StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK OBLJETNICA

‘U vrelini noći‘: Crni šamar na bijelom licu

14. kolovoza 2022. - 21:36

Značaj filma “U vrelini noći” (“In The Heat Of The Night”, 1967.), ekranizacije istoimena romana Johna Balla, danas je jednak kao i 55 godina ranije u doba premijere. Podsjetimo, “U vrelini noći” je stigao u kina na vrhuncu borbe za građanska prava u Americi. Martin Luther King je održao govor “I have a dream...” četiri godine prije izlaska filma redatelja i koscenarista Normana Jewisona.

Pet godina kasnije, King je bio ubijen. Dogodilo se to netom uoči dodjele Oscara koja je bila odgođena za dva dana zbog Kingove smrti i posljedičnih nemira diljem Amerike. Ako je prije Kingova smaknuća bilo upitno hoće li “In The Heat Of The Night” osvojiti pet Oscara od sedam nominacija, uključujući kipić za najbolji film u konkurenciji s “Bonnie i Clyde” i “Diplomcem”, poslije toga nije bilo dvojbe.

FILM: In The Heat Of The NIght; triler; SAD, 1967. REŽIJA: Norman Jewison ULOGE: Sidney Poitier, Rod Steiger OCJENA: ****

Doduše, u utrci za Oscara bio je i “Pogodi tko dolazi na večeru”, također s Sidneyjem Poitierom u glavnoj ulozi, ali ipak se nije mogao mjeriti s “U vrelini noći”, koliko god politički subvertirao žanr romantične komedije s parom Spencer Tracy-Katharine Kepburn.

Američka Akademija, na čelu s tadašnjim predsjednikom Gregoryjem Peckom (“Praznik u Rimu”, “Ubiti pticu rugalicu”), odaslala je snažnu političku poruku pozlativši “In The Heat Of The Night”. Akademija je time i utrla put za nominiranje ili nagrađivanje budućih rasno orijentiranih filmova, od “Boje purpura”, “Mississippi u plamenu” i “Vozeći gospođicu Daisy”, preko “Tajnog života kućnih pomoćnica”, “Odbjeglog Djanga”, “12 godina ropstva” i “Selme”, do “Bježi!”, “Zelene knjige”, “Black Panthera”, “Crnog člana KKKlana”, "Jedne noći u Miamiju" i “Jude i crnog mesije”.

Neki od ovih filmova su bolji od Jewisonova, ali nemaju scenu koju ima “U vrelini noći”. Jasno, cilja se na čuveni trenutak za povijest, kad crni policajac Virgil Tibbs (odlični Poitier) reagira instinktivno na pljusku vlasnika plantaže Erica Endicotta (Larry Gates) i ošamari ga na isti način.

Endicott je šokiran, kao i nazočni šef lokalne mississippijevske policije William Gillespie (izvrsni, Oscarom nagrađeni Rod Steiger i njegovo nezaboravno žvakanje žvakaće gume). “Postojalo je vrijeme kad sam te mogao dati napucati zbog ovoga”, kaže Endicott. Jednom kad vidite ovaj šamar, prizor se ne zaboravlja. Možete zaboraviti umorstvo u središtu priče filma, ali ne i šamar koji odjekuje jednako snažno sada kao i onda, sijevajući poput šaka Mohammada Alija.

Scena je bila unaprijed pripremljena, no djeluje kao da je nastala na licu mjesta, spontano i stvarno. Čini se da je Poitier reagirao onako kako bi zapravo reagirao da mu se to dogodilo, a i Jewison je tražio od glumaca da udare jedan drugoga, ne u prazno. Jewison je izvrsno postavio tenzičnu scenu kao “crni šamar na bijelom licu” kulminaciju cijelog filma.

Endicott je iznenađen i uvrijeđen da ga ispituje jedan crnac, stoga na njega podiže ruku ne očekujući ni u najluđim snovima da bi on mogao uzvratiti. Povijesna važnost ovog šamara je enormna na ekranu i izvan njega, pa je zato “In The Heat Of The Night” uvršten u Nacionalni filmski registar američke Kongresne biblioteke kao kulturološki, povijesno i estetski značajan film.

Nikad prije neki crnac nije dobio priliku napraviti nešto slično, čak ni Poitier koji je, kao prvi crni glumac, prethodno bio nominiran za Oscara za film “Prkosni” i dobio ga za “Ljiljane u polju (1958., 1963). Dovoljno je sjetiti se da Hattie McDaniel, prva crna oskarovka nagrađena za ulogu Mammy u epskom spektaklu “Zameo ih vjetar”, nije smjela sjediti za istim stolom s ostalim glumcima na dodjeli Oscara.

”U vrelini noći” je jedan od onih filmova koji može promijeniti (i promijenio je) sklop uma kod nekih, ali nažalost ne i svih. Promotrimo samo što se sve dogodilo od kolovoza 2017., kad je “In The Heat Of The Night” slavio 50. obljetnicu, do kolovoza 2022. kad slavi 55., koincidentno nekih pola godine nakon smrti Poitiera i nekoliko mjeseci poslije oskarovski neslavnog crnog šamara na crnom licu (Will Smith).

