StoryEditor
Film & TVUZBUDLJIVA ODISEJA

U Beogradu se planira film o prvom brodu HRM-a: Hrvati su ga oteli u velolučkom škveru i krenuli u teški rizik pod prijetnjom paljbe srpske avijacije

Piše Saša Ljubičić
11. veljače 2020. - 19:20
Stipe Ercegović je svoj prvi igrani film, 'Očev pištolj', režirao 1995. godineTom Dubravec/Hanza Media
rgx time: 9.3936920166016E-5

Hrvatski redatelj Stipe Ercegović koji dugo živi u Beogradu, odlučan je snimiti dokumentarno-igrani film o prvom brodu na kojem je podignuta zastava HRM-a.

Riječ je o desantno jurišnom čamcu 112, koji su radnici velolučkog brodogradilišta Greben oteli neprijateljskoj Jugoslavenskoj ratnoj mornarici, da bi ga pripadnici HRM-a, koja je tada bila u samim začecima, skrili u kanjonu rijeke Cetine.

Kako je JRM u to vrijeme kontrolirala sve jadranske luke, dragovoljci HRM-a nisu ga imali gdje privezati, a plašili su se da bi avijacija JNA mogla gađati oteti brod, pa se plovidba od ušća Cetine kroz kanjon gdje je brod kamufliran, ukazala kao jedino rješenje da se jurišni čamac, koji su gradili hrvatski radnici sačuva od neprijatelja, i postane prvo vojno plovilo u floti Hrvatske ratne mornarice pod zapovjedništvom Svete Letice Barbe.

Letica je saznao za remont

- Najveću pomoć očekujemo od HAVC-a, ali i Ministarstva obrane, točnije Hrvatske ratne mornarice. Uključili bi u cijelu priču i gradove Velu Luku i Omiš, koji su neizostavni dio ovog filmskog projekta, ali i moj Dugi Rat, jer sam rodom iz Krila Jesenica.

Tek kad budemo znali s kojim točno financijskim sredstvima raspolažemo, kontakirat ćemo i glumce - veli redatelj Ercegović, koji se nada da će spomenute institucije financijski pomoći producentu da se priča iz rujna 1991. otme zaboravu jer je filmski izuzetno potentna.

- Kako je to povijesno zabilježeno, zapovjednik HRM-a admiral Sveto Letica je preko Ivana Barčota saznao da je u brodogradilištu Greben u Veloj Luci pri kraju remont desantnog čamca, ali su škverani na sve moguće načine odlagali njegovu primopredaju da ne bio pao u ruke neprijateljskoj JRM.

Vraćani i brodovi s bolesnicima

Zato je Letica odlučio da se brod ukrade i usidri na skrovitom mjestu na kome ga JRM neće moći pronaći - veli Ercegović, i naglašava da se ništa od toga ne bi realiziralo bez Miroslava Lozine i njegove hrabre grupe "Bumerang", koja je nazvana po kafiću gdje su se sastajali akteri Ercegovićevog dokumentarca koji će se snimati na lokacijama koje su i obilježile priču o prvom brodu naše ratne mornarice: na Korčuli i u Omišu.

- To je bila prava odiseja. Oni su ga oteli iz brodogradilišta u jeku pomorske blokade koju je oglasila JRM. Neprijateljska je mornarica bila zabranila plovidbu svim brodovima, a zahvaljujući moćnoj floti kojom su raspolagali, u tom im trenutku nitko nije mogao ništa.

Stupanj provedbe blokade bio je vrlo velik. S otoka su vraćani čak i brodovi koji su prevozili bolesnike na dijalizu, a zabranjeno je bilo i isplovljavanje ribaricama i svemu što je moglo prevoziti ljude i ploviti.

Ploviti je mogao samo onaj koji je imao dopuštenje vojnih vlasti, a to je značilo da se nešto prevozi za njihove potrebe. Svi koji su se oglušili na naredbu o blokadi JRM-a, bili su potencijalnom metom njihovih vojnih brodova - objašnjava Stipe Ercegović, i napominje da je zato otimanje desantnog čamca bilo zaista riskantan čin.

Uz struju naprijed

- Plovilo se noću jer po danu za to nije bilo nikakvih šansi. Splitski se akvatorij izbjegavao zbog velike koncentracije brodova jugomornarice.

Kako se most preko Cetine rijetko podizao, trebalo je dosta vremena da se otvori i zatvori. Manevar s mostom i skrivanje broda morao se dovršiti prije svitanja da cijela akcija ostane tajnom, kao i mjesto vezivanja.

Nakon što je brod prošao most u Omišu, lagano je uz struju plovio kanjonom Cetine, a mlada Hrvatska ratna mornarica angažirala je ronioca koji je pregledao mjesto veza i provjerio o kojim se dubinama radi.

Brod je na kraju petnaesti rujna 1991., oko pet sati ujutro, privezan na neizgrađenoj obali ispred zgrade Dalmacijaturista. Kako su na obali rasle vrbe i druga stabla, štitila su brod od pogleda s kopna i zraka - prepričao nam je ukratko tijek poznate pomorske akcije redatelj Ercegović, koji je u stalnom kontaktu s jednim od glavnih organizatora otmice desantnog čamca JRM-u, danas visokim časnikom HRM-a Miroslavom Lozinom, kako bi scenarij filma bio što vjernije napisan.

DJB-103 je naziv desantno-jurišnog broda koji je 1977. izgrađen za potrebe bivše jugomornarice u velolučkom brodogradilištu Greben, a izvorno je nosio naziv DJČ-612.

Desantno jurišni čamac 103 je prvi ratni brod koji je istaknuo hrvatsku zastavu, te kao takav predstavlja prvi brod Hrvatske ratne mornarice, i prvi ratni brod Hrvatske ratne mornarice, koji je 21. veljače 1992. uplovio u ratnu luku "Lora".

Scenarist Jasen Boko

Akciju, koordiniranu i organiziranu od strane admirala HRM Svete Letice, izveli su pomorski časnici iz Dalmacije: Miro Lozina, Ivan Matić i Ante Franičević. Ona je obilježila daljni tijek izgradnje Hrvatske ratne mornarice.

Scenarij, kojeg piše Jasen Boko, dramaturg HNK-a u Spitu, započinje pregledom vojne situacije na moru u rujnu 1991., da bi se kombiniranjem svjedočenja sudionika i igranih scena najdramatičnijih trenutaka akcije, ispričala priču o noći u kojoj je HRM dobio svoj prvi ratni brod. Producent filma je tvrtka "Cameron" iz Kaštela.

Očev pištolj

Stipe Ercegović je svoj prvi igrani film režirao 1995. godine. Bio je to TV film Očev pištolj. Snimio je više dugometražnih dokumentarnih filmova za RTS i HRT.

Za RTS je snimao priloge za emisiju “Verski mozaik” i preko 50 desetominutnih fimskih priloga o kršćanskim crkvama na području Beograda, Vojvodine i Srbije.

Za dokumentarni program HRT- a snimio je tri dugometražna dokument filma i više reklamnih i propagandnih filmova.

Ercegović i suradnici su za dva TV igrana filma osvojili nekoliko nagrada na festivalima kratkometražnog filma.

Autor je filmskog serijala "Znameniti Hrvati Vojvodine i Srbije", a snimio je i film "Srijem u vremenu i prostoru" koji je u više navrata emitiran na HRT-u.

#STIPE ERCEGOVIć#DESANTNI čAMAC 112#PRVI BROD HRM-A

Izdvojeno