerojatno ubiti Seana i okreće ploču spreman na riskantnu promjenu plana. On nudi novac kao nagradu za otmičara, živog ili mrtvog.

”Postao si srećka od dva milijuna dolara”, veli Tom u kontroverznom istupu na TV-u. Pretvorivši otkupninu u nagradu, Tom je doveo sina u veću opasnost, ali i preokrenuo napetu igru mačke i miša u prvom od nekoliko preokreta filma koji mu daju novu energiju. Preokrenuo je u potpunosti i sliku o sebi, svojoj javnoj personi, potvrdivši se kao moralno dvojben lik u filmu zainteresiranom za intrigantne etičke dileme (platiti otkupninu ili ne).

Prethodno smo doznali da je Tom bio uvučen u skandal s mitom i nalazio se pod istragom FBI-ja. Ispostavlja se da je Tom, kako bi prekinuo štrajk radnika u svojoj firmi, stvarno podmitio sindikalnog dužnosnika Jackieja Browna (Dan Hedaya) koji je, povrh toga, završio u zatvoru umjesto njega, optužen za mito. “Platio si da spasiš tvrtku, zašto ne platiš da vratiš sina?”, čudi se Kate. U trenutku slabosti Tom će to priznati agentu Hawkinsu, s čime je upoznat i Shaker i podbada ga u ključnoj dijaloškoj sceni filma.

”Zašto ja?”, pita Tom otmičara, a ovaj odgovara “Zato jer novcem rješavaš svoje probleme. Ti plaćaš. Napravio si to jednom, napravit ćeš opet”. Shaker potom pita Toma “Voliš li gledati filmove? Jesi li gledao ‘Vremenski stroj’?” i počne pričati priču tog SF-a iz 1960., nadovezujući se na onu uvodnu paralelnu montažu. Morloci žive pod zemljom, rade i paze da eloi na površini imaju hrane, ali i svako malo zgrabe nekog od njih i pojedu ga.

”Ti si eloi, nemaš pojma što se događa ispod”, zaključi Shaker. Kad tu negdje Hawkins u razgovoru sa svojom suprugom istakne “Tako mi je drago da nismo bogati”, “Ucjena” se nameće kao preteča trenda novomilenijskih filmova o sudaru bogatih i siromašnih, “onih koji imaju” i “onih koji nemaju” (“Spremni ili ne”, “Parazit”, “Nož u leđa”, “Meni”, “Trokut tuge”...).

Završnica možda jest naoko akcijski konvencionalna, žestoki okršaj junaka i negativca kakav je izbjegao David Fincher u finalu “Seven”, ali “Ransom” – oprez: “spoiler” – samo naizgled završava “happy endom”. Kraj je vrlo mračan jer Tom zapravo i nije junak. S Tomom na korak od zatvora i traumatiziranim sinom, Mullenovi će teško ikad više biti sretna obitelj.

Jackie Brown prije Jackie Brown

Zanimljivo je da se Hedayin lik zove upravo Jackie Brown, kao protagonistica godinu dana mlađeg filma Quentina Tarantina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2023 06:30