StoryEditor
Film & TVGUŠTAJTE U SPLITU

Srijeda na Festivalu mediteranskog filma donosi dva odlična poljska filma, kao i potresnu istinitu priču o uzbekistanskim imigrantima u Rusiju

Piše KULTURA SD
21. lipnja 2022. - 16:27

KINOTEKA "ZLATNA VRATA", U 19 SATI

NA SVADBENI DAN (Poljska) - reprizna projekcija

Režija Wojciech Smarzowski

U malom selu na sjeveroistoku Poljske priprema se svadba. Neposredno prije početka slavlja, u obiteljski dom mladenke dolaze dva Izraelca i njezinu senilnom djedu Antoniju donose odlikovanje "Pravednik među narodima" za spašavanje Židova od holokausta tijekom Drugog svjetskog rata. Antonijev sin neprijateljski gleda na nepozvane goste i odlikovanje skriva od sumještana. Kako svadbeni dan odmiče, otkriva se sve više detalja priče iza Antonijeva odlikovanja… Film obuhvaća povijest od nacističkog pogroma Židova, pa sovjetske okupacije, do ponovnog antisemitskog raspoloženja u suvremenoj Poljskoj. Apsolutno film koji zaslužuje svaku minutu gledanja.

Film kontroverznog poljskog redatelja Wojciecha Smarzowskog (autora filma "Wolyn" o ukrajinsko-poljskim pogromima, ali i čuvenog filma "Kler", satiri o poljskoj Crkvi) imao je svjetsku premijeru na Tallinn Black Nights Film Festivalu.

image

U sklopu festivala otvorena je i prodajna izložba filmskih plakata posvećenih filmskim klasicima, a autori su mladi splitski umjetnici. Obavezno pogledajte

Maja Prgomet

LJETNO KINO BAČVICE, u 21.30

CARPE DIEM (kratki film)

Režija Filip Antonio Lizatović

U mirnoj i idiličnoj uvali dolazi do tenzija između dvoje susjeda, privatnih iznajmljivača, kad jedan od njih ugosti mlade strane goste kojima je jedini cilj dobro se zabaviti. Taman pogođen film s obzirom na scene koje gledamo po splitskim ulicama.

TIHA ZEMLJA (Poljska)

Režija Agnieszka Woszczynska

Naizgled savršen bračni par unajmljuje kuću za odmor na sunčanom talijanskom otoku. Idealan odmor uskoro im narušava spoznaja da bazen u kući nije funkcionalan. Ne mareći za otočnu nestašicu vode ni činjenicu da je kuća smještena uz more, inzistiraju na tome da se bazen popravi. Neplanirana prisutnost stranca u kući počinje im narušavati osjećaj sigurnosti te potiče niz događaja zbog kojih instinktivno i iracionalno kreću prema najmračnijem kutku svojeg odnosa. Film je imao svjetsku premijeru na ovogodišnjem Toronto Film Festivalu.

Redateljica Agnieszka Woszczynska mlada je poljska filmašica (1984. godište) koja iza sebe ima uspješne filmove "Fragments" i "Embers". Ovaj će film imati repriznu projekciju u četvrtak, 23. lipnja.

image
Maja Prgomet

TVRĐAVA GRIPE, U 21.30

MINI MARKET (Rusija, Slovenija)

Režija Michael Borodin

Mukhabbat je uzbekistanska imigrantica koja radi u trgovini na periferiji Moskve. Kao i ostalim imigrantima u toj trgovini, nakon dolaska su joj zaplijenjeni svi dokumenti, te je prisiljena raditi bez plaće i trpjeti psihičko i fizičko zlostavljanje od vlasnice trgovine. Jednoga dana, kad shvati da više nema što izgubiti, Mukhabbat prevladava strah, uzima sudbinu u svoje ruke i odlučuje se izboriti za slobodu…

Temeljen na istinitim događajima i aktivnim sudskim procesima uzbekistanskih imigranata u Rusiji, film prikazuje zastrašujuće slučajeve modernog ropstva imigranata uhvaćenih u zamku lažnih obećanja o boljem životu. Film je premijerno prikazan u programu Panorama filmskog festivala u Berlinu.

image
Maja Prgomet

DOM MLADIH, U 21.30

Kratki u gostima: FeKK – Međunarodni festival kratkog filma

FeKK — Međunarodni festival kratkog filma u Ljubljani najveći je slovenski festival kratkometražnog filma, koji je 2015. godine osnovala skupina mladih filmskih kritičara, filmaša i filmofila. Natjecateljski program Festivala sastoji se od dva programa: prvi se fokusira na kratke filmove regionalne produkcije (Albanija, BiH, Bugarska, Hrvatska, Grčka, Kosovo, Makedonija, Crna Gora, Rumunjska, Srbija), a drugi na slovenske produkcije. Popratni program FeKK-a sastoji se od kuriranih retrospektiva, tematskih i povijesnih programa, gostujućih festivala, industrijskih događanja, radionica, tečajeva, panel-diskusija, glazbenih nastupa i drugih kulturnih sadržaja.

FeKK na ovogodišnji Festival mediteranskog filma Split donosi selekciju kratkometražnih filmova slovenske produkcije iz natjecateljskog programa:

"Steakhouse", Špela Čadež, Slovenija, 2021., 10'

"The Flood "/ "Potop", Kristijan Krajnčan, Slovenija/Hrvatska, 2019., 16'

"The Box"/"Celica", Dušan Kastelic, Slovenija, 2017., 13'

"Penalty Shot"/"Kazenski strel", Rok Biček, Slovenija/Hrvatska, 2021., 15'

"Granny's Sexual Life"/"Babičino seksualno življenje", Urška Djukić & Emilie Pigeard, Slovenija, 2021., 13'

"Trahere", Juš Jeraj & Atila Urbančič, Slovenija, 2017., 11'

* Filmovi ispred Doma mladih prikazuju se na originalnom jeziku s engleskim titlovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2022 16:29