StoryEditorOCM
Film & TVu nedjelju

Svjetska premijera novog filma Jakova Sedlara na Bačvicama: Splićani će prvi vidjeti film ‘Kuće svjetla‘ u kojem susrećemo i Franca Nera

Piše Snježana Šetka
1. srpnja 2022. - 14:51

Sunce, more, ljeto i ne samo to, nego svu ljepotu na moru što je Bog podario našoj lijepoj zemlji Hrvatskoj, satkao je redatelj Jakov Sedlar u dokumentarni film "Kuće svjetla" – priča o hrvatskim svjetionicima. Hrvatska, ali i svjetska premijera filma bit će u nedjelju 3. srpnja u 21 sat u Ljetnom kinu Bačvice u Splitu, a za uživanje u filmu ne morate kupiti karte, ulaz je slobodan.

- Oduvijek sam želio snimiti hrvatske svjetionike jer je to najljepši dio Lijepe naše. No, tek nakon što sam idealnog sugovornika našao u Mati Perišiću, direktoru Plovputa, prošlo ljeto upustio sam se u tu čudesnu avanturu. Nekoliko mjeseci trebalo je da zajedno s ekipom obiđem svih 48 svjetionika od Savudrije do Dubrovnika. Bila je to stvarna avantura u kojoj smo svi uživali, jer smo se, osim vizualne ljepote, naslušali neobičnih priča o povijesti tih kuća svjetla. Od ljubavnih koji su inicirali njihovu gradnju do povijesnih uključujući i tragediju Dakse – kaže Sedlar.

Ističe kako su "ogroman doprinos cijelome filmu, osim sjajnih splitskih snimatelja Marija Krište i Igora Pijevca, dali legendarni glumci Franco Nero i James Earl Jones, kao i dvije Splićanke, Magdalena Modrić i Uršula Najev".

Trenuci blizu vječnosti

- Ako po nečemu posebno pamtim ovo snimanje, onda su to jutra, izlasci sunca i zvjezdane noći na tim osamljenim mjestima, kada se čini da je čovjek najbliži nekoj vječnosti o kojoj svatko razmišlja. Ti trenuci su nešto što nije moguće zaboraviti.

Ovo je prvi film u kojemu će publika imati priliku vidjeti sve hrvatske svjetionike. Inače, svih 48 sagradila je Austro-Ugarska. Sve (osim jedne) građevine napravljene su od kamena i mislim da bi ih trebalo zaštititi kao spomenike najviše kulturne vrijednosti – smatra Sedlar.

Film traje 50 minuta, a splitska premijera ujedno je i svjetska, jer će film biti prikazan diljem svijeta.

- U ovome času imamo dogovorene projekcije u Tel Avivu, New Yorku, Chicagu, Los Angelesu i Sydneyu – kaže nam naš proslavljeni redatelj.

Realizaciju filma financijski su pomogli Plovput, Hrvatska turistička zajednica te pojedinci poput Franka Lulića, Antona Kikaša, Ante Zovka i Ive Pripuz Špekuljuk.

Ispravak netočne informacije iz teksta: Već u filmu Igora Goića ‘Legends of the Light‘ mogli smo vidjeti sve hrvatske svjetionike

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2022 02:17