StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Taylor Swift: The Eras Tour‘: Kad kino postane koncertna dvorana

Piše Marko Njegić
13. listopada 2023. - 23:59

Petak 13. je sretan dan za Taylor Swift i njezine fanove znane kao Swifties. Koncertni film "Taylor Swift: The Eras Tour", audiovizualni zapis s njezine aktualne turneje, krenuo je u kina diljem svijeta upravo na petak 13. uz veliki odaziv publike. "The Eras Tour" je na dobrom putu da postane najkomercijalnija turneja svih vremena i pozicionira najveću pop-zvijezdu današnjice ispred Eltona Johna, Eda Sheerana, U2-a, Coldplaya, Harryja Stylesa, Guns N‘ Rosesa, Rolling Stonesa i Rogera Watersa.

Karte za turneju planule su u kratkom roku i bile preskupe tako da je nemoguće da svi fanovi dožive Taylor Swift uživo. Zato je tu koncertni film od dva sata i 45 minuta kako bi mnogi mogli dobiti priliku vidjeti koncert makar u kinu, i to po znatno razumnijoj cijeni, od Amerike do Hrvatske, gdje se ekskluzivno prikazuje u "Cineplexx" multipleksima.

Kao što turneja ruši rekorde, tako bi mogao i film. Koliko je pjevačica popularna, a trenutno se nalazi na vrhuncu popularnosti i slave, svjedoči podatak da je pred njom ustuknuo novi "Istjerivač đavola" koji se pomaknuo s petka 13. kao prvotno predviđenog datuma kinodistribucije i otvorio tjedan ranije u američkim kinima da izbjegne "sudar" s pop-zvijezdom.

Film bi mogao zabilježiti masivno vikend-otvaranje od preko 100 milijuna dolara samo u američkim kinima, što su brojke rezervirane za blockbustere, a ima i blockbusterski kinotretman, s posebnim "Taylor Swift" čašama za piće i kanticama za kokice.

S takvim brojkama titula najgledanijeg koncertnog filma ne gine za "Taylor Swift: The Eras Tour" koji će podebljati zaradu dosadašnjih prvaka u svjetskim i američkim kinima "Michael Jackson‘s This is It" i "Justin Bieber: Never Say Never" i ustoličiti megazvjezdani status Swift kao pjevačice, djelomično i filmske zvijezde.

Okej, Swift nema svoga "Tjelohranitelja" i "Zvijezda je rođena" kao Whitney Houston i Lady Gaga, ali imala je nekoliko manjih, sporednih uloga u filmovima "Davatelj", "Dan zaljubljenih", "Cats" i "Amsterdam", da bi u "Eras Tour" napokon odigrala glavnu i glumi li ga, glumi, osokoljena time što pojedini segmenti koncerta koketiraju s kabaretom.

Pjevačica je svjesna da se koncert na velebnom "SoFi" stadionu u Los Angelesu snima(o) i ne samo da u svakom trenutku izgleda savršeno za kameru, nego i nastoji glumiti i oslikati stihove, tj. njihove emocije, govorom tijela, od komedije do tragedije, sukladno raznim erama njezine karijere, nazvanima po albumima.

Pokrivajući pjesme od prvog albuma "Fearless" do zadnjeg "Midnights" i svega između ("Speak Now", "Red", "1989", "Reputation", "Lover", "Folklore", "Evermore"), Swift se ne libi nešto intimnijih emocija i mračnijih životnih iskustava, skrivenih ispod svjetlucavog fabriciranog popa u izvedbi "barbikoliko" perfektne ljepotice u šljokičastom trikou koja osobne balade kao npr. "All Too Well" pretvara u popistički melodiozne stadionske himne za pjevanje uglas uz sjaj tisuća svjetlećih narukvica.

Bolja kao kantautorica nego pjevačica, Swift na koncertu u filmu obuhvaća više od pola svoga života (točnije 17 godina), od tinejdžerice do 33-godišnjakinje, ali i života svojih obožavatelj(ic)a, spremnih smijati se i plakati s omiljenom zvijezdom. Projekciji u "Cineplexxu" nazočile su razne generacije mahom ženske publike, od djevojaka koje su odrasle sa Swift do cura koje uz nju odrastaju.

Možda je i zato publika tako emotivno reagirala na film i pretvorila kino u koncertnu dvoranu, pjevajući i plešući poput publike na koncertu (mahanje rukama, aplauzi i vriskovi uključeni, kao i svjetlucanje mobitelima). Malo tko je mirno sjedio u foteljama, veći dio publike je od početka do kraja plesao, u prolazu i prvim redovima, nakratko i parteru ispred ekrana kao u "fan pitu".

Potpisnik ovih redaka gledao je dosta raznolikih koncertnih filmova i koncerata u kinu, od "U2 3D" i Prodigyja ("World‘s On Fire"), do "One Direction: This Is Us" i Coldplaya, ali nešto ovako nije nikad doživio. Na trenutke se nije znalo gdje počinje Swiftičin koncert u L.A.-u, a gdje završava onaj u Splitu. Koncert na ekranu i ispred njega stopio se u jedno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 17:55