Upravo se u ovo doba 2017. dogodio marš bijelih supremacista s KKK oznakama u Charlottesvilleu koji je eskalirao u nasilju. U međuvremenu se dogodio i slučaj George Floyd. Sve to pokazuje koliko je “U vrelini noći” bio i ostao potreban film za Ameriku, ali i ostatak svijeta. Jer, Gillespie utjelovljuje svakoga tko je zaslijepljen mržnjom i tko bi možda mogao doživjeti promjenu poslije gledanja filma, kao što ju je on doživio nakon suradnje s Tibbsom na istrazi umorstva.

U početku je, naravno, gledao Tibbsa samo kao crnca i potencijalnog zločinca. Kao takvog ga je uhitio njegov pomoćnik Sam Wood (Warren Oates), bez da mu postavi ijedno pitanje, procijenivši da bi, zbog boje kože, baš on mogao biti ubojica lokalnog biznismena Philipa Colberta (Jack Teter) čije je beživotno tijelo pronašao na kolniku glavne ulice.

”S čime si ga udario?”, Gillespie pita Tibbsa kad ga Wood dovede u postaju i verbalnim maltretiranjem autsajdera predaje štafetu šerifu Teasleu u prvom “Rambu”. Međutim, Gillespie će se nemalo iznenaditi kad mu sad već srditi Tibbs baci značku na stol. Pred Gillespiejem stoji policajac sa sjevera, iz Philadelphije, i to najveći tamošnji stručnjak za umorstva, koji može samo postidjeti i njega i njegove policajce.

Tibbs je bolje plaćen od Gillespieja vjerojatno onoliko koliko se od njega bolje izražava i nosi (fino poslovno odijelo), dakle superioran je lokalcima koji ga drže inferiornim zahvaljujući njegovoj boji kože. Dakako, Gillespie isprve podbada i podcjenjuje pridošlicu i uhićuje nevinog Harveyja Obersta (Scott Wilson) pod pritiskom da riješi slučaj, zanemarujući što nije dao priznanje i što je ljevoruk, a ubojica je prema svemu sudeći dešnjak.

“Moj bože, kakvi ste vi ljudi, kakvo je ovo mjesto”, čudi se rasizmu i nekompetenciji gospođa Colbert (Lee Grant) i zahtijeva od gradonačelnika (William Schallert) da Tibbs riješi slučaj, vjerujući mu više od lokalaca, jer “bez njega bi u zatvoru ležao nevin čovjek”. Ona u protivnom neće nastaviti izgradnju tvornice koju je započeo njezin imućni suprug.

Colbert je, otkrivamo, došao iz Chicaga da sagradi tvornicu koju ovaj grad treba i planirao je unajmiti tisuću ljudi, od čega bi “pola bili obojeni”. “To su tvoji ljudi”, Gillespie govori “crnačkom policajcu” i potom ispali “Čovječe, dao bi sve na svijetu da te mogu izbičevati”. Situacija je dramski kompleksna: Gillespie ne želi Tibbsa, ali ga treba da riješi umorstvo, dok Tibbs riskira život ostajući u gradu gdje mu jedni odbijaju poslužiti večeru, a drugi bi ga najradije linčovali.

Odnos njih dvojice je najveća snaga filma koji koketira s budućim “buddy cop” žanrom miješajući klasični proceduralni “murder mystery” triler i dotad rijetko angažiranu rasnu dramu. Neće se taj odnos razviti u prijateljstvo kao u “buddy” filmovima, ali će proći put od nepovjerenja do povjerenja, od nepoštovanja do respekta, čak i kad tako ne izgleda dok Gillespie doživljava unutarnja previranja.

Primjerice, Gillespie se u jednoj sceni ispovjednički požaliti na usamljenost i pita Tibbsa osjeti li se i on ikad usamljenim. “Ništa više od tebe, čovječe”, odgovara Tibbs. Gillespie brže-bolje odbije njegovo sažaljenje, da bi mu na kraju, prilikom rastanka na željezničkom kolodvoru, ipak rekao “Čuvaj se, čuješ li me?”. Netko bi se u tom momentu još uvijek mogao ponadati da će rasizam napustiti (ne samo) Mississippi zajedno s Tibbsom.

Dva nastavka i jedan serijski remake

Film je osvojio Oscara i za scenarij, montažu i zvuk. Poitier se vratio još dva puta ulozi Tibbsa u sedamdesetima (filmovi "They Call Me Mister Tibbs!" i "The Organization"), ali ne i Steiger kao Gillespie. U osamdesetima je snimljen i serijski remake prvog filma "In the Heat of the Night" s Howardom Rollinsom kao Tibbsom i Carrollom O'Connorom kao Gillespiejem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 04:01